Student - 18 maart 2020

Blog van een beheerder: Geen gezellige praatjes meer in de Bornesteeg

tekst:
Gastredacteur

Ook voor Idealis-beheerder Eugene van Meteren zijn het vreemde tijden. De anders zo drukke Bornsesteeg is stil en leeg en Eugene mist de gezelligheid.

‘Regelmatig loop ik van het kantoor op de Bornsesteeg richting het Nexus-gebouw. Normaal gesproken moet ik oppassen waar ik loop, honderden studenten racen op de fiets voorbij, richting universiteit. Vandaag schijnt de zon en ik loop alleen, het is muisstil en het enige wat ik voorbij zie vliegen zijn vrolijk fluitende vogeltjes. Het voelt heel onwerkelijk, de dagelijkse gezellige bedrijvigheid ontbreekt nu volledig. In de verte zie ik het Forum-gebouw. Het ligt er verlaten bij.
Later kom ik weer op kantoor. Op deze dag draai ik normaal altijd baliedienst samen met mijn collega van klantcontact. Tientallen bewoners komen dan langs voor allerlei vragen of een gezellig praatje, in de hal van de Bornsesteeg staan studenten gezellig te kletsen en er wordt getafeltennist in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Vandaag ben ik aan het werk achter een gesloten deur. En buiten is het leeg en stil.

Normaal gesproken moet ik oppassen waar ik loop omdat er honderden studenten voorbij racen.

Niet gezellig samen
Het kabinet heeft nieuwe maatregelen bekend gemaakt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We volgen allen de richtlijnen van het RIVM. Voor Idealis en de bewoners heeft dit uiteraard ook grote impact. De balie op het kantoor gaat komende drie weken dicht. We zijn wel telefonisch en via de mail bereikbaar. Op diverse locaties in Wageningen hebben we de gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes en kroegen per direct gesloten.
Mijn collega vertelt mij dat er mails zijn binnengekomen van verontrustende bewoners. Ze geven aan dat er  - nu buiten de meeste openbare gelegenheden gesloten zijn - onderling feestjes georganiseerd gaan worden in de gemeenschappelijke keukens op de afdelingen. Gezellig samen een biertje pakken in de kroeg of na het sporten een drankje doen in de kantine kan niet meer.

Wij maken nu geschiedenis mee.

Geschiedenis
Ik begrijp wel dat studenten op een creatieve manier iets bedenken om toch samen te komen. Maar het is noodzakelijk dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.
Mijn moeder heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, regelmatig vertelt ze mij ontroerende, maar ook mooie verhalen over deze periode. Ze heeft iets groots in de geschiedenis meegemaakt. Wij maken nu geschiedenis mee..…later vertellen wij ook ontroerende, maar ook mooie verhalen over de gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.’