Student - 13 oktober 2014

Blog: multiculti

3

Het is vrijdagmiddag en het laatste practicum van de periode is zojuist afgelopen. Mijn studiegenoot heeft rijst met kip gekookt en dat zitten we gezellig op te eten. Vier dames aan één tafel, een Pakistaanse, een Zimbabwaanse, een Tsjechische en ikzelf, een Nederlandse. De Tsjechische grapt tegen de Pakistaanse: ‘Jij kunt echt lekker koken, nu ben je klaar om te trouwen.’ Een dankbaar gespreksonderwerp is aangesneden.

De Pakistaanse vertelt trots over haar verloofde. Hij is haar neef, de familie heeft hem voor haar uitgezocht. Eerst vond ze hem wel een beetje streng, maar nu vind ze hem leuk en ze heeft zin om te trouwen. De Zimbabwaanse is negatiever, volgens haar zijn Afrikaanse mannen, inclusief haar eigen man, niks waard omdat ze nergens om geven en altijd vreemd gaan. Ze blijkt de veertig al gepasseerd, en is moeder van drie kinderen van rond mijn leeftijd. De Tsjechische hoort deze verhalen met stijgende verbazing aan. Wat is ze blij met haar vrijheid, zij gaat nooit trouwen! Maar ze vertelt ook over hoe ze is lastiggevallen na een avondje International Club. Tja, ook het leven van een vrije Westerse heeft zo zijn nadelen.

Eén van de clichés over Wageningen is dat de hele wereld er samenkomt en dat het zo bijzonder is om te studeren in een multiculturele omgeving. In het begin dacht ik: dat zal allemaal wel, ik vind het maar lastig. Werken met Afrikanen die een stuk langzamer gaan dan de Nederlanders, om Chinezen heen fietsen op weg naar de C1000 en gedwongen Engels praten aan tafel omdat Idealis een Latino op je gang heeft geplaatst, het kost moeite.

Maar het vergt gewoon aanpassingsvermogen. En aanpassen, dat doen mensen vanzelf mettertijd. En zo merk ik dat ik naar al die verschillende levensverhalen kan luisteren zonder meteen een oordeel klaar te hebben. Na het eten gaan we ieder onze eigen weg. We komen uit totaal verschillende werelden en zullen daar ook weer naar terug gaan, dit gesprek alleen heeft weinig veranderd. Maar onze werelden zijn in ieder geval in aanraking met elkaar gekomen en ik besef, inderdaad, hoe bijzonder dat eigenlijk is.

Re:acties 3

 • Vriend

  Een schijnbaar onpopulaire mening hier, maar ik ben blij altijd met Nederlanders gewoond te hebben in mijn studententijd. Ik heb simpelweg geen zin om me thuis (!) te moeten conformeren aan gewoontes uit andere culturen of gehinderd worden door taalbarrières. Helemaal prima tijdens een ACT-project en ook vast nuttig voor je ontwikkeling, maar doe mij maar de Nederlandse cultuur.

  Reageer
 • Multikul

  Ja, zo leer je dat Chinezen nooit zelf nadenken en alles wat in de boeken en powerpoints staat, in hun hoofd stampen en daar wel veel tijd in stoppen. Dat ze lak hebben aan plagiaat en niet tegen rechtstreekse kritiek kunnen. Het feit dat ze schaamteloos plagiëren/stelen en hard werken, maakt dan wel weer dat ze een succesvolle natie zijn. Dit, in tegenstelling tot de Nederlanders die ook wel hard werken, maar net wat minder. Maar die ook vooral altijd zich willen aanpassen aan anderen. Willen buigen voor een andere cultuur, ook al is die inferieur. Daardoor laat Nederland zich ook onder de voet lopen en holt de maatschappij, economie en welvaart achteruit.

  Zeker een leerzame omgeving, nu nog wat mee gaan doen!

  Reageer
  • PH

   De multiculturele samenleving in Wageningen heeft echt wel zijn charme hoor. Ik heb zelf altijd samen gewoond met internationals en dat ging altijd (op wat taalbarrières soms na) goed.

   Ik wil inderdaad niet lullig doen, maar je hebt ook wel gelijk. Niet allemaal, maar wel een groot aantal Chinezen kan amper Engels. Je kunt er dan niet mee samenwerken omdat ze de meest simpele dingen (lees: middelbare school-niveau) niet begrijpen. Ik vraag me af hoe zij hun tentamens kunnen halen..!

  • Henk de Vries

   @PH: vooral dit laatste baart mij zorgen. Enfin, de WUR verdient goed aan deze niet-EU ingezetenen...

 • Pascal

  Het leukste aan Wageningen vond ik het multiculturele aspect. Je leert veel over andere culturen, mensen, ideeën. Op die manier leer je ook meer over jezelf....

  Reageer

Re:ageer