Wetenschap - 16 maart 2015

Blog: kledingvoorschriften

tekst:
Jan-Willem Kortlever
4

In Wageningen is het doodnormaal om je informeel te kleden. Die ontspannen sfeer is prettig, vindt blogger Jan-Willem, maar de dresscode werkt groepjesvorming wel in de hand.

Mijn vriendin studeerde het afgelopen halfjaar aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Haar terugkeer in Wageningen bleek een verademing na het avontuur in 020. De sfeer op de Zuidas bleek er één van continue competitie en profilering. Deze manier van doen uitte zich onder andere in de manier van kleden. Waar studenten in Wageningen zonder blikken of blozen in korte broek en teenslippers een presentatie geven voor een collegezaal gaat dat op de VU wel anders. De dames lopen in nette mantelpakjes en de heren vertonen zich in jasje als er iets gepresenteerd moet worden. Wij als Wageningers passen niet echt in die cultuur. Zelfs de gemiddelde hoogleraar komt niet veel verder dan een slordig overhemd. Prima! Ik mag die losse cultuur, en de daarbij behorende omgangsvormen wel.

Natuurlijk hebben we in Wageningen een erg gemêleerd gezelschap. Van linkse hippies tot nuchtere boeren en van rechtse corpsballen tot blije christenen. Je kunt het zo divers verzinnen of het is in Wageningen te vinden. Je ziet het meestal direct aan iemand af, bij welke groep hij of zij behoort. Het nadeel hiervan is dat het groepsvorming erg in de hand werkt. In hoeverre mengen de groepen zich? In de praktijk voeg je je het snelst bij de groep waar je zelf ook toe behoort en heb je alleen contact met vreemde groepen als dat nodig is.

Misschien is die Amsterdamse cultuur zo gek nog niet, alhoewel ik er niet aan moet denken dat we er allemaal netjes en identiek bij gaan lopen. Dat doen we wel als we burger zijn, later. Het voordeel van hier nu alvast mee beginnen is wel dat de groepen misschien wat naar elkaar toegroeien. Straks hebben we elkaar vast en zeker nodig. Dan is het misschien slim wanneer je die linkse hippie of rechtse corpsbal toch al eens gesproken hebt.

Re:acties 4

 • Gerben

  Kijk liever om je heen - als ik docenten en medewerkers in kreukelig overhemd of fleurig casual zie lopen denk ik niet "waarom krijgen die betaald?", maar krijg ik eerder het idee met de geniale en mogelijk verstrooide professoren te maken te hebben. Een eigenwijze kledingkeuze vind ik eerder een stukje karakter uitstralen - bij een presentatie zullen mensen toch vooral je verhaal belangrijk vinden en als je daartoe gekleed ben op een manier die men zich herinnerd (ipv anoniem en inwisselbaar 'professioneel') zijn je kansen voor hetzelfde geld groter. i.e. er zijn meer manieren om er verzorgd en professioneel uit te zien.

  Reageer
 • nieuw vlees

  Triest om te zien dat iemand als 'wakker vlees' nog steeds denkt dat uiterlijkheden de doorslag geven, in plaats van inhoud. Wie loopt er eigenlijk achter?

  Reageer
 • Oud Vlees

  Wakker vlees: een mooi mantelpakje of een goed kostuum wil nog niet zeggen dat je fondsen kan werven. Beetje kortzichtig.

  Geniet vooral van de Wageningse losse cultuur. Later in je carriere kan je je altijd nog in je kostuum hijsen.

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Wat fantastisch om te lezen hoe de gemiddelde Wageninger nog steeds zo ontzettend wereldvreemd kan zijn. Allemaal leuk en aardig, zo'n losse cultuur, maar er is natuurlijk ook nog zoiets als professionaliteit. Op de universiteit word je klaargestoomd voor het bedrijfsleven of voor een carrière als onderzoeker. In beide gevallen moet je je product zien te verkopen, geld zien binnen te halen voor onderzoeken en een daarbij horende uitstraling hebben. Wat ze blijkbaar in Amsterdam, en zeer hoogstwaarschijnlijk in alle andere studentensteden wél begrijpen. Als je voor een vak of ACT een presentatie houdt in korte broek en teenslippers heb je er dus niets van begrepen, en zal je later er ook niets van begrijpen. En dan jezelf maar afvragen waarom je geen fondsen kan werven voor je onderzoek terwijl onderzoekers aan andere universiteiten fonds na fonds binnen slepen. Het is om te huilen om te zien dat Wageningers geen besef hebben van deze mentaliteit. Maar volgens mij is deze discussie ook al eens gevoerd nadat de WUR het lopen op blote voeten had verboden.

  Alsnog bedankt voor de update dat de gemiddelde Wageningse student nog steeds achterloopt. Wat hier de stereotype rechte corpsbal wordt genoemd is in de rest van Nederland een net geklede, professionele student.

  Reageer
  • Slapend vlees

   "Alsnog bedankt voor de update dat de gemiddelde Wageningse student nog steeds achterloopt. Wat hier de stereotype rechte corpsbal wordt genoemd is in de rest van Nederland een net geklede, professionele student."

   Ik proef een stukje ceres.


Re:ageer