Organisatie - 24 oktober 2016

Blog: Wijs

tekst:
Jan-Willem Kortlever
3

Vorige week zijn er met het afblazen van WISE miljoenen de prullenbak in gegaan. En daar heeft blogger Jan-Willem natuurlijk wel iets over te zeggen.

De kogel is door de kerk. Het nieuwe onderwijsinformatiesysteem WISE gaat de prullenbak in. Na jarenlang ontwikkelen en testen blijkt het niet echt wijs, maar vooral waardeloos. De miljoeneninvestering die hiermee gemoeid is kan worden afgeschreven, want de universiteit staat met lege handen. In plaats van dat we een modern systeem hebben, moet er nu halsoverkop extra geld worden gepompt in de huidige systemen om die veilig en werkend te houden. Volgens meneer de woordvoerder van de raad van bestuur is er niets aan de hand verder, want AIR (nooit van gehoord), SPA en STARS (ook nooit van gehoord) functioneren goed, zijn veilig en ook betrouwbaar. We kunnen dus lekker gaan slapen.

Het is toch vreemd te noemen dat zo’n belangrijk project opnieuw faalt in Wageningen.

Het is toch vreemd te noemen dat zo’n belangrijk project opnieuw faalt in Wageningen. Jaren geleden was er ook een miljoenenstrop, omdat het projectmanagementsysteem Kameleon van DLO (dat heet tegenwoordig Wageningen Research) ook faalde. Kennelijk zijn we niet in staat een degelijke aanbesteding de deur uit te doen en een degelijke partner te vinden die dit samen met onze ICT-afdeling aan kan. Of ICT heeft een te grote broek aan getrokken, en blijkt niet in staat het Wageningse onderwijssysteem te vertalen naar iets digitaals. Het argument dat het allemaal ingewikkeld is omdat we ‘niet standaard’ zijn of dat Wageningse studenten zoveel ‘keuzevrijheid’ hebben is flauwekul. In vergelijking met de grote universiteiten is het in Wageningen juist erg overzichtelijk.

Misschien is er een handige Henk (desnoods extern) die voor een paar knaken een systeem in elkaar kan zetten.

Misschien is er een handige Henk (desnoods extern) die voor een paar knaken een systeem in elkaar kan zetten. De miljoenen die dan overblijven (of eigenlijk met WISE al zijn uitgegeven) kunnen we mooi gebruiken om iedere student een workshop Wageningen & ICT te geven. Ondertussen hebben we informatie op SSC, SPA, MyPortal, Study Handbook, Intranet, Blackboard en ga zo maar door. In dat doolhof is het bijna onmogelijk om snel iets te vinden. Laat staan op de website van Wageningen University en Research, waar je alleen iets kunt vinden als je via Google zoekt. Lekker handig.

Re:acties 3

 • Student

  Desondanks dat niet alle argumentatie van JW 100 procent correct is, denk ik dat het wel terecht is dat hij zich hier boos over maakt. Met dit project wordt er een bedrag afgeschreven in de orde van miljoenen, dat is niet iets om luchtig over te doen.

  Reageer
 • gehuil

  Dat er een boel mis is met de IT omgeving van de WUR is een mening die veel studenten en medewerkers met je delen. Maar deze blog en jouw 'kritiek' is totaal ongefundeerd en pure stemmingmakerij.

  Laten we beginnen met je zinsnede: "Miljoeneninvestering .. afgeschreven". Als je niets weet van boekhouden, kan je er beter niets over zeggen. Wat een afschrijving is en hoe dat werkt leer je al tijdens de eerste week accountancy op de lebo. Dan speel je vervolgens nog even op de man met je 'meneer de woordvoerder' (alsof die wat met IT te maken heeft) en probeer je wat sensatie te schoppen met je "we kunnen dus lekker gaan slapen". Gast, het is een informatiesysteem, geen kernreactor.

  In de volgende alinea komen dan (minimaal) drie ongefundeerde conclusies, waaronder de claim dat Wageningen vergeleken met grote universiteiten juist erg overzichtelijk is. Baseer je dit op je gevoel dat Wageningen een soort Calimero is ten opzichte van de 'grote' universiteiten en dus ook logischerwijs overzichtelijker moet zijn? Of heb je even met je handige Henk de IT-systemen van andere universiteiten doorgrond, om te analyseren wat de opties daar zijn vergeleken met de opties van Wageningen? Ik kan nog wel even door gaan op deze onzin, maar ik wil toch even je 'oplossing' in het zonnetje zetten.

  Jij denkt dat je het beste één persoon langs kan laten komen om even een systeem in elkaar te draaien. Voor een paar knaken. Het is begrijpelijk dat je als Resource redactie maar beperkte tijd, middelen en vooral talent hebt om fatsoenlijk magazines en bijbehorende columns in elkaar te zetten. Dat je dan iemand van de straat trekt om een blog in elkaar te zetten zonder enige kennis of verstand van zaken, is misschien een oplossing voor de Resource. Ik ben echter blij dat het bestuur Wageningen University en Research daar iets beter over na denkt en kijkt waar het fout gegaan is voor ze (nog) iets doms doen.

  Pijnlijk voor mij dat ik nu zo’n lap tekst nodig heb om te zeggen dat je blog eigenlijk een grotere blamage is voor de combinatie Wageningen en digitaal dan het afketsen van WISE.

  Reageer
  • Anticry(st)

   Damn. That's one hell of a diss.

  • Hear hear

   Stond op het punt om iets dergelijks te schrijven, hoeft gelukkig niet aangezien je de spijker kneiterhard op z'n kop slaat.

   Jan-Willem, het lijkt me leuk om in een volgende blog iets meer onderbouwing te vinden van de door jouw gepresenteerde "feiten". Ik vind je columns een beetje arrogant overkomen, alsof jij het allemaal wel weet (en vooral de mensen bij IT en RvB niet).

  • Jan-Willem

   Een blog is geen nieuwsartikel. Ik heb (en neem) de vrijheid zaken zo te beschrijven zoals ze op mij overkomen. Soms kan een conclusie wat kort door de bocht zijn (of lijken), maar om iets scherp neer te zetten doe ik dat juist bewust. Andere delen zijn met een knipoog (handige Henk) geschreven. Maar prima dat jullie commentaar leveren overigens, dat is de bedoeling ook. Over hoe afschrijving werkt zou ik de discussie wel willen voeren.

 • CvB

  He he even dimmen jij, studentje. Om ons eigen falen te compenseren ga jij voortaan maar in de avond college volgen, dan hoeven we de buidel niet meer te trekken om voldoende onderwijsruimte en onderwijzend personeel te betalen.
  Hebben we geleerd van de NS. Als die te weinig treinen kopen, jagen ze ook gewoon de student uit de spits.

  Zo, nu kunnen wij weer even doen waar we goed in zijn: studentenverenigingen de les lezen over hoe ze hun introductietijd dienen in te kleden.

  Reageer

Re:ageer