Nieuws - 22 juni 2015

Blog: Werkende vrienden

tekst:
Jan-Willem Kortlever

Het afgelopen jaar zijn veel van m’n vrienden gaan werken. Terwijl ik nog anderhalf jaar moet studeren kopen zij huizen, gaan ze trouwen of wisselen ze zelfs al van baan.

Een aantal van hen is nog niet zo lang afgestudeerd maar anderen werken al tien jaar in de bouw of op de boerderij. Zo’n leven zonder studie lijkt me best aantrekkelijk. Gewoon werken voor je geld en dingen maken met je handen. Veel vrienden die al lang werken snappen niet goed waarom we op universiteiten zoveel dingen leren waar je niet echt iets mee kunt.

Misschien is het ook wel veel nuttiger om gewoon iets concreets te kunnen. Het gebeurt meer dan eens dat ik in college zit en me maar moeilijk kan bedenken wat ik aan de stof heb. Al worstelend hou ik dan de toekomst maar voor ogen, waarin het misschien nog van pas komt. Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is het wel dat niet alles wat je doet nuttig lijkt. En dat al helemaal niet bij alles wat je doet de mensen om je heen het nut er van in zien. Toch is doorgaan op in de ingeslagen weg de enige optie. En vooral hardop hopen dat het de goede weg is.

Ik denk overigens dat ik prima om mijn plek zit als agrotechnoloog, alleen is het op sommige momenten wel even doorbijten als je weer eens bezig bent om modellen te maken van één of andere algenvijver. Zeker als je dat ook nog moet zien uit te leggen aan je vrienden op een verjaardag.

Toch duurt mijn studie nog minimaal anderhalf jaar, en dat is eigenlijk best fijn. Door het tussenjaar in de studentenraad ben ik nóg langer student. Ik krijg vaak de vraag of ik geen spijt heb van m’n tussenjaar, want je werkt er onder de streep wel een jaar korter door. In tegendeel! In heb geleerd dat je niet aan alles in het leven een prijskaartje moet hangen. Wie weet wat deze ervaring nog gaat brengen.

Twitter: @JanWillemK