Student - 22 juni 2015

Blog: Werkende vrienden

tekst:
Jan-Willem Kortlever
6

Het afgelopen jaar zijn veel van m’n vrienden gaan werken. Terwijl ik nog anderhalf jaar moet studeren kopen zij huizen, gaan ze trouwen of wisselen ze zelfs al van baan.

Een aantal van hen is nog niet zo lang afgestudeerd maar anderen werken al tien jaar in de bouw of op de boerderij. Zo’n leven zonder studie lijkt me best aantrekkelijk. Gewoon werken voor je geld en dingen maken met je handen. Veel vrienden die al lang werken snappen niet goed waarom we op universiteiten zoveel dingen leren waar je niet echt iets mee kunt.

Misschien is het ook wel veel nuttiger om gewoon iets concreets te kunnen. Het gebeurt meer dan eens dat ik in college zit en me maar moeilijk kan bedenken wat ik aan de stof heb. Al worstelend hou ik dan de toekomst maar voor ogen, waarin het misschien nog van pas komt. Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren is het wel dat niet alles wat je doet nuttig lijkt. En dat al helemaal niet bij alles wat je doet de mensen om je heen het nut er van in zien. Toch is doorgaan op in de ingeslagen weg de enige optie. En vooral hardop hopen dat het de goede weg is.

Ik denk overigens dat ik prima om mijn plek zit als agrotechnoloog, alleen is het op sommige momenten wel even doorbijten als je weer eens bezig bent om modellen te maken van één of andere algenvijver. Zeker als je dat ook nog moet zien uit te leggen aan je vrienden op een verjaardag.

Toch duurt mijn studie nog minimaal anderhalf jaar, en dat is eigenlijk best fijn. Door het tussenjaar in de studentenraad ben ik nóg langer student. Ik krijg vaak de vraag of ik geen spijt heb van m’n tussenjaar, want je werkt er onder de streep wel een jaar korter door. In tegendeel! In heb geleerd dat je niet aan alles in het leven een prijskaartje moet hangen. Wie weet wat deze ervaring nog gaat brengen.

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 6

 • HBO, It's not TV

  De toon van de andere reaguurders is misschien wat hard maar ze hebben een punt: Je hebt 1 van de meest praktisch ingestelde studies uit Wageningen te pakken en je probleem is dat het niet genoeg toepasbaar is. Een universiteit gaat om een kritische houding en het opnemen van kennis. Als ex-HBO-er zie ik in je schrijfsels wel een HBO mentaliteit terug. In dit artikel: Lekker niet teveel willen nadenken, alles moet nut hebben. Meatless monday: Het ontgaan van de symboliek achter de actie en een aversie voor verandering. Geen commentaar: niet de moeite willen doen in het ontwikkelen van een mening op basis van je wereldbeeld/ethiek. Bij twijfel aan rechts: een sterk conservatieve houding.
  Met dezelfde feiten had je een compleet ander artikel kunnen schrijven. juist dat de kennis die je leert in eerste instantie zo onbestemd is geeft je ruimte tot vragen stellen naar wat achter die leerdoelen schuilt. Waarom moet ik dit weten? Of gooi het op de ethische toer over ivoren torens "is het erg dat ik aan mijn vrienden niet meer uit kan leggen wat ik doe?".
  An sich is er niks mis met je houding, maar het doet me wel afvragen of de Wageningen Universiteit is waar je gelukkig wordt. Anderhalf jaar kan erg lang zijn als je dat academisch geneuzel zo slecht trekt. Waarschijnlijk komt je stage er nog aan dus dat scheelt weer wat.
  Er is ook hoop voor je als je toch als wetenschapper door het leven wilt, je zegt dat je geleerd hebt dat je niet aan alles in het leven een prijskaartje moet hangen. Deze wijsheid ontgaat een groot gedeelte van onze milieu-economen helaas nog steeds, zoals dat recente artikel over de economische waarde van bijen weer pijnlijk duidelijk maakt.

  Reageer
  • Jan-Willem

   Ho! Je moet mij geen HBO mentaliteit gaan verwijten. Als je mijn blogs leest pleit ik juist voor verdieping en verbreding, en niet direct voor toepasbare kennis. Dit blog geeft weer dat mensen in je omgeving (die niet studeren) vaak het nut niet zien van al dat nadenken. De vragen die ze dan stellen of de opmerkingen die ze maken zetten je wel eens aan het denken, en deze mijmeringen heb ik verwoord. Ik wil prima afgerekend worden op wat ik schrijf, en ik laat zeker ruimte tot een bredere interpretatie, maar soms moeten blogs wel in z'n context worden gelezen, en dan ook zo worden geïnterpreteerd.

  • Milieueconoom

   Ik denk dat het doen van een van de 'meest praktisch ingestelde studies' juist het probleem is. Ik heb het idee dat het rendementsdenken er daar zo ingebakken wordt dat men direct zich verloren gaat voelen als de zaken niet meteen op hun plaats vallen. Vooral als die studie je een vrij vast carrierepad voorspiegelt.

   Als afstuderend milieu-econoom heb ik deze ervaring totaal niet, en dat geeft misschien meer ruimte om de brede kennis te waarderen. Ook ik heb (zoals denk ik de meerderheid van studenten) wel eens rondgelopen met het idee 'wat moet ik hier allemaal mee'. Maar uiteindelijk vielen de puzzelstukjes toch op hun plek.

 • HZ

  Als je je constant afvraagt waarom je studeert betekent dat ook dat je wel eens een kritische student zou kunnen zijn die niet zomaar elke kennis die door een 'autoriteit' wordt gedeeld voor nuttig en waar aanneemt. Dat lijkt mij een zeer gezonde houding. Ga hier vooral mee door!

  Reageer
  • Geil met stijl

   Haha. Een hippie met autoriteitsproblemen!

 • lekker in het lab

  pff wat een niet-universitaire zelf-ingenomen opmerkingen lees ik hier in de reaguursels. zo wordt er bijvoorbeeld gelijk een opmerking gemaakt over "lekker op de trekker werken" wat behoorlijk stigmatiserend is en vermoedelijk heeft de wakker vlees reaguurder totaal geen weet van de veelzijdigheid van een trots beroep als agrarisch ondernemer. Verder wordt er gesuggereerd dat 'men maar hbo' moet gaan 'doen' als men het nut van een universitaire studie in wilt zien. Dezelfde reaguurder stelt nota bene vervolgens dat je op een universitaire studie leert 'denken'. over wat precies dan? is denken over dingen, je studie en het nut ervan en daar de bijbehorende vergelijkingen maken niet de definitie van onderzoeken? Personen als jullie maakt mij ook liever op een trekker rijden dan me belangrijk en interessant voor te doen omdat ik op de universiteit zit en lekker dingen leef zonder dat ik daar over nadenk.

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Jan-Willem, jij hebt de perfecte mentaliteit om gewoon lekker op de trekker door het veld te ploegen. Ik zou zeggen, stop met je studie als je nu nog steeds niet het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, want dan het zonde dat docenten nog tijd aan je gaan besteden.

  Reageer
  • Jan-Willem

   Hahaha, ook goedenavond..

   https://ssc.wur.nl/Studiegids/Vak/ECS-65500

   Of gewoon ->

   http://www.geenstijl.nl

 • Wakker Vlees

  Jan-Willem, jij hebt de perfecte mentaliteit om gewoon lekker op de trekker door het veld te ploegen. Ik zou zeggen, stop met je studie als je nu nog steeds niet het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, want dan het zonde dat docenten nog tijd aan je gaan besteden.

  Reageer
 • GT

  Als je constant wil weten waarvoor je studeert, altijd het nut ervan wil inzien, altijd in de praktijk 'met je handen werken', moet je HBO gaan doen. Op de universiteit leer je bovenal de mogelijkheid om te denken.

  Reageer

Re:ageer