Student - 12 oktober 2015

Blog: Wanvertoning

tekst:
Jan-Willem Kortlever
5

De nieuwe diploma-uitreiking zonder dankwoord is een wanvertoning, vindt blogger Jan-Willem Kortlever. Hij vindt het een aanfluiting dat het middel wordt ingezet door een universiteit die prat gaat op kleinschaligheid.

Sinds dit jaar zijn de persoonlijke praatjes tijdens de uitreiking van het bachelordiploma afgeschaft. De groepen zouden te groot zijn geworden, maar het is natuurlijk gewoon een ordinaire bezuinigingsoperatie. De universiteit die prat gaat op haar kleinschaligheid en persoonlijkheid krijgt het niet meer voor elkaar haar afgestudeerden een klein persoonlijk woord mee te geven.

Vorige week was ik getuige van de bacheloruitreiking van mijn vriendin, die Voeding en Gezondheid studeert. Binnen een uurtje werden er 90 diploma’s doorheen gewerkt. De zaal klapte zich suf, en voor we het wisten stonden we weer buiten en konden we naar de borrel. Daar was het overvol omdat er in totaal bijna 200 diploma’s werden uitgereikt die avond. Al die kandidaten (inclusief familie en vrienden) pasten natuurlijk nooit in The Spot.

De ceremonie zelf was een aanfluiting. Een snel opgetrommelde hoogleraar las een vaag verhaal voor vanaf zijn laptop en beging zelfs de fout de verkeerde studie te noemen. Dat praatje (wat standaard gebruikt wordt voor de bacheloruitreiking) is niet meer dan het bekende misselijkmakende promotieverhaal over de groeiende studentenaantallen en de Keuzegids. De opleidingsdirecteur probeerde er nog wat van te maken door te vertellen wat al die studenten gaan doen na de bachelor, maar echt inhoudelijk werd het nooit. Er was zelfs een
student waar het diploma niet van aanwezig was, en die het moest doen met een kopie. Daar laat je dan je familie voor uit Friesland komen.

Ik begrijp er niets van. Eén van de mooiste momenten uit je studentenleven, die je graag deelt met je familie, is keihard gedegradeerd tot een wanvertoning. De universiteit moet zich schamen en snel zorgen dat de ceremonie weer glans krijgt. Maar goed, de avond was uiteindelijk toch geslaagd. Als je vriendin haar bachelor haalt is dat natuurlijk geweldig. Ik ben trots op je, schat!

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Vol hem op twitter: @JanWillemK

Re:acties 5

 • De opleidingsdirecteur 'die er wat van probeerde te maken

  Voeding & Gezondheid is inderdaad een enorme groep bij de uitreiking dit keer, maar allerlei andere opleidingen hebben over 1 of 2 jaar vermoedelijk ook dit soort aantallen.

  We moeten als opleiding keuzes maken, 'onbeperkte' budgetten bestaan niet en werkdruk zit ook een bovengrens. Tijd die gaat zitten in voorbereiden van leuke, persoonlijke verhalen (want daar zit veel tijd in) kun je niet steken in persoonlijke studieadvisering.

  Enne, de studente die een afstudeerverklaring kreeg, kreeg dat op eigen verzoek (en was daar blij mee) en was natuurlijk ervan op de hoogte dat haar diploma er nog niet was. Zo persoonlijk blijven we natuurlijk wel.

  @Brecht: blij met je relativering
  @Fons: inderdaad, bij BVG was dit een sessie van >>2uur geworden en het idee was te laat om de schema's er nog voor om te gooien, Orion zat al helemaal vol.

  Reageer
  • Jan-Willem

   Het is een keuze die gemaakt wordt om dit soort plechtigheden te versoberen en die komt in principe van hogerhand (OWI/CvB) lijkt me. Voor alle keuzes die het onderwijs of de begeleiding ontzien valt iets te zeggen, maar er zijn wel grenzen. Feit is de studieadviseurs het druk hebben, maar als de voorbereiding van het persoonlijke woord een beetje gespreid wordt over bijvoorbeeld het docententeam, moet het qua werkdruk toch te doen zijn. Zo'n ceremonie verdient het.

   Oké, dat van die student die geen diploma kreeg was misschien een beetje flauw van me. Het kwam wel knullig over, vandaar mijn opmerking.

  • Buurman van de Haarweg

   Misschien een tip: er zijn studierichtingen waarbij een studentassistent wordt ingehuurd om persoonlijk verhaaltje te maken uit verschillende bronnen (thesisbegeleider, student zelf, etc) voor het afstudeerpraatje. Dat kost wel geld, inderdaad, maar geen tijd van een studieadviseur. Zo kan het natuurlijk ook.

 • Fons - 3de jaar BBT bij opleidingscommissie

  Bij BBT hebben we bij de opleidingsvergadering ook deze discussie gehad. Gezien onze studie ook flink is gegroeid en de universiteit het beleid bij iedere Bachelor gelijk wilt houden, begrijp ik waarom de universiteit het huidige beleid wil veranderen. Wel vind ik het jammer dat de universiteit niet zijn ogen open houdt om te kijken hoe andere universiteiten het doen. Er zijn altijd meerdere mogelijkheden dan je denkt. Een van de docenten kwam met een voorstel, dat uitgevoerd wordt bij een andere Nederlandse universiteit: Het opleidingshoofd doet een algemeen praatje en studenten mogen één slide zelf maken en deze voor 1 minuut presenteren wat uniek is aan hun bachelor tijd of wat zij later willen ambiëren. Of dat practisch is bij het aantal van Voeding en Gezondheid ben ik niet zeker, maar de meeste BSc studies zijn niet zo groot waarbij de huidige beleidswijziging veel studenten onnodig belemmert om persoonlijk behandeld te worden, iets waar de universiteit mee pronkt.
  Het gaat erom dat de personen die erkenning willen bij de uitreiking, deze ook de mogelijkheid moet geven om dat tot expressie te laten komen.

  Reageer
 • Brecht

  We hebben al geen propedeuse uitreiking in Wageningen en dan vind ik vijf jaar wachten op een zo'n feestje wel lang hoor, Kees! Bovendien is niet voor alle studenten de studieloopbaan een rechte lijn van eerstejaars tot MSc. Velen kiezen tussen die twee in voor een stage, een bestuursjaar of een andere opleiding of stad. Een BSc diploma, ook al is ie inderdaad niet veel waard, is een mooie tussenstop die het vieren waard is op weg naar een volgende stap.
  Ik heb nu zowel de uitreiking oude stijl als nieuwe stijl meegemaakt, en het viel me eigenlijk alles mee. Er valt wat te zeggen voor het vlottere tempo en het tegengaan van het soms tenenkrommende praatje van prof of studieadviseur. Bovendien zorgde in plaats daarvan onze studievereniging voor een lichtere en wat persoonlijkere noot tijdens de uitreiking, al vraag ik me af of dat voor zo'n enorme groep als van voeding en gezondheid wel mogelijk is.

  Reageer
 • Maria

  Bij BLT waren er wel persoonlijke zinnetjes (halve minuut) en een persoonlijke dia per student (door studenten gemaakt). Wel minder dan voorheen, maar niet zo persoonlijk als je beschrijft...

  Maar gewoon afschaffen mag van mij ook wel

  Reageer
  • Maria

   onpersoonlijk bedoelde ik dus...

 • Kees

  Stop maar gewoon met die BSc uitreiking, lekker laten ophalen bij de administratie. Het is toch maar een administratief aftreksel van het BaMa systeem, en heeft verder 0 waarde.

  Gewoon de MSc dubbel vieren!

  Reageer
  • Berend

   Deze opmerking strookt niet met de weg die het hoger onderwijs is ingeslagen een aantal jaar terug. Het bolognaproces betekent dat BSc en MSc zeker wel gesplitste op zichzelf staande opleidingen zijn. Bovendien was toen de verwachting dat een groter deel van studenten in de toekomst zal gaan kiezen voor alleen een bachelor.

  • Kees

   @Berend,

   Je slaat de spijker op zijn kop. Wat er in Bologna is afgesproken klopt mooi op papier, maar een BSc is in veel vakgebieden niet veel waard. Ik generaliseer natuurlijk wel in mijn eerste post, maar een studie is vaak pas echt iets waard na de MSc. Daarom noem ik de BSc puur administratief, maar geen inhoudelijk ijkpunt.

  • Berend

   Je hebt idd groot gelijk over de praktijk. Ik ken anno 2015 nog steeds niemand die over een non-HBO BSc zegt dat het een volwaardige opleiding is, maar geef het tijd....


Re:ageer