Student - 20 april 2015

Blog: Waarom moet ik een ACT-project doen?

12

Op dit moment ben ik druk bezig met het schrijven van mijn masterthesis. Het liefst zou ik dit zo snel mogelijk afmaken, maar helaas zit er een kink in mijn studiekabel: ACT.

De administratieve rompslomp alleen al. Allereerst moet je je maanden van tevoren opgeven om überhaupt toegelaten te worden. Vervolgens moet je een ACT-reader van negentien pagina’s lezen voordat je iets kan doen. Dan moet je je inschrijven op één van de opdrachten die de bedrijven hebben ingestuurd. Deze hebben hoopgevende titels als ‘Een Groene Raad voor Almere: hoe realiseer je dat?’ en 'Off the beaten track: how to get backpackers to the unexplored North of the Netherlands?' Zucht. Dan moet je een sollicitatiebrief en een CV opsturen om te solliciteren op één van die opdrachten. En dan moet je, en ik maak geen grapje, van tevoren een ‘expectation paper’, halverwege een ‘midterm reflection paper’ en achteraf een ‘final reflection paper’ schrijven.

ACT heeft, naar mijn weten, twee hoofddoelen. Ten eerste kunnen studenten zo een échte opdracht voor een bedrijf of instelling uitvoeren. Daar kan ik nog in komen, het lijkt mij best leuk om aan een interessante opdracht waar echt vraag naar is te werken met een team van studenten uit verschillende disciplines. Het tweede doel is om aan je vaardigheden (in moderne termen ‘skills’ genoemd) te werken. Daarom bestaat de helft van de ACT uit geneuzel rond ‘personal starting interviews’ en ‘communication and personal development workshops’.

Waarom moet ik in hemelsnaam verplicht aan mijn vaardigheden werken? Ik heb in mijn studentenleven al genoeg vaardigheden opgedaan tijdens alle activiteiten die gedaan heb, vooral in de studentenraad. Ik heb ervaring met het werken in internationale groepen, het inleveren van grote opdrachten, het schrijven van CV’s en sollicitatiebrieven en persoonlijkheidstesten. En reken maar dat ik mij suf gereflecteerd heb op groepsdynamieken en mijn eigen rol na een (deels mislukt) studentenraadsjaar.

ACT is in mijn ogen, net als een groot deel van de rest van mijn master, vooral ingericht op zijinstromers en internationale studenten. En ik kan me voorstellen dat ACT heel goed is als je in je studieleven weinig anders gedaan hebt dan keihard voor examens blokken. Maar het zou fijn zijn voor de wat breder ontwikkelde student als je deze stap over kon slaan. Dan zou ik tenminste verder kunnen met het afmaken van mijn thesis en een stage vinden met een opdracht die ik wél zelf interessant vind.

Begrijp me niet verkeerd, misschien blijk ik over twee weken wel een enorm leuk groepje te hebben en word ik alsnog laaiend enthousiast over de opdracht die we moeten doen. Als dat zo is, zal ik dat jullie via deze blog natuurlijk niet onthouden. Maar tot die tijd mag mijn aankomend begeleider deze blog als een groot deel van mijn ‘expectation paper’ beschouwen.


Re:acties 12

 • AnnaC

  ... sorry maar ik vind de reacties van Wakker Vlees en JH wel erg ver gaan.

  Jullie reacties zijn, zover ik lees, altijd schijt-kakkend-zuur. Ik kan nu ook schrijven dat ik erg blij ben dat Wakker Vlees twee jaar hoger zit dan ik en ik blij ben dat ik niet met hem hoef samen te werken, maar dat slaat toch nergens op?

  Ik ga ervan uit dat WakkerVlees en JH in werkelijkheid twee genuanceerde jongemannen zijn die zich af en toe moeten ontlasten op het internet. Daar is niets mis mee. Maar persoonlijke aanvallen vind ik te ver gaan en mogen wat mij betreft verwijderd worden.

  Reageer
  • JH

   Hey "Anna",

   Wat grappig dat je mijn reactie weer "schijt-kakkend-zuur" vindt en dat je 'm te ver vindt gaan. Misschien moet je mijn zeer korte reactie en vooral ook die van anderen eerst even lezen voordat je je zielige privé-oorlogje weer heropstart.
   Je zal er dan achterkomen dat zo'n beetje iedereen hetzelfde vindt. Je selectieve verontwaardiging over alles wat Wakker Vlees of ik schrijf, begint mij in elk geval op te vallen.

   Heb ik ooit iets lelijks tegen je gezegd, ofzo? Ik kan het me niet herinneren eigenlijk. Kortom, doe eens ergens anders gaan trollen.

  • Wakker Vlees

   @AnnaC

   Ik ken je niet, maar ik denk dat ik je sentiment deel over de samenwerking.

   En verder moet je onze opmerkingen ook niet altijd té serieus nemen hè. Zoals Romy het zelf ook zegt, pak wat korreltjes zout erbij. Dan zie je het verschil in de reacties wel. En als je dat niet lukt, tsja, dan moet je maar lekker in je wereldje blijven zitten waarin JH en ik louter schijt-kakkend-zuur (mooi woord trouwens, chapeau) reageren. Veel plezier.

  • ABC

   Ben ik het mee eens. Leuk om kritisch te zijn, zoals veel anderen, maar jullie reacties zijn best wel beneden peil..

  • Elitair Reactionair

   @ABC
   Welk peil is dat? Is het beneden peil omdat het jou niet aanstaat? Ik geniet altijd wel van de reacties van Wakker Vlees en JH. Ja, ze gaan soms wat ver en kunnen ongenuanceerd zijn. Maar dat neemt niet weg dat ze wel kritisch durven te zijn. Ik vind hun reacties dus boven peil in dat opzicht.

  • Elitair Reactionair

   @ABC
   Welk peil is dat? Is het beneden peil omdat het jou niet aanstaat? Ik geniet altijd wel van de reacties van Wakker Vlees en JH. Ja, ze gaan soms wat ver en kunnen ongenuanceerd zijn. Maar dat neemt niet weg dat ze wel kritisch durven te zijn. Ik vind hun reacties dus boven peil in dat opzicht.

  • Elitair Reactionair

   @ABC
   Welk peil is dat? Is het beneden peil omdat het jou niet aanstaat? Ik geniet altijd wel van de reacties van Wakker Vlees en JH. Ja, ze gaan soms wat ver en kunnen ongenuanceerd zijn. Maar dat neemt niet weg dat ze wel kritisch durven te zijn. Ik vind hun reacties dus boven peil in dat opzicht.

  • Elitair Reactionair

   Oeps, ging iets mis daar.

 • AP

  Je kan een vrijstelling voor ACT aanvragen als je een bestuur hebt gedaan waar je 12 maanden FOS voor hebt ontvangen. Dus eerst informeren, dan klagen.

  Reageer
 • AZ

  Gelukkig hoeven bij Food Safety geen ACT te doen, maar Food Safety Management. Wat dat gaat worden weet ik nog niet.... maar in ieder geval geen sollicitaties, motivaties etc !

  Reageer
 • Romy

  Voor alle reageerders: zie het zojuist geplaatste stuk.

  Reageer
 • Hans

  What I saw from google translate is: 'ACT is in my mind, like much of the rest of my master, especially fitted up zijinstromers and international students'. I totally disagree with this statement about international students. FYI partying and being in different student clubs (organizing tours and alcohol parties) is totally different than working in the real world. Generally the international students who are here with Nuffic scholarship have to have at least 3 years of working experience in the real field and real things. I think this is more than what you have now.

  Reageer
 • Broer Konijn

  @Romy

  Mag ik jou een keer uitdagen om te reageren onder je eigen blog's en in te gaan op de "beschuldigingen" die naar je toe gesmeten worden?

  Immers, zoals velen hier al aandragen zit er in vrijwel elke blog van je een stuk misplaatste zelfverheerlijking die bij velen een stukje walging doet opkomen wat dan in de reacties naar je terug gestuurd worden. Hoe kijk jij hier zelf tegen aan? Praat je het goed onder het mom van negatieve publiciteit is ook publiciteit? (ik hoop bijna oprecht dat dat de redenatie van de Resource zelf is) Denk je zelf werkelijk dat je inderdaad dusdanig verheven bent over de rest? ...?

  Oh Romy, verlicht en leid ons alsjeblieft door deze hel van onwetendheid en onbegrip!

  Reageer
  • R

   Misschien een idee voor haar volgende blog ;) Stiekem hoop ik ook wel dat ze het allemaal niet zo bedoeld heeft. Maar het is haast systematisch terug te zien in haar blogs en dat is jammer en eigenlijk nergens voor nodig.

  • Wakker Vlees

   Dat zou interessant zijn! Ik sluit me aan bij Broer Konijn en R.

  • Wakker Vlees

   Haar foto boven de blog draagt trouwens ook bij aan mijn beeld van misplaatste arrogantie en neerkijken. Ze straalt het ook echt uit namelijk.

  • F

   @Wakker vlees
   Dat vindt ik dan weer een simpele opmerking. Je keert je tegen arrogantie maar gaat vervolgens lopen zeuren over een foto...

  • Wakker Vlees

   Ik vind haar arrogant kijken op de foto. Zo simpel ligt het.

  • GT

   @F, 'vindt ik'? oef pijnlijk. Daarnaast mag er toch gewoon een mening gegeven worden op een foto? Of moet dat zelfs nu ingeperkt worden volgens jou?

  • Koen

   @Broer konijn,

   Romy heeft gehoor gegeven aan je oproep: http://resource.wageningenur.nl/nl/student/show/Blog-De-ware-Romy.htm

 • Gerben

  Haha - haat en nijd. Fijne blog roept fijne reacties op. Wij als Wageningers tonen ons dan toch echte Nederlanders (een zeldzaam soort). Denk dat met al je ervaring jou het ACT-circus makkelijk af zou moeten gaan. Stel je voor hoe al die -ehm- prestatiestudenten(?) hier tegenop moeten zien... Het leren van iets nieuws kan je toch als uitdaging zien (academische leergierigheid) en eerlijk gezegd lijkt mij de kans voor studenten om hun (groeps/academische/internationale/persoonlijke) vaardigheden (i.e. de niet-vak-specifieke) te verbeteren een welkome afwisseling voor de vaak erg specialistische vakken die men de rest van het jaar volgt.

  Reageer
 • F

  Ik ben het met je eens dat ACT een erg overdreven en langdradige inschrijvingsprocedure heeft en dat het zelfreflectietraject voor sommige extreem langdradig is. Maar als zijinstromer uit een HBO-opleiding durf ik te zeggen dat de meeste Nederlandse universiteitsstudenten weinig tot geen ervaring hebben met groepswerk en zelfreflectie. Deze twee 'skills' zijn in bijna ieder vakgebied en positie van immens belang. Ik weet zeker dat jouw toekomstig stagebedrijf dit helemaal met mij eens is.

  Reageer
 • R

  Inderdaad wat JH zegt. In elk opzicht zelfs. Alhoewel ik haast niet zou willen zeggen, zouden de andere studenten ook daadwerkelijk iets van jou kunnen leren. Juist omdat je al die voorgaande ervaring al hebt. Maar laat dat aub niet niet te veel arrogantie opwekken. Je hebt namelijk al een zeer vooringenomen denigrerende instelling op 'zijinstromers' en 'internationale studenten' zo blijkt hier (en eigenlijk in al je blogs kijk je neer op wel iemand of een groep). Ik begon ook als zijinstromer bij Wageningen en merkte juist dat ik zelf al veel vaker werk in groepsverband had gedaan dan de gemiddelde Wageningen student. Maar ook dat ligt uiteraard aan het vakkenpakket van de individuele student zelf, en toch(!) keek ik niet neer op mijn mede-student. Je kunt bij dit soort vakken aardig wat nieuwe dingen opsteken van een ander. Meer dan je denkt.

  Daarnaast zeur je weer over zogenaamde studenten die niets anders doen dan leren in hun studentenleven. Ik en veel van mijn studiegenoten gingen inderdaad gewoon naar de les, hadden 's avonds best wat activiteiten (sport, sociaal/kroeg), maar dat betekende niet dat we dan ook niet dat we daardoor 6-7+ jaar moesten studeren, Romy. Ik snap dat je een jaar extra had door je studentenraad, maar je ik-plas-op-straat-en-word-een-feest-uitgezet-verhalen geven toch een andere indruk van de reden van je vertraging. Wat ik wil zeggen, is dat er veel studenten zijn in Wageningen met een goed sociaal leven -en- prima kunnen studeren tegelijk. Dat je er daar dan niet een van bent, vind ik sneu. Voor ons als Resource-lezers, maar ook voor je toekomstige ACT-team, omdat je uiteindelijk een slecht voorbeeld geeft.

  Dus eigenlijk moet je gewoon eens kappen met deze onzin. En daar zou de Resource zelf ook wel eens iets van mogen zeggen. Waar Jan-Willem zijn blogs nog een echte discussie opleveren, zeur jij telkens over studenten die het goed doen, een echt leven hebben en waardoor je gewoon jaloers klinkt.

  Succes aan je ACT-groepje. Hoop wel echt dat je een toffe groep hebt, maar zorg dat jij niet die rotte appel(man) wordt voor hen.

  Reageer
 • R

  Inderdaad wat JH zegt. In elk opzicht zelfs. Alhoewel ik haast niet zou willen zeggen, zouden de andere studenten ook daadwerkelijk iets van jou kunnen leren. Juist omdat je al die voorgaande ervaring al hebt. Maar laat dat aub niet niet te veel arrogantie opwekken. Je hebt namelijk al een zeer vooringenomen denigrerende instelling op 'zijinstromers' en 'internationale studenten' zo blijkt hier (en eigenlijk in al je blogs kijk je neer op wel iemand of een groep). Ik begon ook als zijinstromer bij Wageningen en merkte juist dat ik zelf al veel vaker werk in groepsverband had gedaan dan de gemiddelde Wageningen student. Maar ook dat ligt uiteraard aan het vakkenpakket van de individuele student zelf, en toch(!) keek ik niet neer op mijn mede-student. Je kunt bij dit soort vakken aardig wat nieuwe dingen opsteken van een ander. Meer dan je denkt.

  Daarnaast zeur je weer over zogenaamde studenten die niets anders doen dan leren in hun studentenleven. Ik en veel van mijn studiegenoten gingen inderdaad gewoon naar de les, hadden 's avonds best wat activiteiten (sport, sociaal/kroeg), maar dat betekende niet dat we dan ook niet dat we daardoor 6-7+ jaar moesten studeren, Romy. Ik snap dat je een jaar extra had door je studentenraad, maar je ik-plas-op-straat-en-word-een-feest-uitgezet-verhalen geven toch een andere indruk van de reden van je vertraging. Wat ik wil zeggen, is dat er veel studenten zijn in Wageningen met een goed sociaal leven -en- prima kunnen studeren tegelijk. Dat je er daar dan niet een van bent, vind ik sneu. Voor ons als Resource-lezers, maar ook voor je toekomstige ACT-team, omdat je uiteindelijk een slecht voorbeeld geeft.

  Dus eigenlijk moet je gewoon eens kappen met deze onzin. En daar zou de Resource zelf ook wel eens iets van mogen zeggen. Waar Jan-Willem zijn blogs nog een echte discussie opleveren, zeur jij telkens over studenten die het goed doen, een echt leven hebben en waardoor je gewoon jaloers klinkt.

  Succes aan je ACT-groepje. Hoop wel echt dat je een toffe groep hebt, maar zorg dat jij niet die rotte appel(man) wordt voor hen.

  Reageer
  • R

   Sorry voor de dubbele post. Weet ook niet hoe het komt.

  • GT

   die moeten dan redelijk door de zure appel(man) heen bijten

  • GT

   Die moeten dan redelijk door de zure appel(man) heen bijten


Re:ageer