Student - 1 februari 2016

Blog: Waardevol diploma

3

Wat is je masterdiploma waard, als je nooit iets extra’s gedaan hebt naast je studie?

Jan-Willem Kortlever

Tijdens de MOS (Modudal Skills Training) over carrièreplanning werd laatst maar weer eens benadrukt dat je vooral je extra curriculaire activiteiten moet benoemen als je later groot bent en een baan gaat zoeken. Het valt me op dat er tegenwoordig steeds minder waarde gehecht lijkt te worden aan hetgeen ons in eerste instantie naar de universiteit toe trekt: de studie.

Veel studenten, waaronder ik, zijn naast het studeren nogal druk met het besturen van een studentenclub, het doen van commissiewerk, de studentenraad vullen, student-assistent uithangen of het starten van een klein bedrijfje. Al deze extra activiteiten zijn erg waardevol. Vaak doe je er skills mee op die je in je reguliere programma niet tegenkomt. Soms lijkt het alsof ze meer waarde hebben dan de vakken in je studie. Die worden namelijk door iedereen gevolgd en onderscheiden je niet van de rest. Je kunt jezelf, behalve hoge cijfers halen (maar die schijnen weer niet zo belangrijk te zijn), binnen het programma niet echt profileren. Er is vaak veel (niveau)verschil tussen studenten die wel dezelfde cijfers halen voor vakken, maar dat is niet goed zichtbaar als je afgaat op het diploma.

Ik denk dat we de mastertitel op zichzelf veel meer moeten gaan waarderen. Het behalen van een universitair diploma is een prestatie van formaat, waarmee je klaar zou moeten zijn voor de maatschappij. Als dat niet zo is, omdat er naast harde vakkennis juist diepgang of persoonlijke vorming mist, moet een universiteit dat zich wellicht aanrekenen en haar onderwijsprogramma’s aanpassen. Daarnaast moet het bedrijfsleven zich realiseren dat studenten die veel naast hun studie gedaan hebben niet altijd de beste kandidaten zijn. Een gewone, hardwerkende student die gedisciplineerd en zeer serieus zijn studie heeft doorlopen, is heel wat waard.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillemK

Re:acties 3

• Marleen

Ik ben het er wel mee eens dat er erg veel aandacht is voor al die extra dingen. Ik woon niet in Wageningen en doe naast mijn studie niets extra's en ik krijg (soms ook van docenten) het gevoel dat dat echt niet goed is. Ik haal veel voldoening uit mijn studie en heb geen behoefte aan meer.

• Liberalist

Niets moet. Het is wat je zelf wil. Als je zelf veel voldoening haalt uit je studie, wie is er dan om daar een oordeel over te hebben? Als men zoveel mogelijk wilt doen naast de studie, dan is dat ook prima, maar men vergeet af en toe waarvoor ze in Wageningen zijn, namelijk studeren.

• Broer Konijn

Het is wel een beetje naïef om te impliceren dat niemand daar een oordeel over te vellen heeft. Zoals Jan-Willem ook al aangeeft is er een zekere tendens bij werkgevers dat ze een meerwaarde hechten aan extra-curriculaire activiteiten en dus wordt daar zeker wel over geoordeeld.

Dan kun je hierin je eigen weg kiezen, lekker elke dag op en neer knorren en je verder vol op je studie focussen, maar dan zul je wel de eventuele consequentie moeten dragen dat iemand met hetzelfde papiertje + extra activiteiten een streepje voor kán hebben op je gewilde baan.

• lezer

Ik vind het jammer dat die extra curriculaire activiteiten vaak als smoes worden gebruikt voor studievertraging. Je kan prima nominaal lopen en daarnaast dingen buiten je studie doen om je cv verder op te pimpen.

• GT

Dit is natuurlijk wel kort door de bocht. Jaartje studentenraad is fulltime, dus jaar uitloop op de studie. Alleen bij de parttime activiteiten heb je gelijk.

Maar je kunt ook hard werken én dingen naast je studie doen :)