Student - 1 februari 2016

Blog: Waardevol diploma

Wat is je masterdiploma waard, als je nooit iets extra’s gedaan hebt naast je studie?

Tijdens de MOS (Modudal Skills Training) over carrièreplanning werd laatst maar weer eens benadrukt dat je vooral je extra curriculaire activiteiten moet benoemen als je later groot bent en een baan gaat zoeken. Het valt me op dat er tegenwoordig steeds minder waarde gehecht lijkt te worden aan hetgeen ons in eerste instantie naar de universiteit toe trekt: de studie.

Veel studenten, waaronder ik, zijn naast het studeren nogal druk met het besturen van een studentenclub, het doen van commissiewerk, de studentenraad vullen, student-assistent uithangen of het starten van een klein bedrijfje. Al deze extra activiteiten zijn erg waardevol. Vaak doe je er skills mee op die je in je reguliere programma niet tegenkomt. Soms lijkt het alsof ze meer waarde hebben dan de vakken in je studie. Die worden namelijk door iedereen gevolgd en onderscheiden je niet van de rest. Je kunt jezelf, behalve hoge cijfers halen (maar die schijnen weer niet zo belangrijk te zijn), binnen het programma niet echt profileren. Er is vaak veel (niveau)verschil tussen studenten die wel dezelfde cijfers halen voor vakken, maar dat is niet goed zichtbaar als je afgaat op het diploma.

Ik denk dat we de mastertitel op zichzelf veel meer moeten gaan waarderen. Het behalen van een universitair diploma is een prestatie van formaat, waarmee je klaar zou moeten zijn voor de maatschappij. Als dat niet zo is, omdat er naast harde vakkennis juist diepgang of persoonlijke vorming mist, moet een universiteit dat zich wellicht aanrekenen en haar onderwijsprogramma’s aanpassen. Daarnaast moet het bedrijfsleven zich realiseren dat studenten die veel naast hun studie gedaan hebben niet altijd de beste kandidaten zijn. Een gewone, hardwerkende student die gedisciplineerd en zeer serieus zijn studie heeft doorlopen, is heel wat waard.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillemK