Student - 21 december 2015

Blog: Vrede op aarde

tekst:
Jan-Willem Kortlever
6

Zijn studentenleven en de ellende die je op het nieuws ziet, lijken in een compleet andere realiteit te spelen, schrijft blogger Jan-Willem Kortlever. Terugkijkend op 2015 hoopt hij op een beter 2016.

Het afgelopen jaar had ik meer dan eens het gevoel dat de werkelijkheid niet strookt met mijn werkelijkheid. Op TV zie ik gruwelijk beelden maar in de praktijk doe ik gewoon m’n ding en studeer zonder dat ik ergens last van heb. Dat is waarschijnlijk een groot voorrecht maar het voelt vreemd. De wereld staat in brand maar wij kunnen gewoon doen wat we willen en we lijken hier in het dagelijks leven niets van te merken. Soms beklemt me een gevoel van machteloosheid. 

Het afgelopen jaar heb ik me behoorlijk druk gemaakt, eerst in de studentenraad en later met het vervolg van m’n master. Ook hier online heb ik m’n hoofd boven het maaiveld uitgestoken maar waarom? Diende het enig doel, of was het vooral omdat ik er zelf blij van werd? Ik kan de vraag niet goed beantwoorden maar het was in ieder geval totaal onbelangrijk in vergelijking met wat in de wereld om ons heen gebeurt. Wij hebben hier de luxe om ons druk te kunnen maken over randzaken. Over een paar uurtjes les ’s avonds of niet. Over gekke mascottes (de WURwolf). Over covers van proefschriften. Maar dat we in een vrij land leven, dat we kunnen zeggen wat we willen en onze welvaart, vinden we al snel normaal.  

Misschien is dát wel de belangrijkste les die ik in 2015 heb geleerd. Is alles wat vast en zeker lijkt wel zo vast en zeker? Kennelijk kan veiligheid zo omslaan in paniek, en dan is het maar de vraag of je dat aan kunt. 

Krijgen we ooit vrede op aarde, is de vraag die velen stellen. Het beeld is afgelopen jaar niet rooskleuriger geworden. Wanneer je net als ik christen bent, kun je je nog vasthouden aan een God die alles goed maakt (Kerst). Als je uit een hoge klasse komt kun je het met je geld nog wel een tijdje redden wanneer je veiligheid in het geding raakt. Maar wat als je niets hebt (het Midden-Oosten) en afhankelijk bent van de grillen van regeringen en terreurgroepen? Juist, dan kun je niets dan hopen op betere tijden. Hopelijk wordt komend jaar beter.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillemK

Re:acties 6

 • M.Lisa

  @Reële rover;

  Als ik het goed begrijp probeer je het punt te maken dat wetenschappelijk gezien vrijwel alles biologisch/natuurkundig te verklaren is.

  Je bent niet de enige die dit beweert, maar dit argument is ondertussen wel een zwaktebod; immers: kwantummechanica & relativiteitstheorie.

  Die suggereren ondertussen dat er heel wat meer is tussen hemel en aarde dan wij altijd maar dachten. Grofgezegd; een tafel dat pas een tafel is op het moment dat het wordt waargenomen. Dit impliceert ondertussen dat 'de waarnemer' (bewustzijn) meer is dan een biologische computer. Of 'iets' dat sneller dan het licht gaat (wat theoretisch niet kan) en dat dus op een andere manier dingen aan elkaar verbindt dan wat wij kunnen waarnemen. Mocht je geïnteresseerd zijn, zoek op colleges van Susskind.

  Is dit een argument om te zeggen dat God bestaat? Nee. Maar wetenschap als argument tegen God gebruiken is een fals argument. Dat zegt wetenschap helemaal niet.

  Elke wetenschapper die dit wel beweert is gewoon iemand die een uitspraak doet over een vakgebied waar hij/zij geen verstand van heeft. Punt.

  Reageer
  • GT

   ik moet zeggen dat ik de aanpak van iets bedenken en later bewijzen (wetenschap) toch wat aannemelijker vind dan stug blijven vasthouden in hetgeen waar men al eeuwen in gelooft en er geen andere verklaring mogelijk is (geloof) met daarbij ook niet openstaand naar andersdenkenden.

  • Reële rover

   @ M. Lisa,

   met je eens dat er "meer" is, op de manier waarop jij het stelt. Dit zijn echter wetenschapplijke, zinnige concepten, waar stukje bij beetje bewijs/aanwijzingen voor worden gevonden. Prima dus.

   Met mensen die uit naam van hun sprookjesgeloof anderen de les lezen wat wel en niet goed is, vrouwen onderdrukken, andersdenkenden vermoorden, heb ik echter minder op. Prima als je het voor jezelf houdt en het een privekwestie maakt. Dan nog doet het bij mij en velen met mij wel wat wenkbrauwen fronsen als je deze priveopvatting combineert met een wetenschappelijke opleiding of carriere, maar goed.. er zijn wel meer gekke dingen in de wereld.

  • Harmen

   @ Reële rover:


   Jij scheert iedereen over 1 kam, en dat is een zwaktebod. Natuurlijk zijn er extremen maar momenteel zijn er bar weinig christenen die handelen zoals jij nu voorstelt. Juist een christenwetenschapper of christenstudent is vaak erg integer en serieus met zijn werk of studie bezig. Deze universiteit kent meerdere christelijke hoogleraren en die leiden niet de minste vakgroepen.

   Het feit dat je steeds met termen als 'sprookjesgeloof' aan komt zetten is flauw te noemen en wek bij mij in indruk dat je door te denigreren je idee kracht bij wilt zetten. Zo praten wij niet in de academische wereld, vriend.

 • Epicurus

  Christen zijn en van wetenschappelijk onderwijs genieten. Ik kan dat nog steeds niet behappen.

  Agnost zijn tot daaraan toe, maar jezelf wetenschappelijk ongegrond wijs maken dat er een specifiek geloof en daarmee één god is wat dan de waarheid moet zijn, idioot in mijn opzicht.

  Dat het je een houdt vast geeft, steun, en andere blabla dikke prima, heel fijn, maar je weet toch gewoon als je er over nadenkt dat je jezelf gewoon voor de gek houdt? Een psychologische gemoedsrust, bedenksel, niets meer dan dat dunkt me.

  Reageer
  • Jan-Willem

   Prima dat je religie niets vindt, maar ga geen goedkope onzin lopen verkondigen. De uitspraak dat als je nadenkt je erachter komt 'dat je jezelf voor de gek houdt' raakt natuurlijk kant nog wal.

  • Reële rover

   Ja, zijn er echt nog mensen die in een god geloven?
   Hihi, en dat in 2015. Grappig.

  • Marlies

   @Epicurus: je komt in je 'argumentatie' niet verder dan: 'je weet toch dat je jezelf voor de gek houdt' en dat het 'wetenschappelijk ongegrond' is.

   Ik zou je graag uitdagen om een serieus verhaal hier neer te zetten. Zou niet moeilijk moeten zijn als het volgens jou zo logisch is dat er geen god bestaat.

   @Reéle rover: ja die mensen zijn er zeker. Namelijk zo'n 80% van de wereldbevolking. Allemaal achterlijk volgens jou?


   Bij sommige mensen leeft het idee dat wat niet wetenschappelijk te verklaren/beredeneren is, er ook met geen mogelijkheid kan zijn. Maar wetenschap is beperkt tot wat wij kunnen zien/voelen of wat dan ook. Dat betekent niet automatisch dat er daarbuiten niets kan zijn.
   Klinkt nogal abstract (en dat is het ook), maar simpel gezegd geloof ik dat als er een god is, dat deze niet wetenschappelijk aan te tonen is.

   Natuurlijk is bovenstaand niet per sé een reden om wél in God te geloven. Maar er zijn wel andere redenen voor. Die ga ik niet uitgebreid beschrijven, maar ik wil er wel kort willekeurig een aantal noemen die ik zelf ervaren heb of om me heen heb gezien. Wat je wel of geen goede redenen om te geloven vindt is voor iedereen verschillend.
   -Wonderen en bovennatuurlijke ervaringn die gebeuren
   -De aanwijzingen dat Jezus werkelijk bestaan heeft, en dat zijn lichaam nooit is teruggevonden
   -Ervaring van verhoorde gebeden
   -Het idee dat er goed en kwaad is, en daaraan gekoppeld een rechtvaardigheidsgevoel in elk mens, dat maakt dat we allemaal in meer of mindere mate proberen 'goed' te leven ipv alleen maar bezig zijn met overleven.
   -Profetieën in de bijbel die werkelijkheid worden
   -Mensen die door christen te worden van binnen veranderen.

   En zo kunnen er ongetwijfeld nog veel meer redenen zijn.

  • Reële rover

   @ Marlies.
   Niet achterlijk, maar toch wel schattig naïef op z'n minst.
   Verder ook wel koddig hoe je in de verdediging schiet en met allemaal onzin aankomt om jouw religie (1 van de zovelen die allemaal claimen de enige echte godsdienst te zijn, dus daar hebben we al een probleempje) te verdedigen.
   Dit is vrij typisch gedrag van mensen die iets verdedigen waarvan ze weten dat het onzin is, maar dat voor hun eigen gemoedsrust liever niet willen realiseren. Dus dan kun je maar beter onzin-argumenten aandragen, zodat je er uiteindelijk misschien zelf in gaat geloven. Zou iemand echter stellig beweren dat - pak 'm beet - Groningen de hoofstad van Nederland is, dan zou je waarschijnlijk zeggen dat dat onzin is en die persoon beter even terug naar school kan gaan. Geen enkele reden dan voor jou om in de verdediging te schieten.
   Misschien voel je 't verschil wel aan. Misschien ook niet, maar dat kan mij verder niet veel schelen. Leven en laten leven, maar je zal af en toe tegengas krijgen als je er obscure overtuigingen op na houdt.

  • Marlies

   @ Reële rover: als het zoveel onzin is wat ik volgens jou verkoop, hoe komt het dan dat je nog geen moeite doet om te vertellen waarom ik ernaast zit?

   Wat je wel doet is: suggereren dat het wel zo achterhaalf/naïef/irrationeel is om in god te geloven, dat het niet nodig meer is om uit te leggen waaróm dat dan zo'n onzin is.

   Misschien vind je dat ook wel. Maar dan ben ik wel benieuwd met welk doel je dit allemaal hier neerzet? Wil je dat mensen ervan overtuigd raken hoe het volgens jou zit? Of wil je gewoon de spot drijven met mensen omdat het grappig is? (Wat ik overigens niet vreemd zou vinden en waar ik me ook niet beledigd over zal voelen.)

   Blijf ik benieuwd naar jouw reactie: als het zo onzinnig is om in god te geloven, waarom doet zo'n 80% van de wereldbevolking dat dan wel? Zijn die allemaal zo dom, of ben jij zoveel slimmer?

  • Reële rover

   @ Marlies

   Ik ga geen mensen proberen te overtuigen die denken dat de Aarde plat is. Ik ga geen mensen proberen te overtuigen als ze zeggen dat de zon om de Aarde draait.
   Jouw laatste opmerking vind ik mooi: "als het zo onzinnig is om in god te geloven, waarom doet zo'n 80% van de wereldbevolking dat dan wel? Zijn die allemaal zo dom, of ben jij zoveel slimmer?"

   De mensheid doet extreem veel stompzinnige dingen. Daar moet je toch wel een beetje achter zijn op jouw leeftijd. Geloof is een voorbeeld van zulke zaken. Ik moet echter wel toegeven dat geloven niet helemaal onzinnig is. Sterker nog, het kan een belangrijke, saamhorigheids/motiverende factor zijn in overleven, overlevingsdrang. Dit maakt de gelovigen wel "fitter" in the survival of the fittest. Dus dat zal ik je nageven. Het grappige is natuurlijk wel dat het hele geloof an sich nergens op slaat, maar helemaal onzinnig is het dus niet. Geloven is in wezen een groot placebo-effect. Het is niets, maar als je er maar hard genoeg in gelooft, kan het tot op zekere hoogte een positieve werking hebben.

 • fret

  ...

  Reageer
  • Ria

   ...

 • fret

  Reageer
 • Raoul

  Goeie blog.
  Op dit soort momenten haal ik altijd moed uit de wetenschap dat hoewel het allemaal steeds erger lijkt te worden, de wereld in werkelijkheid steeds beter en beter wordt.
  Ondanks dat we in de 20ste eeuw twee wereldoorlogen gehad hebben, is het nog steeds eeuw met de minste oorlogsslachtoffers per capita in de wereldgeschiedenis! (http://www.huffingtonpost.com/2011/10/22/world-less-violent-stats_n_1026723.html gebaseerd op het boek: Pinker, S. (2011). The Better Angels of our Nature. New York, NY: Viking.)
  Ook andere vormen van geweld zijn de afgelopen twintig jaar flink gedaald (http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2014/12/the_world_is_not_falling_apart_the_trend_lines_reveal_an_increasingly_peaceful.html)

  Er is nog een lange weg te gaan, maar er is altijd moed.
  Fijne feestdagen!

  Reageer
 • Samenwerkende hulporganisaties Waggie

  Gelijk heb je! Gelukkig zijn er in de regio Wageningen meer dan 100 vrijwilligersorganisaties die zich voor de meest diverse groepen inzetten. Ga gerust je gang en zoek de organisatie die bij jou het beste past!

  Reageer

Re:ageer