Student - 13 juli 2015

Blog: Voor goed onderwijs ga je niet naar het buitenland

3

Het is populairder dan ooit; een half jaar studeren in het buitenland tijdens je Bachelor. Resource wijdde er afgelopen editie een artikel aan. Een positief verhaal waarin vooral naar voren komt hoe leuk het is. Levenservaring, zelfvertrouwen en nieuwe vrienden houd je er aan over. Draagt het ook bij aan goed onderwijs?

Door Lucas du Pré, student Internationaal Land en Waterbeheer

Zelf heb ik een minor in Córdoba, Spanje, gevolgd. Mijn doel was vakken halen en daarmee mijn Bachelor afronden. Ik was vrijwel de enige. De meerderheid van de buitenlandse studenten wilde feesten, drinken, vakantie, lekker weer en vooral zo weinig mogelijk studeren. Mijn medestudenten noemden het ‘bier drinken op kosten van de Uni’.

In het artikel van de Resource geven twee studenten hun redenen om te studeren in het Buitenland. Madieke Michels studeert Gezondheid en Maatschappij. Zij heeft vier maanden in Boedapest gezeten en wilde graag eens een andere universiteit en omgeving zien. Wat ze heeft gedaan? Vooral gefeest, steden bezocht en dagtripjes gemaakt. Het onderwijs in Boedapest: ‘één keer per week college. En de beoordeling was heel soepel.’ Maxwell Chesal, student Biologie, wil naar Cornwell University in Amerika. De universiteit heeft hij gekozen omdat deze dicht bij zijn familie ligt en op de campus verhuren ze auto’s zodat je kunt ‘roadtrippen’.

Je hebt veel discipline nodig om je studie in het buitenland goed af te ronden. Daarbij is in veel landen het niveau lager dan in Nederland. In internationale ranglijsten staat Wageningen Universiteit in de top 100. Op het gebied van landbouw, steevast in de top 3. Als je als student hoogstaand onderwijs wilt volgen, zit je goed in Wageningen. En als je in een andere omgeving wilt studeren, kan dat ook in Nederland. Universiteiten in Nederland horen volgens Times Magazine bij de beste van de wereld.

Bij terugkomst in Nederland heeft Madieke vooral geleerd om op zichzelf te vertrouwen. Ook van Maxwell is dit het doel. Behalve nieuwe mensen en cultuur, wil hij zichzelf leren kennen. Allemaal heel belangrijk.

Is goed onderwijs niet minstens net zo belangrijk? Uit de verhalen van de studenten blijkt dat dit onder de maat is in het buitenland. Een buitenland ervaring is leuk, maar de kwaliteitseisen van het onderwijs zouden meer aandacht moeten krijgen.

Met dit blog doet Lucas mee in de strijd om blogger te worden voor Resource.

Re:acties 3

• Luca Peters

Interessant artikel! Mijn ervaring in het buitenland is toch net wat anders. Ik zat op Bordeaux Sciences Agro, van oudsher een 'grande école', een soort elite school wat bekend staat als beter onderwijs dan op de universiteit. Ik zat in een klas van 15 man, had elke dag les of groepswerk van 8 tot 5 en we hadden gemiddeld 3 excursies per maand. Feesten en bier drinken zat er dus buiten de introductieweek niet echt in. De werkdruk lag hier dus hoger wat ook mogelijk door de Franse taal komt wat in het begin erg veel inspanning vergt. Er zijn naar mijn zeggen dus degelijk mogelijkheden om in het buitenland goed onderwijs te ervaren, een nieuwe taal te leren en kennis te maken met een nieuwe (onderwijs)cultuur.

• rolf

Cornell University, NY, USA doet het anders nog steeds erg leuk op je CV, doet absoluut niet onder voor WU (en Cornwell ligt in de UK) en is ook goed voor je Engelse spreekvaardigheid.
    En bij onderwijs hoort ook het aanleren van 21st century skills. Zo'n Exchange is prima om daar aan te werken.
    En als je dan extra trots op je Alma Mater weer in het Wageningse terugkomt, des te beter!
    Enne, ik heb niet de indruk dat studenten in Wageningen nooit feesten, bierdrinken of SOGgen ;-)

• Nico

Ieder mag dan zijn of haar eigen redenen hebben om op een bepaalde plek te gaan studeren, maar Lucas vergeet dat Maxwell een 8+ moet staan en Cornell een van de beste universiteiten ter wereld is. Daar kan Wageningen niet aan tippen.

Daarnaast is onderwijs misschien niet overal vergelijkbaar, maar is in de huidige maatschappij zelfkennis niet van bijna groter belang dan een paar extra vakken?