Student - 18 april 2016

tekst:
Carina Nieuwenweg
7

Duurzaamheidscampagnes proberen vaak het gedrag van individuen te veranderen. Blogger Carina Nieuwenweg denkt echter dat structuurveranderingen veel effectiever zijn.

Flyers uitdelen in de hoop dat mensen zich wat groener gaan gedragen. Bijvoorveeld: documenten lezen van een scherm lezen in plaats van printpapier. Naast warme truienweek en meatless monday is dit een nieuw initiatief van Green Office om de universiteitgangers weer wat duurzamer te krijgen. Maar flyers uitdelen in de hoop dat mensen geen papier meer printen is, zoals reageerder Hamkaas mooi illustreert, ronduit hilarisch. Natuurlijk zal het wel op duurzaam papier zijn maar het beeld dat er mee geschetst wordt is niet bepaald serieus te nemen. De vraag is hoeveel zoden dit nu eigenlijk aan de dijk zet.

Begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het goed is dat er initiatieven zoals Green Office zijn. Het zet mensen immers wel aan het denken. Maar de filosofie is nu te veel: we maken de universiteit duurzaam door haar medewerkers en studenten te verduurzamen met wat losse acties, die af en toe averechts werken ook. Terwijl het andersom veel effectiever is: maak je studenten en medewerkers duurzamer door de universiteit te verduurzamen.

Maak je studenten en medewerkers duurzamer door de universiteit te verduurzamen.
Carina Nieuwenweg

Weg met warme truienweek. Zet de universiteit verwarming altijd een paar graden lager. Niet alleen is de kans dan groter dat mensen dit thuis ook toepassen, ik durf te wedden dat dit in z'n geheel flink wat CO2 en centjes scheelt. Verbied papieren readers (alles beschikbaar via internet) en maak koffie twintig cent goedkoper als je je eigen mok meeneemt. Wat mij betreft mag de cafetaria van de universiteit in zijn geheel ‘meatless’ zijn, past prima in haar duurzame filosofie. Zolang het een ieder maar vrij staat om zijn of haar eigen vleesrijke prakje mee te nemen.

Lijkt me allemaal een stuk effectiever dan flyers.

Re:acties 7

• Duurzam

Deze campagne moet worden beschouwd als het tijd is om de ecologische energie

• MZ

Meatless Monday is onzin. Laat mensen zélf kiezen. Maar zorg in de kantine wel voor goede alternatieven voor een liefst goedkopere prijs. Voorbeeld is IKEA waar ze nu naast de bekende vleesballetjes ook goedkopere groenteballetjes hebben. En die lijken best hard te lopen.dat werkt wel. Waarom kan dat niet ?

• GT

Grappig om te lezen wat voor alternatieven geboden wordt: de verwarming paar graden naar beneden. Zonnepanelen. Geloof me, dit heeft erg weinig impact als je kijkt naar inderdaad de vleesindustrie.

Daarnaast zijn zonnepanelen echt niet zo duurzaam als dat men denkt. De chemicaliën om zulke panelen, uberhaupt generatoren, te produceren zijn erg zeldzaam en worden vooral in Aziatische en Afrikaanse landen gewonnen. Verandering van samenstelling daar zal ook tot niet duurzame gevolgen leiden, om maar 1 voorbeeld te noemen.

Verder ben ik het met je eens dat losse acties minder effectief zijn dat structurele veranderingen. Dat is ook de grote fout die de linkse groepen constant maken. Opdragen en eisen dat iemand geen vlees meer eet op maandag werkt averechts. Zorg ervoor dat men uit eigen wil dat doet ipv dictatoriaal verdrag te vertonen.

• Gerben

Die flyers worden pp volgens mij zo'n 3 seconden bekeken. Dan zijn posters op strategische plaatsen al efficiënter. En de digiboards een stuk duurzamer. (bijvoorbeeld zo'n digiboard neerzetten onder aan de Orion-trap? Dat valt in ieder geval op.) Veel van de grote ideeën zijn moeilijk rendabel te maken - of ondervinden veel weerstand. Belangrijker is dan ook op dat punt dat mensen zich bewust worden van de duurzame strategieën van de WUR. Wat wordt al wel gedaan? (isolatie en warmte-koppeling zijn misschien erg goed, maar ook erg onzichtbaar) Interressant is misschien te kijken hoeveel plastic (disposables) er in de labs gebruikt worden - en waar hier de alternatieven liggen.

• Reële rover

Wat mij betreft mag het cafeteria van de universiteit geheel duurzaam-vrij zijn (dat is immers alleen een marketingtruc om meer geld te vangen; meteen het antwoord op de vraag van Simone) zolang het iedereen maar vrij staat om zijn of haar eigen duurzame prakje mee te nemen.

Verder neem ik volwassenen die het tegen andere volwassenen over "centjes" hebben, niet serieus.

• Simone

Met Giel eens. Waarom ook geen zonnecellen op de daken ? En waarom is duurzamer eten in de kantines duurder ? Maak dat goedkoper en haal je winst uit duurdere reguliere producten. eigen mok is zó simpel, dat moet je ook kunnen stimuleren. Of een standaard bericht als je wilt printen : weet u zeker dat u dit wilt printen ? er wordt nu veel te veel zomaar geprint.
    Of printers met helder wit en met meer duurzaam papier. Kan je zelf kiezen.

• Giel

Als de uni echt een statement wil maken verbieden ze het gebruik van plastic in de catering. Verder kunnen ze misschien de urinoirs afkoppelen van het rioleringsnetwerk en van de urine kunstmest maken, het regenwater op de daken opvangen voor gebruik in het sanitair en de kassen, een autogebruik ontmoedigingsbeleid. Zomaar een paar ideeën waarvoor ik een GreenOffice niet nodig heb.

GreenOffice, doe eens iets wat echt impact heeft..

• Buurman van de Haarweg

Regenwater wordt tegenwoordig al in het Forum opgevangen!

• Giel

haha dus daarom die gaten in het dak