Nieuws - 21 oktober 2014

Blog: Van A naar B via C

Sinds ik mezelf in redelijk veel verschillende gebouwen op de campus moet melden, valt het me steeds meer op dat je jezelf vrijwel nooit in een rechte lijn van A naar B kunt bewegen. De campus ligt vol paden en wegen, al dan niet geasfalteerd, bestraat of verhard met grind, maar toch is het onmogelijk om jezelf een beetje handig te verplaatsen.

De laatste jaren zijn er extra verbindingen bijgekomen, vooral rondom Orion. Daar hebben we heuse haaientanden, verschillende kleuren asfalt en voorsorteervakken. En verkeersborden. Ik vind het best wel grappig, maar vooral moeilijk inefficiënt allemaal.

Als ik hier met een ruimtelijk planner over praat, en dat deed ik laatst, blijkt het allemaal erg logisch te zijn. Alle paden passen in een groot geheel en maken verbindingen tussen vooraf bedachte punten (niet de gebouwen kennelijk) die er voor zorgen dat de campus één wordt. Tsja. Bijna poëtisch krijg ik uitleg over iets heel simpels: zorgen dat je van A naar B kunt. Ik ben nogal praktisch ingesteld en moet altijd een beetje lachen om makkelijke dingen die moeilijk gemaakt worden.

Toch denk ik dat het wel ergens goed voor is, dat eindeloos omlopen. Tijdens het wandelen ontstaan namelijk de beste ideeën. Als je op een stoel gaat zitten om ideeën te verzinnen lukt het negen van de tien keer niet, en als je druk bent heb je er geen tijd voor. Als je wandelt voel je vrijheid en ben je net wat creatiever.

Ik zie het wel gebeuren. Ergens halverwege op je tocht tussen Radix en Orion, op een punt waar je eigenlijk helemaal niet wilde komen, los je zomaar het wereldvoedselvraagstuk op of bedenk je pardoes een manier om water om te zetten in bier. Geloof je het niet? Ga het gewoon proberen, maar vergeet je ontdekkingen niet op te schrijven. Voor je het weet loop je Orion binnen, en drink je de week erna nog steeds water.

Twitter: @JanWillemK