Nieuws - 16 januari 2017

Blog: Vage Vegaworst

tekst:
Jan-Willem Kortlever

Blogger Jan-Willem verbaast zich dat er gediscussieerd wordt over de naam van vleesvervangers. De oplossing lijkt hem eenvoudig: afschaffen dat spul.

Er is veganieuws! En omdat ik daar natuurlijk bovenop zit, wil ik er graag iets over delen. Afgelopen weken is er een discussie ontstaan over hoe vegetarische producten, en dan met name de vleesvervangers, genoemd moeten worden.

De hamvraag is: mag een vegetarische worst de naam worst dragen? Omdat er weinig worst zit in een worst zonder vlees, vindt men dat die naam niet zo geschikt of zelfs misleidend is. Ik kan er wel in komen maar om er echt een punt van te maken gaat wel wat ver.

Volgens mij moeten we een stap terug. Waarom worden er überhaupt vegaworsten en vegetarische schnitzels gemaakt? Vegetariër ben je omdat je het zielig vindt voor de dieren, omdat je het milieu wilt ontzien, omdat je tiener bent en verder geen idee hebt of omdat je omgeving je er toe dwingt.

Vegetarisch vlees is als bier zonder alcohol of als Rusland zonder Putin. Totaal waardeloos.

De afkeer van vleesproducten neemt vaak heftige vormen aan. Om dan vervolgens wel die vreselijke vleesproducten na te maken en die te eten, is toch uiterst typisch. De keren dat ik (onder dwang) zo’n vleesvervanger gegeten heb werd ik er niet bepaald vrolijk van. Het smaakte nergens naar.

Als je geen vlees eet moet je natuurlijk de juiste eiwitten op een andere manier binnen krijgen; maar ga dan geen nepvlees zitten eten. Vegetarisch vlees is als bier zonder alcohol of als Rusland zonder Putin. Totaal waardeloos.

Als we vanaf nu stoppen met het namaken van vlees, kan die hele discussie over of het vlees mag heten de prullenbak in. Je bent vegetariër of niet, als je zo graag iets wilt eten dat op vlees lijkt kun je ook gewoon drie keer in de week echt vlees eten. Dat is beter voor het milieu dan zeven keer, en je eet tenminste iets fatsoenlijks.