Student - 16 januari 2017

tekst:
Jan-Willem Kortlever
10

Blogger Jan-Willem verbaast zich dat er gediscussieerd wordt over de naam van vleesvervangers. De oplossing lijkt hem eenvoudig: afschaffen dat spul.

Er is veganieuws! En omdat ik daar natuurlijk bovenop zit, wil ik er graag iets over delen. Afgelopen weken is er een discussie ontstaan over hoe vegetarische producten, en dan met name de vleesvervangers, genoemd moeten worden.

De hamvraag is: mag een vegetarische worst de naam worst dragen? Omdat er weinig worst zit in een worst zonder vlees, vindt men dat die naam niet zo geschikt of zelfs misleidend is. Ik kan er wel in komen maar om er echt een punt van te maken gaat wel wat ver.

Volgens mij moeten we een stap terug. Waarom worden er überhaupt vegaworsten en vegetarische schnitzels gemaakt? Vegetariër ben je omdat je het zielig vindt voor de dieren, omdat je het milieu wilt ontzien, omdat je tiener bent en verder geen idee hebt of omdat je omgeving je er toe dwingt.

De afkeer van vleesproducten neemt vaak heftige vormen aan. Om dan vervolgens wel die vreselijke vleesproducten na te maken en die te eten, is toch uiterst typisch. De keren dat ik (onder dwang) zo’n vleesvervanger gegeten heb werd ik er niet bepaald vrolijk van. Het smaakte nergens naar.

Als je geen vlees eet moet je natuurlijk de juiste eiwitten op een andere manier binnen krijgen; maar ga dan geen nepvlees zitten eten. Vegetarisch vlees is als bier zonder alcohol of als Rusland zonder Putin. Totaal waardeloos.

Als we vanaf nu stoppen met het namaken van vlees, kan die hele discussie over of het vlees mag heten de prullenbak in. Je bent vegetariër of niet, als je zo graag iets wilt eten dat op vlees lijkt kun je ook gewoon drie keer in de week echt vlees eten. Dat is beter voor het milieu dan zeven keer, en je eet tenminste iets fatsoenlijks.

Re:acties 10

• Paasei

Vegetariër ben je niet alleen omdat je dieren zielig vindt maar ook om het milieu te sparen. Als dit aantrekkelijker wordt gemaakt door vleesvervangers is dit alleen maar goed.

Het lijkt me prettig om in de toekomst interessantere columns te lezen dan dit soort kortzichtige teksten. We zitten tenslotte wel op de universiteit.

• -

'omdat je tiener bent en verder geen idee hebt of omdat je omgeving je er toe dwingt.'

Want ieder weldenkend mens, die probeert zijn bijdrage aan global warming te beperken, begaan is met dieren, zich zorgen maakt over multiresistente bacteriën en nadenkt over een eerlijke verdeling van voedsel over de wereldbevolking is een slecht geïnformeerde tiener? Ik kan je vertellen dat er ook goed geïnformeerde twintigers bestaan die weloverwogen besluiten om geen vlees te willen eten, onder andere om bestaande redenen. En die producten waar jij zo'n moeite mee hebt, worden naar mijn idee vooral aan vegetariërs voorgezet door verstokte vleeseters die geen idee hebben dat je ook een prima maaltijd op tafel kunt zetten zonder daarin vlees of een immitatie daarvan te verwerken.

• Vegotariër

Blijf lekker vlees eten Jan-Willem. Zoveel als je kunt en elke dag! Ben oprecht wel benieuwd welke stappen jij onderneemt om je CO2 uitstoot terug te dringen.

• Leh

Ah, het moralistische gelijk. Volgens mij pleit J-W nog niet eens voor zoveel vlees schranzen als iemand wil? Misschien heb je een andere column geschreven. Dat kan.

• Giel

En bloedworst dan?

• Slak

Tijd voor Putin zonder worstje en vegaprak met alcohol!

• Vegetariër

Ik laat inderdaad al jaren de vleestomaten staan.

• Marlies

Jan-Willem, je betoog slaat echt helemaal nergens op en ik mag toch aannemen dat je dat zelf ook snapt.

Je zegt het nota bene zelf:

'Vegetariër ben je omdat je het zielig vindt voor de dieren, omdat je het milieu wilt ontzien' (=mijn redenen).

Ofwel: niet omdat je het niet lekker vindt!

Wat is er dan mis mee om de smaak na te maken? (Waar de Vegetarische Slager best goed in geslaagd, vind ik zelf.)
    Mooi toch dat dat kan?

Hoop dat je volgende stukje wat meer niveau heeft (want dat heb je wel!), dan is het een stuk interessanter om te lezen.

• Reële rover

Blijkbaar heb je een "inconvenient truth" benoemd, JW.
      Goede column dus.

• Eridanus

Meer een 'inconvenient alternative fact'.

Mensen die vlees eten hebben zelden iets zinnigs te zeggen over dit onderwerp. Het staat inderdaad los van hun gewoonlijke niveau. Ik zit zelf niet echt te wachten op vleeseters die hun frustraties over hun eigen onzekerheid mtv wel of een vleeseten van zich af moeten schrijven.

Het is als met een gelovige over geloof praten.

• Vleeseter

Misschien moet jij ook maar bij de VVD, want hun type argumenten maken lukt je al aardig zie ik.

• Jan-Willem

Ja ik heb de humor van Mark Rutte, en die komt er ook aardig mee weg.. ;)

• Henk

Eens. Die belachelijke namaakproducten slaan nergens op. Je bent vegetariër of niet.

Putin zou zeggen: het is als vodka zonder alcohol

• Rusland

Ik vind Rusland mét Putin ook waardeloos