Nieuws - 22 februari 2016

Blog: Time management

We time-managen ons een ongeluk. De ‘millennials’, zoals onze generatie liefkozend genoemd wordt, willen zowel efficiënt als effectief zijn.

Alleen een diploma is niet meer genoeg. We willen goede cijfers halen, binnen de nominale tijd afstuderen, er iets naast doen dat goed staat op onze CV, een sociaal leven en sporten, want ja, we willen er ook nog eens goed uitzien. De sportschool moet betaald worden dus een leuk bijbaantje is niet verkeerd. Hebben we direct iets leuks om over te praten tijdens sociale gelegenheden.

Internet staat vol met tips over time management. Hoe je toch her en der een kwartiertje ‘verspilde’ tijd kunt vullen met nuttige dingen. Best handig, we hebben immers maar vierentwintig uur in een dag. Ik zou liegen wanneer ik zou schrijven dat ik het allemaal onzin vind. Ik ben zelf ook iemand die een tweedehands vaatwasser koopt om minder tijd kwijt te zijn aan afwassen (en korter doucht om te compenseren voor het milieu). Een uur eerder opstaan 'to eat the frog' (oftewel hetgeen waar je het meest tegen op ziet eerst doen) is ook zo’n tip waar ik als echte time-manager helemaal warm van word.

Als ik hierover vertel krijg ik vaak de vraag: ‘Maar doe je dan niet gewoon teveel?’ of ‘Ben je niet te veeleisend naar jezelf?’. Misschien. Maar laten we eerlijk zijn, ik ken weinig studenten die niet veeleisend zijn. Vooral naar elkaar. We hebben ons oordeel ook snel klaarliggen. Een klasgenoot die wat kilo’s aankomt blijft niet onopgemerkt. We kijken neer op de student die niets naast zijn studie doet en de niet-feestende, niet-uitgaande student bestempelen we als saai. Het is niet alleen de maatschappij die meer van ons verlangt, dat doen we ook zelf.

De lat lag al hoog toen ik net aan mijn vorige opleiding begon, aan Militaire School in Brussel. De regel was: ‘Je hebt een sociaal leven, genoeg slaap en goede cijfers. Kies er twee.’ Maar nu lijkt zelfs drie niet genoeg.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.