Student - 22 februari 2016

Blog: Time management

4

We time-managen ons een ongeluk. De ‘millennials’, zoals onze generatie liefkozend genoemd wordt, willen zowel efficiënt als effectief zijn.

Carina Nieuwenweg

Alleen een diploma is niet meer genoeg. We willen goede cijfers halen, binnen de nominale tijd afstuderen, er iets naast doen dat goed staat op onze CV, een sociaal leven en sporten, want ja, we willen er ook nog eens goed uitzien. De sportschool moet betaald worden dus een leuk bijbaantje is niet verkeerd. Hebben we direct iets leuks om over te praten tijdens sociale gelegenheden.

Internet staat vol met tips over time management. Hoe je toch her en der een kwartiertje ‘verspilde’ tijd kunt vullen met nuttige dingen. Best handig, we hebben immers maar vierentwintig uur in een dag. Ik zou liegen wanneer ik zou schrijven dat ik het allemaal onzin vind. Ik ben zelf ook iemand die een tweedehands vaatwasser koopt om minder tijd kwijt te zijn aan afwassen (en korter doucht om te compenseren voor het milieu). Een uur eerder opstaan 'to eat the frog' (oftewel hetgeen waar je het meest tegen op ziet eerst doen) is ook zo’n tip waar ik als echte time-manager helemaal warm van word.

Als ik hierover vertel krijg ik vaak de vraag: ‘Maar doe je dan niet gewoon teveel?’ of ‘Ben je niet te veeleisend naar jezelf?’. Misschien. Maar laten we eerlijk zijn, ik ken weinig studenten die niet veeleisend zijn. Vooral naar elkaar. We hebben ons oordeel ook snel klaarliggen. Een klasgenoot die wat kilo’s aankomt blijft niet onopgemerkt. We kijken neer op de student die niets naast zijn studie doet en de niet-feestende, niet-uitgaande student bestempelen we als saai. Het is niet alleen de maatschappij die meer van ons verlangt, dat doen we ook zelf.

De lat lag al hoog toen ik net aan mijn vorige opleiding begon, aan Militaire School in Brussel. De regel was: ‘Je hebt een sociaal leven, genoeg slaap en goede cijfers. Kies er twee.’ Maar nu lijkt zelfs drie niet genoeg.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.

Re:acties 4

• Eric van den Heuvel | Een Helder Hoofd

Hallo Carina,

Mooi te lezen dat millennials dezelfde problemen met tijd hebben als de oudere generaties. Je staat nu midden in je studie. Maar ik kan je al verklappen de je straks als jonge professional nog meer uitdagingen krijgt.

Je studeert vast af met mooie cijfers, hebt een prettige CV waardoor je vast veel potentiele werkgevers aan je digitale deur gaan kloppen. En net als veel net afgestudeerde jong volwassenen met veel enthousiasme aan hun nieuwe baan beginnen. Maar al na een paar maanden kom je er achter dat werken niet alleen je vakgebied is, maar ook omgaan met opdrachtgever, klanten/cliënten, collega’s en leidinggevende. Je hebt niet één of enkele projecten zoals op school, maar tientallen, die allemaal even belangrijk en urgent lijken. Hoe houd je dan alle ballen in de lucht.

Ik denk dat je deze maatschappij op een andere manier over werk moet na denken en met werk om moet gaan om te kunnen overleven in deze turbo informatietijdperk. Darwin zei al “Survival of the fittest”, de gene die zicht het beste aanpast heeft de meeste kansen om te overleven.

Goede timemanagement vaardigheden zijn daarom essentieel. Een hele mooie is de prioriteitenmatrix van Eisenhower, over urgent en belangrijk: http://bit.ly/blogCN160224

Succes met je studie.

Met vriendelijke groeten,

Eric van den Heuvel
    Trainer en spreker bij Advies en begeleiding “Een Helder Hoofd”

• Henk

Schrijf eens een blog met een mening, niet allemaal dat slappe geouwehoer over niks.

• GT

Dankje voor deze blog! Ik besef dat ik toch weer wat tijd heb verloren door het lezen hiervan!

• Reële rover

Gaat je volgende blog over paaseitjes en de paashaas of krijgen we eerst nog een blog over dat de lente nu toch echt wel voor de deur staat?