Student - 6 oktober 2014

Blog: Tijdelijke carrièreswitch

tekst:
Jan-Willem Kortlever
9

Sinds de start van het collegejaar zit ik in de studentenraad. Iedereen die een bestuursjaar doet of heeft gedaan weet dat zoiets wel even een omschakeling betekent in je studentenleven. Niet meer iedere dag naar college maar een totaal ander, sterk wisselend programma.

De meest gestelde vraag de afgelopen weken is misschien wel wat wij met z’n twaalven fulltime aan het doen zijn de hele week. Veel vrienden kunnen er gewoon niet bij dat een ‘beetje meedenken’ met onze bestuurders zo veel tijd kost.

Het klinkt ook vrij eenvoudig; we krijgen voorstellen van de raad van bestuur waar wij mee moeten instemmen of waarbij wij mogen adviseren voordat ze doorgevoerd worden. Kwestie van even lezen, even nadenken en even een reactie schrijven? Zo werkt het niet. Veel dossiers zijn ingewikkeld of roepen vragen op waardoor een overleg met de betrokken beleidsmedewerkers nodig is voordat we een mening kunnen vormen. Als de deadline nadert neemt ook de druk toe, want niet iedereen is altijd bereikbaar binnen de tijd die je als SC-lid voor ogen hebt. Maar juist deze afspraken waarin wij kritisch doorvragen zijn nodig om ervoor te zorgen de universiteit scherp blijft. De dossierdruk vanuit de universiteit is aan het begin van het jaar groot, dus onze dagen zijn overvol met dossiers lezen, mensen mailen met vragen en overleg plegen. Ondanks dit, soms wat taaie, ‘standaardwerk’, zit ik met plezier in de raad. Want wij hebben ook de mogelijkheid om zelf initiatief te nemen en creatieve ideeën te opperen.

Ik merk dat het studentenraadswerk een bepaalde druk op me legt omdat de verantwoordelijkheid groot is. We vertegenwoordigen de hele Wageningse studentenpopulatie en we proberen ons mandaat zo te gebruiken dat de besluitvorming het meest gunstig is voor iedereen. De studentenraad is voor elke student toegankelijk en gemakkelijk te bereiken. Per mail (studentcouncil@wur.nl) of fysiek: kom gerust eens langs in Forum 014 of 439. Welkom!Jan-Willem Kortlever

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 9

 • GT

  het grootste probleem is dat de huidige student geen flauw benul heeft waar de studentenraad zich mee bezig houdt. Kijk naar de uitbreiding van de Bongerd, wie weet dat het de studentenraad is geweest die dit mogelijk heeft gemaakt?
  En hetzelfde verhaal wat betreft StartHub. Wie weet dit? Een luttig aantal likes op facebook. Hoe meer mensen het weten, hoe meer mensen het beseffen dat de raad hiervoor verantwoordelijk is, hoe meer respect de raad uiteindelijk krijgt.

  Reageer
 • simone ritzer

  Na een jaar "verkwanseld" te hebben aan de studentenraad zit ik nu wel elke woensdag middag in StartHub Wageningen. Een ondernemerschapscentrum voor jullie: Studenten. Een initiatief rechtstreeks uit de studentenraad van vorig jaar waar de universiteit met plezier geld en tijd in investeert om het studeren in Wageningen nog beter, leuker en aantrekkelijker te maken.

  Wat gun ik het jullie allemaal om eens een passie te vinden en achterna te jagen, in plaats van op anderen te schieten die investeren in henzelf en in alle studenten van de WUR.

  Reageer
  • S

   Mooi initiatief, dat StartHub. Maar mag ik vragen waarom je vindt dat je in de studentenraad een jaar 'verkwanseld' hebt?

  • Berend

   @S De aanhalingstekens om verkwanseld laten zien dat het een ironische reactie is op de negatieve commentaren op de SC. En wie weet fake jij je onbegrip weer in een soort meta-ironie om anderen uit de tent te lokken :)

  • Ali Osram

   Weer zo'n lui-lekker vergader initiatief, om toch nog wat aan je CV toe te kunnen voegen, na je carriere in de studentenraad. Een baan onder de noemer 'voorzitter' of 'secretaris', terwijl men alleen koffie schenkt en belangrijk doet. Ondernemer kun je niet worden door te vergaderen, maar door te doen!

 • Anneloes Reinders

  Ik ben en blijf toch zo benieuwd welke potentiële wereldleiders er altijd zo gezellig en onderbouwd reageren op de resource site. Daarmee wil ik mijn uitnodiging van vorig jaar nog eens op tafel gooien:

  Zullen we een keer een kop koffie drinken om hier een goed gesprek over te voeren?

  De grote mensen wereld bestaat naar mijn weten uit stevige face to face discussies, niet op internet onder een pseudoniem.

  Reageer
 • Jan-Willem Kortlever

  Ik voel niet de behoefte om mijn werk als studentenraadslid te verdedigen. Punt van aandacht voor dit jaar is kennelijk wel om ervoor te zorgen dat ons werk meer bekendheid krijgt onder studenten: de reacties laten zien dat er veel onduidelijk is. Zodra ik het gevoel zou hebben dat de studentenraad zinloze bezigheidstherapie is, dat we niet serieus genomen worden of dat de universiteit langs ons heen werkt zou ik er gelijk mee kappen, want ik laat me natuurlijk niet gebruiken op de manier zoals jullie de studentenraad kwalificeren. Vooralsnog herken in jullie kwalificaties allerminst.

  Ik ben er trouwens niet in gekomen na de 'noodoproep', mijn partij had gewoon twee zetels waar ik er een van bezit..

  Reageer
 • Jankdan.

  Wat een negatieve reacties allemaal...

  @BeVestiging:
  1. Genoeg studie- en studentenverenigingen houden open borrels waar je ook als niet-studentenraadslid voor bent uitgenodigd.

  2. Het vergadergeld weegt echt niet op tegen alle uren die je erin steekt.

  3. KLV organiseert genoeg gratis workshops voor haar leden. (lidmaatschap is gratis) link: http://www.klv.nl/ Kun je dus als niet-studentenraadslid naar toe.

  4. Voor je eigen afwisseling: het is echt niet moeilijk om naar een andere stad af te reizen om daar te feesten... (www.9292.nl)

  5. Martin Kropff op LinkedIn? Kun je beter bij de AH werken. Harry Piekema op je LinkedIn is veel leuker!

  6. Wist je overigens dat ze tegenwoordig praatgroepen hebben voor mensen die 'het leven niet eerlijk' vinden?

  Goed, dat laatste is flauw maar ik vind jouw 'oneerlijke' voorrechten ver gezocht. Ook zie ik niet in waarom afschaffen BSA een falen van studentenraad zou zijn... heel veel studenten en medewerkers waren voorstander van BSA.

  Studenten moeten kritisch zijn naar de studentenraad toe om ze scherp te houden. Maar kritiek moet wel rechtvaardig zijn.

  Jan-Willem ik vind dat je trots mag zijn op je positie in de studentenraad. ;-)

  Reageer
  • Plato

   "Het vergadergeld weegt echt niet op tegen alle uren die je erin steekt" :') dat zou er inderdaad nog eens bij moeten komen, betaald worden voor je veste jaartje i.t.t. zelf een stukje investeren.

   Wel leuk dat je verder per punt wordt uitgewerkt, maar je argumenten raken natuurlijk kant nog wal. Denk dat je het meer als een algemene sarcastische opmerking moet opvatten, niet als een opsomming aan punten.

   Maar verder thumbs up hoor JW, dat het je is gelukt erbij te horen, super gaaf! Was dat na aanleiding van het noodbericht dat ze nog echt echt iemand nodig hadden om al hun zetels te vullen?

  • Jankdan

   Dat is inderdaad precies mijn punt Plato. De 'voorrechten' waar BeVestiging over spreekt in zijn sarcastische opmerking slaan in mijn optiek nergens op.


 • BeVesteging

  Gelukkig kun je tijdens een jaartje jaknikken wel genieten van een leuk bedrag aan FOS plus het extra `vergadergeld` dat je ontvangt. De geleende laptop is ook niet vervelend, en alle studie en studentenverenigingen nodigen je graag uit voor hun (gratis) borrel. Hier en daar volg je nog een training waar andere deelnemers wel gewoon voor moeten betalen en voor de afwisseling ga je eens een nachtje feesten bij een studentenraad in een andere stad om de kunst af te kijken. En uiteindelijk mag jij wel meneer Kropf of je Linkedin toevoegen. Lekker hoor.

  Reageer
 • JH

  Sluit me volledig aan bij eerdere ontnuchterende, doch zeer rake commentaren van Henk en Empiricus. De studentenraad dient slechts als façade om de eigen wil makkelijker door te kunnen drukken. Het is een complete schertsvertoning. De bestuurders zijn uiteraard niet op hun achterhoofd gevallen en geven af en toe wat wisselgeld; een onbeduidend dingetje mag op de CVs van de studentenraadsleden gezet worden als "behaalde doelstelling". De studenten trots als een pauw, de bestuurders kunnen weer rustig doorgaan met waar ze mee bezig waren en de wat naïeve medemens denkt dat er zojuist een onwijs democratisch besluit genomen is.

  Misschien ook maar beter ja te knikken als studentenraadslid, aangezien je natuurlijk niet weet wat er gaat gebeuren met je academische carrière op het moment dat je echt je kont in de krib gooit.. Of is dat te cynisch gedacht?

  Reageer
 • Empiricus

  De studentenraad is toch één groot aanfluiting, stukje bezigheidstherapie om daarna iets leuks op je cv neer te zetten. De daadwerkelijk daadkracht ervan is al lang onderuit gehaald de afgelopen jaren.

  Over kleine zaken zal jullie mening, als de ontzettende vertegenwoordigers voor de gehele Wageningse studentenpopulatie, vast mee genomen worden en mag je zelfs een popcorn machine op het forum neer zetten of een computer app lanceren.

  Echter als de grote mensen echt gaan praten worden jullie, als er eindelijk een keer een beetje tegengas wordt gegeven, gewoon keihard gepasseerd. Zijn voldoende zaken zoals de harde knip en met name het BSA die dat nog eens pijnlijk benadrukken.

  De studentenraad in Wageningen, ik geloof er niet meer in.

  Reageer
 • Henk de Vries

  De studentenraad is in het leven geroepen om legitimiteit te creëren voor bestuurders. Immers, men heeft de studenten 'geraadpleegd'. Foporganisatie: foto's van jezelf maken tbv publicaties en vergaderen: het toevoegen van significantie voor jou als persoon in de grote-mensenwereld. Bereik je daadwerkelijk iets?

  Reageer

Re:ageer