Student - 4 november 2014

Blog: Tien

3

De Keuzegids Universiteiten is weer uit. Zoals verwacht won Wageningen voor de tiende keer op rij de wedstrijd. De Open Universiteit was eigenlijk nog iets beter, maar die geven alleen onderwijs op afstand, dus daar gaan we niet kinderachtig over doen.

Toch heb ik wel iets af te dingen op de lijst, want het laatste wat we moeten doen is berusten in ons succes.

Volgens mij is één van de oorzaken van onze hoge score het gebrek aan een kritische houding die ik bij veel Wageningse studenten proef. De mening van studenten vormt nu eenmaal een erg belangrijk onderdeel van de beoordeling. Als die snel tevreden zijn en weinig kritiekpunten aandragen, laat de uitkomst van de enquête dat haarfijn zien.

Eigenlijk is iedereen bij ons, door de bankl genomen, gewoon hartstikke tevreden. En als er een keer een slecht vak tussen zit, en die zitten er vaak genoeg tussen: lekker boeiend, de volgende periode zal het wel weer beter worden.

De twee Amsterdamse universiteiten, die steevast onderaan in de lijst staan, wuiven hun lage score in gids normaliter weg met de veronderstelling dat hun studenten nu eenmaal erg kritisch zijn. Dat is een beetje flauw van ze, maar ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit. In Wageningen werkt dit excuus de andere kant op ben ik bang. We hebben geen cultuur van debatteren en reflecteren. Wie vult de EvaSys in die aan het einde van iedere vak rondgestuurd wordt en waarin gevraagd wordt om je mening over docenten en colleges?

Ergens hoop ik dat ik er naast zit en dat Wageningse student net zo kritisch is als elders. Misschien moeten ze dat bij die Keuzegids volgend jaar mee eens meenemen. Er is vast wel een socioloog die hier onderzoek naar wil doen. Ik meld me vast aan als ‘kritisch’ in ieder geval, dat kan vast geen kwaad. En dan maar hopen dat we nr. 11 ook binnenslepen.

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 3

• JanKD

Ik vind dat Jan-Willem wel een punt heeft. Zo'n enquete hoeft natuurlijk helemaal niets te zeggen over de daadwerkelijke kwaliteit van ons onderwijs.

Ikzelf heb hiervoor op twee verschillende universiteiten rond gehuppelt. Het is mij juist opgevallen dat mijn mede-studenten minder kritisch zijn. Niet alleen studenten, maar ook docenten vinden het al gauw 'allemaal wel best'.

Aan de andere kant, stel dat Jan-Willem gelijk heeft. En dat die enquete eigenlijk vooral zegt dat wij Wageningse studenten gewoon een stel positivismos zijn. Dan vind ik dat ook wel weer iets om trots op te zijn. Er zijn immers al genoeg zeikerds op de wereld.

• Anna

Ik sluit me aan bij @student, ik denk niet dat je kan zeggen dat Wageningse studenten niet kritisch zijn. Dan generaliseer je en bovendien trek je nu conclusies zonder duidelijke argumenten daarvoor te noemen. Waar baseer je op dat er geen discussiecultuur heerst?
    Ik heb eerst op een andere - niet nader te noemen - Nederlandse universiteit gestudeerd, voordat ik in Wageningen kwam. Juist de openheid en drang naar discussie vielen me meteen op hier. Misschien zit ik er nu ook naast.... ik hoop in ieder geval van niet!

Weet je al dat er ook een debatgroep is in Wageningen? :)

• student

Geloof niet dat het positivisme vanuit Wageningen ervoor heeft gezorgd dat we al tien jaar op rij op 1 staan. Als je kijkt naar internationale prestaties wordt Wageningen nog steeds geroemd om haar vakgebied. Daarnaast is de cultuur van de Wageningse student totaal niet te vergelijken met andere steden. Hier heerst er een nuchterheid wat ervoor zorgt dat alles gezegd wordt en gerespecteerd. Andere steden, waarbij de studentenaantallen een aantal ordes van grootte hoger liggen, heerst dit absoluut niet. Ik geef je gelijk dat niet iedereen die survey invult nadat een vak is afgerond, maar het feit dat je nu studentenraad bent en hun belangen behartigt, is het juist zaak om op dit soort vlakken de dialoog aan te gaan met de studenten om erachter te komen, wat nou daadwerkelijk speelt (klinkt wel heel politiek). Gezien deze blog, denk ik dat jullie als raad daar nog niet geheel mee bezig zijn, want dan zou je dit niet schrijven.

• Jan-Willem Kortlever

Mijn blog staat helemaal los van het raadswerk. De suggestie dat 'we' minder kritisch zijn komt voort uit de opmerking van andere universiteiten dat studenten daar juist bovengemiddeld kritisch zijn. Ik probeer een spiegel voor te houden en te prikkelen, en niet om politiek correct te doen in m'n blogs. Juist de discussie of mijn 'bewering' wel of niet speelt lijkt me uiterst interessant.