Student - 16 juni 2014

Blog: Studentenraad

5

Ik blog graag over de studentenraad. De raadsleden van dit jaar moeten inmiddels al een behoorlijke hekel aan me hebben omdat ik altijd commentaar op ze heb. Bij zo’n kritiekblog zijn er steevast mensen die roepen dat de studentenraad toch geen zin heeft en alleen maar bestaat uit cv-geilende mierenneukers. Maar deze mensen hebben ongelijk.

De reden dat ik vaak schrijf over de studentenraad is, afgezien van het feit dat ik er zelf in gezeten heb, dat ze belangrijk werk doen. Elk jaar geven twaalf jongens en meisjes een jaar van hun studie op om ons, studenten, te vertegenwoordigen. Onze universiteit is nu eenmaal een ondemocratische instelling waar studenten nagenoeg niet meebeslissen. Afgezien van de SR, dus. Zij zijn de enigen die rechtstreeks met de raad van bestuur aan tafel zitten en onze stem laten horen. Dankzij de SR krijgt de rector te horen wat belangrijk is voor studenten, welke problemen er spelen en wat hij beter niet kan doen. Dat doen ze op basis van rechten die verankerd zijn in de wet, dus ze zijn zeker niet tandeloos.

Ja, het is een onervaren stel jonge mensen tegenover de door de wol geverfde professionals van de universiteit. Vaak hadden ze, althans in de ogen van een buitenstaander als ik, tactischer moeten spelen en zich minder moeten laten wijsmaken door de RvB. Ja, ze zitten ook in de SR voor hun eigen belang aangezien je er heel veel leert en het goed op je CV staat. En ja, ze zijn vaak iets te veel van de details en de procedures en iets te weinig van het grote, duidelijke verhaal. Maar ze doen nu eenmaal werk dat alleen resultaten biedt op de (zeer) lange termijn en dat veel subtiliteit vergt. Ze zijn geen vakbond die op de tafel slaat en actie voert, want ze moeten over een paar weken weer normaal met de rector om tafel kunnen. Ze doen hun werk in relatieve stilte en het is vaak moeilijk om uit te leggen wat ze precies aan het doen zijn omdat het allemaal zo ingewikkeld ligt.

Aankomend jaar nemen er zowaar drie studentenpartijen plaats in de raad, dat is mooi. Ik zal ze weer op de vingers kijken en weer commentaar geven als ze in mijn ogen iets stoms (of goeds) doen. Maar ze moeten weten dat ik dat alleen doe omdat ik hun werk waardeer en belangrijk vind, en omdat een gezond portie commentaar nu eenmaal hoort bij een goedwerkende vertegenwoordiging.

Ik zou ze bij dezen, als ik zo vrij mag zijn, één advies willen meegeven: blijf kritisch. Laat je niets wijsmaken, probeer niet al te veel vriendjes te blijven met de RvB. Want het gaat er aan het eind van de dag niet om dat je mag barbecuen met de rector, maar om wat je er voor jouw achterban hebt uitgesleept.

Re:acties 5

Goed stuk, Romy!!

• PPP

Eens met JK. Een ovatie voor mejufrouw Appelman en veel wijsheid voor de nieuwe studentenraadslidjes.

• Teleurgesteld

Ik heb ook weinig hoge pet op van de Studentenraad. Weet er natuurlijk niet het fijne van, maar hoe ze gewoon klakkeloos genegeerd worden en het BSA via een omweg er alsnog doorheen gedrukt wordt zonder ook maar een standpunt van de SR aan te nemen vind ik erg frappant. Zeker gezien zij hier al jaren hun poten hebben onder gezet en op dat speerpunt dus totaal niets gepresteerd hebben.

Maar wel fijn dat er een vrije pc app is hoor :)

• JK

Beste Teleurgesteld,
      Lijkt me duidelijk dat je er het fijne niet van weet. Heb je ooit bedacht dat de studentenraad het misschien uiteindelijk eens is geworden met de RvB? En ze nemen ook vaak dingen aan van de studentenraad. Kijk naar het minorenbeleid, als het aan de RvB had gelegen waren de individuele minoren er nu niet meer en waren de gewone minoren nog niet beter. De studentenraad wist de RvB ervan te overtuigen dat individuele minoren belangrijk zijn en dat er een andere aanpak nodig is om beschreven minoren te verbeteren. Verdient dat (naast de uiteraard fantastische vrije pc app) ook een beetje waardering?

• JK

*Applaus*

• JH

Ja leuk en aardig allemaal, maar de manier waarop deze "jongens en meisjes" (goed gekozen term in dit geval) zich om de tuin hebben laten leiden in de BSA-zaak, geeft aan dat het weinig zin heeft dat zij specifiek in de SR zitten. Ze hadden een goed punt en hebben zich met een toezegging nog slapper dan Cohen's rooibosthee laten overtuigen "ja" te zeggen tegen het plan. Geen knip voor de neus waard dus. Af en toe moet je wél je tanden laten zien. Dat oogst alleen maar meer respect bij de "hoge heren" en je bent nog steeds welkom voor een leuke (vegetarische) barbecue.

• ZLG

Lekker blijven roepen vanaf de zijlijn JH. Ik lees hier alleen maar nonsens. Natuurlijk kan je 'je tanden laten zien' door het starten van een geschil met de RvB. Toch denk ik dat de SR er goed aan heeft gedaan te luisteren naar de juristen. Als juristen je bij voorbaat vertellen dat het geschil een verloren zaak is, dan kan beter je knopen tellen. Het geschil is niet het enige dat je kan verliezen...

Van mijn kant daarom juist complimenten voor de koorddanskunsten van de SR. Ze hadden op papier een kleine stem, maar hebben er toch voor gezorgd dat het BSA nu op slechts 36 punten staat!