Nieuws - 15 december 2014

Blog: Spam 2.0

Het is tegenwoordig nogal interessant om te zeggen dat je het druk hebt. De ander weet dan gelijk hoe belangrijk je wel niet bent, en krijgt het gevoel dat hij of zij blij mag zijn dat je nog wat ruimte hebt voor een afspraak. Zelf betrap ik me er ook nog wel eens op.

In een van mijn eerste zinnen is een beleefdheidsgesprek over ‘hoe het gaat’ zit vrijwel altijd het woordje ‘druk’.  Op sommige momenten word je gewoon geleefd door je agenda, al dan niet vol gepland door anderen met automatische geplaatste outlookverzoeken. Misschien moeten we daar gewoon eens mee ophouden en de tijd nemen om na te denken. Denken over het afgelopen jaar, en denken of ons leven echt zo interessant is als onze agenda’s doen vermoeden.

Een belangrijke reden dat we het zo druk hebben heeft te maken met de eindeloze stroom aan mail die we ontvangen. Een aantal jaar geleden was dat nog spam die je simpel uit kon zetten door je er ergens onderaan de mail voor af te melden. Tegenwoordig komt spam gewoon van bekenden. Laten we er eerst eens mee stoppen om mensen te pas en te onpas in de CC te zetten. Vaak is dat negen van de tien keer niet nodig, maar kost het de ontvanger wel tijd om de inhoud te beoordelen. Ik zit nu even mijn mail te bekijken en zeker de helft komt van bekende mensen die eigenlijk niets te melden hebben, maar mij van mijn werk af houden. In mijn outbox staat trouwens ook behoorlijk wat spam, zie ik nu. Sorry vrienden.

Wat mij betreft stuur ik de komende twee vakantieweken geen mail en plan ik mijn agenda niet vol met allerlei afspraken. De consequentie is wel dat je dan niet meer kunt zeggen dat je druk bent. Eens kijken of we dan nog steeds zo interessant zijn.

Twitter: @JanWillemK