Student - 15 december 2014

Blog: Spam 2.0

3

Het is tegenwoordig nogal interessant om te zeggen dat je het druk hebt. De ander weet dan gelijk hoe belangrijk je wel niet bent, en krijgt het gevoel dat hij of zij blij mag zijn dat je nog wat ruimte hebt voor een afspraak. Zelf betrap ik me er ook nog wel eens op.

In een van mijn eerste zinnen is een beleefdheidsgesprek over ‘hoe het gaat’ zit vrijwel altijd het woordje ‘druk’.  Op sommige momenten word je gewoon geleefd door je agenda, al dan niet vol gepland door anderen met automatische geplaatste outlookverzoeken. Misschien moeten we daar gewoon eens mee ophouden en de tijd nemen om na te denken. Denken over het afgelopen jaar, en denken of ons leven echt zo interessant is als onze agenda’s doen vermoeden.

Een belangrijke reden dat we het zo druk hebben heeft te maken met de eindeloze stroom aan mail die we ontvangen. Een aantal jaar geleden was dat nog spam die je simpel uit kon zetten door je er ergens onderaan de mail voor af te melden. Tegenwoordig komt spam gewoon van bekenden. Laten we er eerst eens mee stoppen om mensen te pas en te onpas in de CC te zetten. Vaak is dat negen van de tien keer niet nodig, maar kost het de ontvanger wel tijd om de inhoud te beoordelen. Ik zit nu even mijn mail te bekijken en zeker de helft komt van bekende mensen die eigenlijk niets te melden hebben, maar mij van mijn werk af houden. In mijn outbox staat trouwens ook behoorlijk wat spam, zie ik nu. Sorry vrienden.

Wat mij betreft stuur ik de komende twee vakantieweken geen mail en plan ik mijn agenda niet vol met allerlei afspraken. De consequentie is wel dat je dan niet meer kunt zeggen dat je druk bent. Eens kijken of we dan nog steeds zo interessant zijn.

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 3

• CV

Herkenbaar stukkie! Wat betreft de 'reden' dat we zo graag zeggen dat we druk zijn (laten zien dat we belangrijk zijn) denk ik dat er ook nog een andere invalshoek is. (Wellicht meer een vrouwelijke kant?)
    Namelijk: een stukje schuldgevoel: ja ik zou graag met je afspreken, nee ik heb geen tijd, maar ik durf geen nee te zeggen en dus probeer ik je uit te leggen waarom het écht niet lukt. :)

• Anneloes

Of de CC-cultuur gaat veranderen betwijfel ik. Bovendien krijg je hierdoor wel zaken mee waar je anders geen weet van zou hebben. Advies: Waarderen dat men je kennelijk wil informeren via de CC en leren efficiënt je e-mail te scannen ;)

• Anne

Herkenbaar en vreselijk irritant inderdaad. Als ik mensen vraag hoe het gaat en zij antwoorden met 'druk', weet ik nog niks. Het is vervelend als je moe bent en overloopt van stress, maar niet de tijd hebt om rust te nemen. Maar anderzijds, het kan ook heel prettig zijn om druk te zijn en hard te werken, vind ik. Na een vakantie uitgerust een drukke periode ingaan, kan echt een verademing zijn. Dus 'druk' is niet per sé slecht.

Maar ik denk dat iedereen nu wel toe is aan een paar dagen vrij.. Ik zou zeggen, geniet ervan! En de mail.. dat komt op 5 januari wel weer!