Nieuws - 21 augustus 2017

Blog: Snelcursus studeren in Wageningen

tekst:
Carina Nieuwenweg

Nu de AID in volle gang is zet blogger Carina Nieuwenweg alle typische dingetjes waar je als kersverse student doorheen gaat op een rijtje. In deze blog een snelcursus studeren in Wageningen.

Nog twee weken en de nieuwe lichting studenten begint weer met studeren. Tijd voor de standaard clichés waar iedere nieuwe student door heen gaat in die eerste weken als kersverse student. Om je alvast op weg te helpen: een snelcursus studeren in Wageningen. Over de grappige standaard dingen die iedereen meemaakt.

Vanaf nu zijn bepaalde woorden eigenlijk not-done, althans volgens het merendeel. Je hebt niet langer huiswerk, lessen of klasgenoten meer. Je studeert, hebt college en jaargenoten. Je was verdwijnt niet langer miraculeus in de wasmachine wanneer je het op de grond gooit en, geloof het of niet, je waardering voor je vader of moeders kookkunsten nemen met een factor 100 toe. Na een week of langer van studentenmaaltijden (negen van de tien keer pasta) blijkt een goede maaltijd van thuis een verademing. En nee, er is echt niemand die checkt of je wel op tijd thuis bent na een avondje stappen. Of je nu braaf voor twaalf uur op je bedje ligt of om zes uur s’ ochtends met één schoen en zonder jas over de drempel van je huis struikelt en geen idee hebt hoe je daar terecht bent gekomen: je bent eigen baas.

WUR zelf heeft ook zo z’n specifieke dingetjes wat voor de nodige verwarring zorgt bij de kersverse student. De ribbeltjes fietsbrug tussen het Forum en Helix mist een bordje “do not cross”: er overheen fietsen levert een hels lawaai, klapperende tanden en een halve hernia op. En hoewel er wel bordjes staan bij de liften in het Orion, gaat het ook daar mis: met de liftknopjes aan de binnenkant kun je voor de verandering niet aangeven op welke verdieping je moet zijn. Dat moet je dat toch echt op een panel buiten de lift aangeven. Let wel, enkel de liften in Orion werken op deze alternatieve wijze en waar de knopjes aan de binnenkant van de lift dan wel voor dienen? Geen idee. Voor velen is het bordje aan de binnenkant van de toiletten ook een raadsel. Voor wie de toiletgebruiken van onder anderen Aziatische landen niet vers in het geheugen heeft zitten: het bordje met een squattend mannetje en grote streep heeft niets te doen met niet mogen kakken maar is een waarschuwing dat men op Hollandse wc-brillen dient te zitten en niet te staan. Overigens zijn de fietsbrug, Orion-liften en wc-bordjes prima thema’s om het ijs mee te breken: de eerste gesprekken over wat dat wc-bordje nu precies betekent leveren hilarische theorieën op.

De studenten met hoogdravende verwachtingen over het duurzaamheidsgehalte van Wageningen University & Research komen dan vaak weer voor een verrassing te staan. Want hoewel Wageningen meerdere malen in de prijzen is gevallen wordt eten op de campus nog steeds met plastic servies geserveerd en merkte één van onze bestuurders tijdens een kook-event op de campus zelfs op dat “tjah, het eten wel lekker moet blijven…”  als het op plantaardig in plaats van vegetarisch eten aankwam.

Veel leuker is misschien wel dat je er in een internationale omgeving al snel achter komt dat bepaalde dingen niet ‘normaal’ zijn maar vooral ‘Nederlands’. Dat de uitspraak ‘Hollandse directheid’ niet uit de lucht is komen vallen en dat de Nederlandse hygiëne standaard ook maar een standaard is. Vooral tijdens groepswerk kan dit een leerzame uitdaging zijn. Studeren in Wageningen zet alles in perspectief. Veel plezier met ontdekken!