Student - 25 augustus 2014

Blog: Reageren kun je leren

7

Het valt me op dat er de laatste tijd vooral anoniem wordt gereageerd op deze site. Enkele collegabloggers en de redactie krijgen er nogal eens van langs van met name anonieme personen. Dat is laf! Als je echt iets zinnigs te melden hebt dan kun je dat gewoon onder je eigen naam doen lijkt me, in plaats van een pseudoniem te gebruiken.

Het is nogal goedkoop om kritiek te leveren of een opmerking te plaatsen zonder daarbij zelf het risico te lopen aangesproken te worden op je reactie. Kennelijk ben je dan gewoon niet zeker van je opmerking. Verder oogt het ook verre van professioneel, als een discussie gevoerd wordt door louter mensen die kennelijk niet echt achter hun mening durven te gaan staan. Het klinkt vast nogal arrogant, maar ik erger me er gewoon kapot aan. Als je echt zo graag een grote mond wilt hebben, of het beter denkt te weten kun je gaan spuien op nu.nl of GeenStijl. Er zouden veel meer leuke discussies kunnen ontstaan aan de hand van blogs of artikelen, maar als mensen anoniem reageren is voor mij de lol er snel af.

Natuurlijk loopt iedereen die iets schrijft het risico om af en toe flinke kritiek te krijgen of om zelfs hard onderuit te gaan als hetgeen wat hij of zij schrijft echt nergens over gaat. Als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt loop je nu eenmaal de kans dat het er soms wordt afgehakt. En terecht. Toch weet ik dan wel graag wie de spreekwoordelijke bijl gehanteerd heeft.

Niet mee eens? Kom maar op!Twitter: @JanWillemK

Re:acties 7

 • Jan-Willem Kortlever

  Iedereen geforceerd anoniem zou beter zijn. Zo worden argumenten op basis van inhoud beoordeeld en kan er niet op de persoon gespeeld worden door vreemde bloggers.

  Met de huidige 'naam' kan iedereen doen dat hij iemand anders is, hang er dan op z'n minst een account of andere verificatie aan om identiteitsfraude tegen te gaan. (we weten hoe heethoofdig sommige mensen zijn)

  Ook moet ik er niet aan denken dat er een engerd mijn naam weet en dat ik deze tegenkom of me opgezocht wordt als ik iets zeg waar men het niet mee eens is.

  Reageer
  • Jan-Willem Kortlever

   Ik stel voor dat iedereen voortaan onder de naam 'Jan-Willem Kortlever' reageert, mijn veelzijdige mening komt dan extra goed tot zijn recht.. :p

   Groet,
   de echt JW (en ja, ook dat is natuurlijk maar de vraag..)

 • repelsteeltje

  Misschien zou het helpen als de reacties en dan vooral de naam niet doorzoekbaar is door Google. Voor mijzelf geld dat ik best met eigen naam achter mijn eigen betoog durf te staan, maar ik vind het geen fijn idee dat tot in de lengte der dagen mijn reactie zichtbaar is in de Google resultaten.

  Reageer
 • Gerben(?)

  Eens met JH. De naam die boven de reactie staat voegt inhoudelijks niets toe. Sterker nog, onafwendbare vooroordelen kijken snel mee - iets wat ongewenst is. Niet voor niets is de term dubbelblind onderzoek als standaard voor objectiviteit in zwang geraakt.

  En dan nog iets: op de site is het erg makkelijk om je uit te geven voor iemand anders. Geen haan die daar naar kraait.

  Reageer
 • Jan-Willem Kortlever

  Op zich eens maar die anonimiteit zorgt er wel voor dat mensen dingen gaan zeggen die ze 'normaal' niet durven wat nogal eens resulteerde in een hoop onzin de laatste tijd. Het principe van anoniem roepen werkt een oppervlakkige ja/nee discussie in de hand. Maar ja, it's all on the internet..

  Reageer
  • Roel

   Dat wat je hier noemt, is misschien de reden voor anderen om het juist wel anoniem te laten. Sommige durven het inderdaad niet, om wat voor (persoonlijke soms) reden dan ook. Zij willen gehoord worden, maar niet zo zeer vuil aangekeken worden de volgende dag door een meningsopvatting.
   Als je men dan gaat forceren om hun naam kennis te geven, zullen er ook weer minder reacties komen. Dat wil je denk ik ook weer niet. Dus ik denk dat je de zure appels maar voor lief moet nemen en dat er geen top-oplossing hiervoor komt.

   Ik moet vooralsnog wel zeggen dat er inderdaad een hoop onzin commentaar wordt geschreven in de comments de laatste tijd. Anderzijds geeft dit wel aan dat de Resource website vaker wordt bezocht. En dat mensen zich meer betrokken voelen. :)

   ps; ik was ook anonieme reviewer om het toch maar een beetj open te houden. ;-)

 • AV

  Zelfbescherming vind ik een goed argument om onder een pseudoniem te schrijven.
  Wel zou het mooi zijn als het kleine groepje vaste reaguurders hier dan ook consequent is in het gebruik van zijn pseudoniem.

  Ik neem (als vaste reaguurder)vast de voorzet.

  Groet

  AV

  Reageer
  • Wakker Vlees

   Ik ben het volledig eens met AV, als vaste reaguurders telkens dezelfde naam gebruiken krijg je door hun reacties toch wel enigszins een beeld hoe zo'n persoon is, en kan je steeds beter inschatten hoeveel waarde een reactie heeft.

   Anoniem reageren vind ik persoonlijk fantastisch, zeker ook omdat zoals JH het al aangaf je bepaalde standpunten in kan nemen zonder daar direct voor afgerekend te worden.

 • Gewoon een anonieme reviewer yo

  Als je later verder gaat in het academische leven, zul je ook te maken hebben met anonieme reviewers die ongeacht de kwaliteit van je artikel kritiek zullen hebben. En het commentaar dat je van deze reviewers zult krijgen, zal je er (vaak) ongetwijfeld niet mee eens zijn. Dit leidt dan vaak tot de vraag:"Waar heb je het in godsnaam over? Dat staat er toch duidelijk in uitgelegd?" Maar dat mag je helaas niet als commentaar geven. Althans, niet in die woorden.

  Echter, ik snap dat anonimiteit van de reviewers (of mensen die hier kritiek leveren) vervelend kan zijn. Maar ja, juist deze personen zullen hier niet van aan trekken, hun zonnebril op zetten en zeggen: "Deal with it".

  Dit betekent overigens niet dat ik het er altijd mee eens ben met wat zij zeggen. Maar soms is een blog of artikel gewoon ondermatig geschreven of zeer kort door de bocht. Net als dat je soms een artikel krijgt om te reviewen die gewoon te slecht voor woorden is en zonde van je tijd is. En dat maakt mensen soms droevig (of zuur) in de reactie. ;-)

  En sommige willen gewoon irriteren uiteraard.

  Afijn, ik dwaalde een beetje af. Ik snap wat je hier wilt zeggen, maar anonimiteit moet je gewoon lekker houden. Resource biedt er de plaats en kans voor en die worden dan ook benut.

  Tadaaa!

  Reageer
 • JH

  Ik voorspel dat je in elk geval veel reacties gaat krijgen, Jan Willem.

  On topic:

  Grote kul. Of je al dan niet je naam onder je betoog zet, verandert werkelijk waar niets aan de sterkte (of zwakte) van je argumenten. Ik geef toe dat het leuk is om te weten wie er nou weer eens een abject praatje meent te moeten spuien, maar mensen moeten voor zichzelf de beslissing maken of ze dat anoniem doen. Zeker met het oog op de vele randdebielen die in Nederland rondlopen, kan ik anononieme reaguurders ook geen ongelijk geven. Zeg in Wageningen dat je voor proefdieren bent en je ruiten worden ingegooid. Zeg dat je de Islam gevaarlijk vindt en... ja, we weten allemaal wat er dan kan gebeuren.

  Reageer

Re:ageer