Student - 10 november 2014

Blog: Protesteer!

4

Aankomende vrijdag is in Den Haag een groot protest tegen het ‘sociaal’ leenstelsel. Ik vind dat iedere student er heen moet. Want als student kun je als geen ander het belang van hoger onderwijs begrijpen en heb je als geen ander de verantwoordelijkheid om de toegankelijkheid ervan te verdedigen.

Ik denk echt dat studeren een stuk minder aantrekkelijk wordt zonder een studiebeurs. Een gemiddelde student moet straks zo’n 15.000 uero extra betalen voor een opleiding. Zonder de garantie dat onze vrienden de bankiers niet nóg eens de economie om zeep helpen, krab je je wel twee keer achter de oren als je een hogere opleiding ambieert. Minder mensen zullen doorstromen van het MBO naar het HBO en minder HBO’ers zullen de stap naar de wetenschap durven te maken.

En dat is zonde. Niet alleen voor de student die een studie volgt, maar ook voor de samenleving als geheel. Sinds de jaren zestig hebben we ernaar gestreefd om alle kinderen in Nederland gelijke kansen te geven in het onderwijs. Dit is niet helemaal gelukt, maar we hebben wel enorme vooruitgang gemaakt. Nog nooit zijn er zo veel mensen geweest die een HBO- of universitaire opleiding afronden.

Nou is het geen doel op zich om zo veel mogelijk studenten in een hogere opleiding persen (iets waar het in Nederland soms naar neigt) . Maar we gaan wel eens te makkelijk voorbij aan het feit dat het ons heel veel gebracht heeft. Zoals een kassa niet kan draaien als de cassière niet kan lezen, zo zou ons land niet kunnen functioneren zonder voldoende hoogopgeleiden. Een gemiddeld ziekenhuis  zou niet kunnen draaien zonder voldoende artsen en verplegers. Een hoger opgeleide boer boert beter. En een hoger opgeleide bevolking zorgt ook beter voor zichzelf en het milieu en kan kritischer zijn tegenover de regering.

Laat je dus, als kritische hoger-opgeleide in spé, horen aankomende vrijdag op het malieveld. Laat één keer eens zien dat het je wél kan schelen als de toegankelijkheid van het hoger onderwijs eraan gaat. Want waar jij van geprofiteerd hebt, daar zouden jongeren na ons én de samenleving als geheel ook nog van moeten kunnen profiteren. En jouw aanwezigheid kan hierin het verschil maken.

Re:acties 4

• Wakker Vlees

Waar ik benieuwd naar ben, ga jij ook naar het Malieveld Romy? Of beschouw je deze blog als voldoende bijdrage aan het hele probleem?

• GT

het is de prachtige paradox die we in Nederland kennen. Aan de ene kant wil de politiek een kenniseconomie, met zoveel mogelijk hoger opgeleiden, maar hebben aan de andere kant een gigantisch tekort aan MBO-banen, zoals loodgieter of timmerman omdat niemand die banen meer wil gaan doen, omdat ze toch wel te hoog zijn opgeleid. Gezien het aantal studenten/afgestudeerden valt het wat dat betreft wel mee of we wel 'voldoende' hoger opgeleiden hebben. Daarnaast als men een hogere opleiding echt ambieert, zien ze ook in dat de opgelopen studieschuld 'slechts' een investering in de toekomst is.

• Superboer

Misschien moeten we iets minder braaf demonstreren... Neem voor deze ene uitzonderlijke keer een voorbeeld aan de Fransozen.

• Superboer

Vergeet ik het filmpje:

• JH

Leuk idee, maar "too little, too late".
    Het onderwijs is al tijden geleden om zeep geholpen door de politiek.
    Demonstraties..? Haha, alsof de politici dat nog iets kan schelen. Ze halen de schouders op en gaan door met waar ze mee bezig waren. Net als die demonstranten die de dag erna weer braaf naar de uni gaan of naar hun baan.

Helemaal het Nederland van nu: hard boe roepen en ondertussen alles slikken waardoor het land steeds verder afglijdt naar het niveau bananenrepubliek.
    Zorg, onderwijs, leger, pensioenen, politie/veiligheid: allemaal stuk voor stuk gedegenereerd, en dat wordt nog veel erger.

Ondertussen komen de kansloze vluchtelingen en andere randfiguren met bakken tegelijk het land in om aan het schier oneindige uitkeringen-infuus te gaan liggen.
    Dat er steeds minder mensen zijn in Nederland die nog daadwerkelijk iets bijdragen aan de economie (vergrijzing, werkloosheid, emigratie van mensen die iets van hun leven willen maken), schijnt geen probleem te zijn.

Maar goed, veel succes met de demonstratie en laat ons weten wat het resultaat was!

• W

Beste JH,

Je uit kritiek op "het Nederland van nu", dat volgens jou alleen maar hard boe roept en ondertussen alles slikt.

Dit sluit perfect aan bij je eigen houding tegenover deze demonstratie / Romy's blog. Er wordt opgeroepen tot actie, maar uit je reactie maak ik op dat jij je er niet bij aansluit. Je uit slechts je frustratie over uiteenlopende zaken zonder dat je er actie tegen onderneemt. Blijf jij zelf ook hard boe roepen en alles slikken?

Ik ben het met je eens dat dit protest waarschijnlijk weinig zal veranderen. maar zolang er geen beter alternatief is, blijven de mogelijkheden van studenten beperkt tot het maken van spandoeken en het aanbieden van een getekende petitie of iets dergelijks. Hulde aan Romy voor haar positieve kijk en aanmoediging tot actie.

• JH

@ W.

Ik verwachtte een dergelijke reactie wel, maar deze reactie is wel onterecht.
      Je zegt zelf namelijk al dat je ook niets van deze demonstratie verwacht, maar toch prijs je Romy om haar positieve kijk. Tja, dit is toch een tikkeltje naïef dan..

De enige oplossing voor de neerwaartse spiraal is vrees ik een minder prettige. Hoe dan ook, vroeg of laat gaat het daar wel op uitdraaien.