Student - 17 maart 2014

Blog: Politiek signaal

2

We mogen weer bijna stemmen. Het is dit keer maar voor de gemeenteraad, maar toch. De gemeente heeft maar over 10 procent van het eigen budget zeggingskracht, de rest gaat automatisch naar door het Rijk opgelegde taken waarover weinig te beslissen valt. De campagne voor die 10 procent is in alle hevigheid losgebarsten.

Ook in Wageningen zijn een aantal Haagse prominenten langs geweest op de universiteit. Of het werkt? Ach, wie wil die landelijke partijleiders of Tweede Kamerleden nu niet eens in het wild zien?

Vorige week was ik ook onderdeel van dat circus. De liberalen hadden toen namelijk een primeur: Mark Rutte was in Orion om eens goed duidelijk te maken dat Wageningen wel een beetje meer VVD kan gebruiken. De universiteit zag kennelijk wel heil in die boodschap want meneer de rector magnificus en meneer de woordvoerder van het college van bestuur waren prominent aanwezig. Meneer de rector magnificus hield een promotiepraatje over het Wageningse succesverhaal en daarna mochten we via meneer de woordvoerder vragen stellen aan de premier. Het grootste deel van de zaal (waaronder ikzelf) vond het vooral leuk om de premier in het wild te zien en hem te bevragen over landelijke thema’s. De gemeentepolitiek sneeuwde onder maar iedereen vermaakte zich prima. De premier voelde zich als een vis het water.

Het is begrijpelijk dat de rector de premier netjes onthaalt en hem introduceert, het is altijd een eer als zo’n belangrijk figuur de universiteit aandoet. Toch vind ik het in dit geval nogal onhandig. Het op deze manier faciliteren van de VVD-campagne geeft een politiek signaal af en dat lijkt me ongewenst, zeker in het licht van de discussie die afgelopen weken speelde rondom het dankwoord (waarin politieke statements verboden is zijn). Het was de afweging waard geweest om de premier deze keer niet te onthalen omdat verkiezingscampagnes iets anders zijn dan reguliere bezoeken.

Re:acties 2

• Marlies

@ JH: als ik zo vrij mag zijn een stemadvies te geven, gewoon blanco...

• JH

"Vergeet trouwens niet te stemmen woensdag, als je niet stemt mag je de komende vier jaar ook geen commentaar leveren."

Dit is echt de allergrootst mogelijke onzin die er maar bestaat.

Beste man, als de beschikbare alternatieven simpelweg kwalitatief totaal tekort schieten en al jarenlang teleurstellen en je daardoor tot de logische conclusie komt dat het allemaal geen zier uitmaakt waar je op stemt? Als je ziet dat partijen toch steeds compromissen moeten maken zodra de debatten in de verkiezingstijd weer zijn afgerond en daardoor iedere keer een smakeloze eenheidsworst aan "beleid" produceren? Als je ziet dat de lokale politiek het moet doen met extreme no-knows die vergaderingen niet bijwonen, geen enkele relevante achtergrond/ervaring hebben om raadslid te kunnen zijn, etc etc..

Als je dat allemaal overweegt, waarom zou je dan niet (zeer terechte) kritiek mogen leveren als je ziet dat de gemeenteraad van een willekeurige stad of dorp in NL het weer eens totaal verprutst?

Sterker nog, misschien moet je juist kritiek hebben op de mensen die dit totaal irrelevante circus ondersteunen door hun stem uit te brengen op één van de participerende onbenullen.

Tenslotte, uiteraard zijn er ook goede raadsleden. Echter, als je ziet hoeveel tijd het kost om je werk als raadslid echt goed uit te voeren en je dat afzet tegenover de vergoeding die je ervoor krijgt, is het ook niet verbazingwekkend dat het gemiddelde raadslid geen idee heeft waar het mee bezig is. Een van de gebreken van onze democratie, die maakt dat het gewoon geen efficiënt systeem is..

• Jan-Willem Kortlever

Dan kun je twee dingen doen:

- Zelf een lijst starten (en op jezelf stemmen :p)
      - Blanco stemmen (proteststem)