Student - 7 september 2015

Blog: Ontgroening

13

De AID is voorbij, de laatste hertentamens zijn gemaakt en de meeste studenten, alhoewel nog half in de ontkenningsfase, zitten 's ochtends weer braaf op de fiets. Ook de Verenigings Introductie Tijd, afgekort VIT, is volop aan de gang. Studentikoos vertaald: ontgroeningstijd.

Studentenverenigingen mogen dan mysterieus doen over de ontgroeningsperiode, maar het is een publiek geheim dat vroeg opstaan, laat naar bed, vernederingen en hard werken dagelijkse kost zijn. Niet veel later zullen de eerste studenten afhaken omdat de VIT te zwaar valt.

In eerste instantie rijst bij mij dan de vraag hoe nuttig zo'n ontgroening eigenlijk is. Het idee is natuurlijk dat je met z'n allen door de shit gaat en dat schept een band. Goed voor de groepsvorming. Maar hoe erg moet die shit zijn? Volgens mij bestaat er niet zoiets als 'hoe groter de shit, hoe hechter de groep'. Bovendien zijn de ergste ontgroeners (heet dat zo?) de studenten die het zelf heel moeilijk hebben gehad tijdens hun eigen ontgroening. Tjah, klinkt als een nutteloze vicieuze cirkel.

Om nou te zeggen dat ik me na die week verbonden voelde met mijn lotgenoten: nee.

Aan de andere kant vraag ik me altijd wenkbrauwen fronsend af hoe moeilijk het kan zijn om een beetje zelfdiscipline bij elkaar te harken en je door die periode heen te bijten. Je gaat niet dood en je houdt er ook geen levenslange trauma's aan over. Tijdens de ontgroening die ik meemaakte zwom er verplicht een goudvis in mijn toilet (want: verplicht gebruik ander toilet), moest ik opdrukken in een ijskoude vijver en werden we 's nachts ongeveer ieder uur uit onze tent geschreeuwd om vervolgens met een waterpistool in de aanslag op de koude grond te gaan liggen. De grootste uitdaging? Vooral niet in slaap vallen. Als 19-jarige snotneus wist ik me daar ook doorheen te worstelen. Maar om nou te zeggen dat ik me na die week verbonden voelde met mijn lotgenoten: nee.

Is een ontgroening leuk? Niet echt. Draagt het ergens aan bij? Nee, ook niet. Moeten we het daarom afschaffen? Nee, dat vind ik eigenlijk ook niet. Maar misschien kan het nutteloos vernederen worden vervangen door nuttig vernederen. Laat aspirant-leden werken en klusjes uitvoeren waarmee ze de verenigingskas spekken. Dan laten ze zien dat ze gemotiveerd zijn. Het is immers niet even de Donald Duck waar je lid van wordt. Er mag best voor gewerkt worden.

Dit was de “ontgroening” van onze nieuwe blogger Carina Nieuwenweg. Zij blogt voortaan eens in de twee weken op Resource-online. Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.

Re:acties 13

 • Mr.Q

  "Je gaat niet dood en je houdt er ook geen levenslange trauma's aan over."

  O nee?
  http://www.studenten.net/lifestyle/lifestyle/18193/top_10_uit_de_hand_gelopen_ontgroeningen

  Reageer
 • A. Nus

  Hoe triest. Een comlumniste die ook nog gaat reageren op alles wat hier wordt geroepen. Beetje welles-nietes stukjes onder een toch al bedroefend stuk tekst.

  Reageer
 • GT

  mag ik vragen waar je deze ervaringen hebt opgedaan?

  Reageer
 • Will

  Herkenbaar Carina!

  Welkom als columnist, hoop veel leuke stukjes van je te lezen!

  Reageer
  • Lisanne van Sadelhoff

   Dag Will! Ik ben journalist en zou je graag wat willen vragen. Zou je me willen mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Dank!

 • Observator

  Haha, de traditionele verhalen en weerleggingen van dergelijke zaken komen weer langs. Al even cliché als de jaarlijkse columns uit en over VIT-land. De weg naar volwassenheid kan soms lang zijn.

  Reageer
  • Carina

   Aan de andere kant, is het juist niet een cliché omdat het gewoon een fascinerend onderwerp is en blijft?

  • Wakker Vlees

   Als er nou verrassende nieuwe inzichten naar voren kwamen in je blog, misschien. Maar dit is gewoon een herhaling van het standaard kutverhaal over ontgroeningen wat je in de reacties bij elk bericht over studenten op Telegraaf.nl kan vinden.

   Overigens, gaat je blog over de ontgroening van de Jonge Socialisten, Alchimica of de Belgische luchtmacht?

 • ZLG

  Je eerste blog 'ontgroening' noemen is natuurlijk vooral een goedkope clickbait. Het is dan ook extra teleurstellend dat je er zo weinig over te melden hebt Carina...

  Ik bereid me vast voor op stukjes in de Recource met titels als: 'deze 7 dingen maakt iedere sjaars mee' en 'Je Gelooft Nooit Wat Deze Student Overkwam Bij Een Open Feest Van SSR'

  Reageer
 • lid

  Heb je enigzins moeite besteed aan het houden van een vooronderzoek?

  Reageer
 • Nieuwenweg kwijt

  Nou Carina, van harte welkom als columnist!
  Ik ben verheugd te zien dat je niet te hoog van de toren blaast en gewoon begint met een onpretentieus clichéstukje over ontgroeningen waarbij je het ene uit de duim gezogen "feitje" na het andere oplepelt.

  Dooddoeners als "de ontgroeners die het het zwaarst hadden in hun eigen VIT reageren zich af" en "de VIT is slechts een vernedering" zijn ouder dan de uitvinding van het wiel en ook nog eens totaal uitgekauwd en onjuist.

  Niet geremd door enige kennis van zaken, is vooral de afsluiter waarbij je claimt dat de aspirant-leden de kas van de vereniging spekken hilarisch, ware het niet dat er dus totaal geen zak van klopt. Financiën zijn in elk geval niet je sterkste kant, kunnen we nu alvast concluderen.
  Ik hoop dat je schrijfsels dat niveau gaan ontstijgen en wat meer fantasie jouw ten deel zal vallen!

  Reageer
  • Carina

   Hartelijk dank voor je commentaar. Hopelijk is je kritiek de volgende keer ook van een hoger niveau.

   Ten eerste schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Dus je claim over uit de duim gezogen feitjes vind ik vreemd. Ja, ik heb gezien dat de mensen die het zwaar hadden tijdens hun ontgroening de ergste vernederaars worden. Ja, ik heb meegemaakt dat vernederen een onderdeel is van ontgroenen. Een beetje onderzoek leert dat dat ook vrij normaal is bij ontgroeningen. Natuurlijk kun je erover discussiëren in welke mate ‘vernedering’ onderdeel is en hoeveel ontgroenden in ware ontgroeningsmonsters ontpoppen. Maar ga er dan inhoudelijk op in ipv roepen dat er niets van klopt. Want anders kan ik niet zoveel met je commentaar.

   Ook snap ik niet wat er mis is met het voorstel om aspirant-leden nuttig werk te laten verrichten? Er zijn studentenverenigingen die aspirant-leden gewoon een paar dagen aan het werk zetten bij een boer bijvoorbeeld en daar geld voor krijgen. Ik zie hier het financieel probleem niet?

   Maar nu ben ik wel benieuwd hoe jij ontgroeningen dan ziet. Was jouw ontgroening één en al rozengeur en maneschijn met ouderejaars die je met open armen ontvingen, zonder enige vorm van vernedering? Of ben je het met me eens dat vernedering wel degelijk een cruciaal onderdeel is van ontgroenen.

 • Pieter Post

  Als samen vernederd worden noodzakelijk is om een groepsband te scheppen, betwijfel ik of deze mensen daadwerkelijk geschikt zijn voor de functies die ze later vervullen.

  Reageer
 • meeloper

  Gezien bij Ceres: je leert als kleuters in een rijtje achter elkaar lopen met één hand op de schouder van je voorganger als je de bus in moet. Hééél nuttig lijkt me. Zeker als je hoogste ambitie is om een meeloper te worden.

  Reageer
  • spijtknor-meeloper

   ik proef een beetje spijt..

  • Wakker Vlees

   Heb jij even geluk dat je de kern van de VIT van Ceres hebt mogen zien, een hand op elkaars schouder leggen. Ik zou mezelf gelukkig prijzen met zulke kostbare informatie. Want natuurlijk is dat het enige wat ze dagenlang hebben gedaan. Chapeau voor je opmerkzaamheid!

  • Wakker Vlees

   Heb jij even geluk dat je de kern van de VIT van Ceres hebt mogen zien, een hand op elkaars schouder leggen. Ik zou mezelf gelukkig prijzen met zulke kostbare informatie. Want natuurlijk is dat het enige wat ze dagenlang hebben gedaan. Chapeau voor je opmerkzaamheid!

  • Wakker Vlees

   @Meeloper

   Heb jij even geluk dat je de kern van de VIT van Ceres hebt mogen zien, een hand op elkaars schouder leggen. Ik zou mezelf gelukkig prijzen met zulke kostbare informatie. Want natuurlijk is dat het enige wat ze dagenlang hebben gedaan. Chapeau voor je opmerkzaamheid!

  • GT

   heel vervelend aan de bar staan, bakkies vouwen of naar de wc gaan als dit 'de kern van de VIT c.q. Vereniging' is idd

  • Wakker Vlees

   @Redactie

   De site werkt niet mee, 1 van bovenstaande reacties is voldoende, de rest kan weg.


Re:ageer