Nieuws - 25 juni 2020

Blog: Online omdat het moet

tekst:
Geert van Zandbrink

In periode 5 schreef ik vredig vanaf de bank van mijn studentenhuis mijn bachelorthesis.

Nu in periode 6 volg ik weer vakken en dat betekent dat ook ik moet geloven aan het ‘nieuwe normaal’ van virtual classrooms. Dat die nu eenmaal nodig zijn, begrijp ik helemaal. Maar het enthousiasme dat daarover bestaat, daar begrijp ik helemaal niets van.

Als er één groep veel gebruikmaakt van publieke faciliteiten, zijn het wel studenten. Studenten doen meer dan welke groep dan ook een beroep op bibliotheken, cafés, verenigingssociëteiten, openbaar vervoer en sportgelegenheden om hun leven vorm te geven. De enige eigen ruimte die studenten hebben, is namelijk een kamertje van twee handen vol vierkante meters, waarin een bed, een kast en een bureau staan. Met een beetje geluk woon je met huisgenoten, maar er zijn ook genoeg studenten die – tegen hun zin – alleen wonen.

Wat mij betreft is ‘online omdat het moet, on campus wanneer het weer kan’ een betere slogan'

We zijn wellicht ook een van de meeste flexibele groepen, maar ook de student kan breken. Ik schrik daarom enorm van het geluid dat sommige activiteiten zich blijvend naar het wereldwijde web zullen verplaatsen. In de kranten wordt gefantaseerd over een toekomst waarin het concept ‘kantoor’ wellicht helemaal verdwenen is. De hogeschool in Den Bosch waar mijn vader werkt, vraagt werknemers volgend academisch jaar slechts één dagdeel per week in het gebouw te zijn.

De universiteiten lijken met hun ‘on campus als het kan, online omdat het kan’ erg content met het noodgedwongen gebruik van de virtual classrooms. Let vooral ook op het woordje ‘als’, dat eerder een gure en onzekere dan een rooskleurige toekomst insinueert. Wat mij betreft was ‘online omdat het moet, on campus wanneer het weer kan’ een betere slogan geweest.

De studentenverenigingen zijn inmiddels, onder strenge maar rechtvaardige voorwaarden, weer geopend en godzijdank zitten er weer mensen op de voorheen zo droevig verlaten terrassen op de Markt. Nog even wachten en ook de sportscholen kunnen weer open. Ik hoop dat we snel naar de campus mogen, wanneer het weer kan. Tot die tijd zal ik gehoorzaam plaatsnemen de virtual classroom. Omdat het moet.

Geert van Zandbrink studeert Economie en Beleid.