Nieuws - 5 september 2016

Blog: 'Onderschat nooit een vrouw'

tekst:
Carina Nieuwenweg

Afgelopen week promootte KLV Alumni Netwerk een trui voor de dames met daarop de tekst 'onderschat nooit een vrouw die is afgestudeerd aan WU Wageningen Universiteit.' Blogger Carina vindt de trui geen succes.

Het is iets nieuws, iets hips. Truien met daarop de tekst 'onderschat nooit een vrouw die is afgestudeerd aan WU Wageningen Universiteit.' In zwart met gele letters of lila paars. Het werd afgelopen week gepromoot door KLV Alumni Netwerk op Facebook. Ik weet niet wat me ongemakkelijker doet voelen: de implicatie dat men dat kennelijk dus wel doet of het feit dat ik twijfel over de afkorting WU.  

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben zowel lid van het VWI (Vrouwennetwerk Wageningse Ingenieurs) als KLV. Het glazen plafond bestaat (ook al noemen we het liever niet zo) en daar mag best wat aan gedaan worden. Maar, net als bij BH-loos rondrennen of het dragen van okselvlechtjes, vraag ik me af of het dragen van een dergelijke trui nou the-way-to-go is. Geef je daarmee niet juist het signaal dat je het idee hebt dat men je onderschat? Ik zou ook raar opkijken wanneer een internationale student een trui zou dragen met daarop: 'onderschat nooit een Chinees die is afgestuurd aan WU'.

Het glazen plafond bestaat en daar mag best wat aan gedaan worden.

De trotse bezitsters van dergelijke truien zullen vast niet zo ver nadenken en de trui vooral grappig vinden. Ik vraag me af of mannen zich net zo ongemakkelijk voelen bij een ‘mannen versie’ of Limburgers bij een speciale Limburgse versie. Ik weet ook niet wie de Wageningse versie (ze zijn er ook voor andere universiteiten) bedacht heeft, waarschijnlijk niet de mensen van KLV zelf die trots de trui adverteerden op social media. Bij een LOI-type instelling kan ik me er nog iets bij voorstellen, maar mijn inziens horen dit soort twijfelachtige truien niet thuis op een universiteit.

Ik hou het in ieder geval bij de officiële universiteitstrui die de universiteit zelf verkoopt (of die te verdienen is met de WURpp app). Voel ik me toch iets minder ongemakkelijk.