Student - 11 januari 2016

Blog: OV-perikelen

5

Terwijl Noord-Nederland al asfaltschaatsend probeerde te overleven in bizarre weersomstandigheden, beleefde ik mijn eigen avontuur: thuis komen met het openbaar vervoer.

Carina Nieuwenweg

Dat reizen met het OV niet altijd even makkelijk gaat, is menig student bekend. Ook nu is het weer raak. Met boven op uitvallende treinen ook nog eens tegenstrijdige informatievoorziening. Via verschillende media is te horen dat het openbaar vervoer in het noorden van het land plat ligt. Kennelijk rekent NS daar voor het gemak Utrecht en Geldermalsen ook bij.

Ondertussen maakt minister Bussemaker zich druk om ex-studenten die met het studentenreisproduct blijven reizen omdat de boete nu eenmaal goedkoper is dan een abonnement. Natuurlijk is dat niet de bedoeling maar moeten we niet ergens blij zijn dat deze ex-studenten nog gebruik maken van het OV, in plaats van direct overstappen op de auto? Want laten we eerlijk zijn; het OV is voor een groot deel van werkend Nederland geen realistische optie.

Op het simpele traject dat ik rijd van Geldermalsen naar Breda gaat het ongeveer een kwart van de keren mis. Vertraging of een trein die uitvalt. Als student kan ik er wel mee wegkomen dat ik vanwege het OV te laat ben voor college. Maar als werknemer is dat minder acceptabel. Om maar te zwijgen over afspraken met klanten. Tja, moeten we dan maar altijd een trein eerder nemen? Dan zouden we dus driekwart van de tijd een (half)uur te vroeg zijn. Zonde van de tijd.

Het vervelende is dat je als student moeilijk je geld kunt terugvragen wanneer je weer eens een wereldreis hebt moeten maken met het OV. Je reist immers toch gratis. Als ik tentamens heb voor mijn minor pak ik voor de zekerheid de auto. Een trein eerder nemen is nog steeds geen garantie om op tijd te komen. Door de suffe vertraging miste ik afgelopen week bijvoorbeeld twee afspraken. Bovendien is het ook gewoon vervelend. Na een lange werk- of studiedag wil je gewoon lekker naar huis kunnen. Dan is elke minuut die je langer moet wachten op het koude station gewoon teveel.

Nee, doe mij dan maar een toelage voor reizen in plaats van een OV-product. Dan beloof ik dat ik die op tijd zal stopzetten.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.

Re:acties 5

• Marion

Leuk verhaal! Ik reis zelf ook altijd tussen woon- en werklocatie en vind de Android app 'Trein Vertraging' erg handig. Die waarschuwt me als er een vertraging is op mijn traject. Mss een goede tip?

• Carina

Hi Marion, bedankt voor de tip! Dat is inderdaad handig. Heel vaak loopt de website 9292.nl achter op de actualiteit. :-)

• Henk

De blog die je wist die ook een keer zou komen..

• JH

Ik wacht nu al met grote smart op de blogs over Pinksteren op de meubelboulevard, de voorjaarsvakantie, de paaseitjes die zo vroeg in de supermarkt liggen en over de lente die zo warm/koud/nat/droog is.

• Wakker Vlees

Niet op de feiten vooruit lopen, eerst moet de blog over het uitblijven van de winter nog geschreven worden.

• Karl Markt

Lijkt me niet echt een PvdA-standpunt om studenten een vrij besteedbaar reisbudget te geven. Dat is wel erg individualistisch gedacht. Vanuit jouw partij moet je toch juist collectief reizen promoten? OV is misschien niet zo handig voor het individu, maar beter voor de maatschappij als geheel en voor de wereld in het bijzonder.

• Carina

Klopt dat is ook geen zeker geen PvdA-standpunt ;-) persoonlijk denk ik dat het OV gewoon een stuk beter moet willen we dat mensen het gemak van de auto opgeven voor het groter goed.

Dat is in ieder geval wat ik vaak om me heen hoor en hoe ik het zelf ook ervaar. De verwarming wat lager, minder vlees en korter douchen? Geen probleem. Maar de regelmaat waarmee je niet op tijd bent door het OV is gewoon onacceptabel.

• GT

Je uitgangspunt is hier totaal verkeerd. Als je klaar bent met studeren, behoor je simpelweg geen studenten-ov meer te hebben, omdat je geen student meer bent. Dan is een boete op zijn plaats. Daarnaast biedt de NS kortingen voor pas afgestudeerden om hen alsnog te stimuleren met de trein te gaan. Dus om te zeggen dat men direct overstapt op de auto, vind ik erg kort door de bocht.

Vervolgens, als je toch drie kwartier te vroeg op je werk aankomt, ga dan gewoon werken en ga in de middag drie kwartier eerder naar huis? Of is dat heel gek gedacht?

• Iris

Je kan trouwens gewoon geld terugvragen bij vertraging va 30min, ook met studenten ov. Is niet super veel, maar compenseert voor het extra kopje koffie op het station