Student - 11 januari 2016

Blog: OV-perikelen

Terwijl Noord-Nederland al asfaltschaatsend probeerde te overleven in bizarre weersomstandigheden, beleefde ik mijn eigen avontuur: thuis komen met het openbaar vervoer.

Dat reizen met het OV niet altijd even makkelijk gaat, is menig student bekend. Ook nu is het weer raak. Met boven op uitvallende treinen ook nog eens tegenstrijdige informatievoorziening. Via verschillende media is te horen dat het openbaar vervoer in het noorden van het land plat ligt. Kennelijk rekent NS daar voor het gemak Utrecht en Geldermalsen ook bij.

Ondertussen maakt minister Bussemaker zich druk om ex-studenten die met het studentenreisproduct blijven reizen omdat de boete nu eenmaal goedkoper is dan een abonnement. Natuurlijk is dat niet de bedoeling maar moeten we niet ergens blij zijn dat deze ex-studenten nog gebruik maken van het OV, in plaats van direct overstappen op de auto? Want laten we eerlijk zijn; het OV is voor een groot deel van werkend Nederland geen realistische optie.

Op het simpele traject dat ik rijd van Geldermalsen naar Breda gaat het ongeveer een kwart van de keren mis. Vertraging of een trein die uitvalt. Als student kan ik er wel mee wegkomen dat ik vanwege het OV te laat ben voor college. Maar als werknemer is dat minder acceptabel. Om maar te zwijgen over afspraken met klanten. Tja, moeten we dan maar altijd een trein eerder nemen? Dan zouden we dus driekwart van de tijd een (half)uur te vroeg zijn. Zonde van de tijd.

Het vervelende is dat je als student moeilijk je geld kunt terugvragen wanneer je weer eens een wereldreis hebt moeten maken met het OV. Je reist immers toch gratis. Als ik tentamens heb voor mijn minor pak ik voor de zekerheid de auto. Een trein eerder nemen is nog steeds geen garantie om op tijd te komen. Door de suffe vertraging miste ik afgelopen week bijvoorbeeld twee afspraken. Bovendien is het ook gewoon vervelend. Na een lange werk- of studiedag wil je gewoon lekker naar huis kunnen. Dan is elke minuut die je langer moet wachten op het koude station gewoon teveel.

Nee, doe mij dan maar een toelage voor reizen in plaats van een OV-product. Dan beloof ik dat ik die op tijd zal stopzetten.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen.