Student - 7 april 2014

Blog: O, schoon Wageningen

6

Als je aan de master begint, zijn plotseling al je vertrouwde jaargenootjes een andere richting op gegaan, afgestudeerd of hopeloos achtergeraakt.

En dus zit je met een groep compleet onbekenden in colleges; Internationals of Nederlanders die ergens anders hun bachelor hebben gedaan. En die laatste categorie is nog niet zo makkelijk te integreren in Wageningen.

Want stel: je studeert in Utrecht, Nijmegen of Amsterdam. Je hebt er een aardig leventje opgebouwd met vrienden, activiteiten, ein-de-lijk een betaalbare kamer op een chille plek en misschien wel een vriend(innet)je. Je int je bachelordiploma, krabt je eens op het hoofd over wat je nu gaat doen en besluit dat ze in Wageningen toch wel die ene hele toffe master hebben. Dan ga je natuurlijk niet in dat boerengat wonen.

En dus zit ik elke dag met vermoeid kijkende mensen in de klas die weer eens door de mangel van het openbaar vervoer zijn gehaald. Het enige dat ze van Wageningen kennen, is de bushalte en – in mijn geval – de Leeuwenborch, waar ze soms weer een paar uur moeten wachten op hun volgende college. Zodra de dag voorbij is, pakken ze zo snel mogelijk de bus om terug te gaan naar hun coole leven in De Grote Stad.

Ik zou ook niet mijn hele sociale leven opgeven om in, pak-em-beet, Dronten te gaan wonen
Romy Appelman

Ik snap deze mensen wel, want ik zou ook niet mijn hele sociale leven opgeven om in, pak-em-beet, Dronten te gaan wonen. Maar ze weten niet wat ze missen. Ze weten niet hoe mooi de uiterwaarden zijn. Ze weten niet hoe het is om door de Hoogstraat te fietsen, toevallig mensen tegen te komen en dan spontaan nog even de Vlaam in te duiken. Ze weten niet hoe tof het is om op één kluitje te zitten met mensen van over de hele wereld. Hoe goedkoop en luxe het sportcentrum is, hoe veelzijdig onze studentenorganisaties, hoe tof onze feestjes, hoe...

Dat geeft niet, wat niet weet wat niet deert. Maar waar ik dan niet zo goed tegen kan, is dat ze een beetje neerbuigend gaan doen over ons kleine, groene studentenstadje. Dan borrelt de trots die ik voor Wageningen voel onvermijdelijk op. Ik snap heus wel dat andere studententeden heel leuk zijn, maar Wageningen is ook tof, op zijn eigen manier, en dat mag iedereen weten. Jammer dat deze klasgenoten waarschijnlijk ook de Resource website niet lezen.

Re:acties 6

 • Romy

  Bij dezen het ultieme commentaar op al het commentaar hieronder. Dat is uiteraard niet mogelijk, dus weescht teleurgesteld.

  @ iedereen: De hoofdboodschap van mijn blog is uiteraard niet 'Wageningen is tof' maar meer iets in de trant van 'wat jammer dat masterstudenten uit andere steden niet hier komen wonen, want Wageningen is zo mooi'. Het is een beschouwing van wat ik om me heen zie in de master, gevolgd door mijn mening. Maar waarom moet ik jullie dit vertellen, dit kun je toch lezen in mijn blog?

  @ Roel: bedankt voor je commentaar. Ik vind het opbouwend en inhoudelijk. Je opmerking over de huizenmarkt voegt iets toe aan de discussie en ik heb wat aan je commentaar op hoe ik mijn stukjes schrijf.

  @ Wakker Vlees: Je had gelijk over mijn 'commentaarbeleid', zie hieronder. Verder heb je mijn opmerking over de één-na-laatste zin iets te letterlijk genomen. Je commentaar op de kwaliteit van mijn onderwerpen neem ik serieus. Je kan wel iets genuanceerder zijn, ik vind je erg negatief overkomen.

  @ Roel en Wakker Vlees: de Resource is nog op zoek naar studentredacteuren, ideetje voor jullie?

  @ Jeroen: Thanks.

  @ Vriend en Autodropkoning: jullie kunnen ouderwets de pot op.

  Reageer
  • Wakker Vlees

   Goed om te zien dat je alsnog reageert, ik had de hoop al opgegeven nog een reactie van je te zien.

   Je moet niet raar opkijken als zo'n opmerking over de een-na-laatste zin letterlijk wordt genomen, als je dat niet had gewild had je niet moeten zeggen dat we naar de een-na-laatste zin moesten kijken.

   Nuance is naar mijn mening een relatief begrip, het feit dat ik niet positief genoeg reageer betekent niet dat ik ongenuanceerd ben. Het is de wijze waarop je de opmerking interpreteert die het negatief maakt, de nuance is er.

   Verder heb ik totaal geen behoefte om zelf te bloggen, reageren is veel leuker.

 • Wakker Vlees

  Toch jammer dat onze grootse blogger geen reactie durft te geven op inhoudelijke en kritische vragen maar zich beperkt tot het kinderachtige terugspelen van loze opmerkingen. Ik had wel graag een reactie gezien op hetgeen wat Roel en ik gevraagd of bekritiseerd hebben.

  Reageer
  • Romy

   Roel, Jeroen, Wakker Vlees,

   Jullie hebben helemaal gelijk. Ik heb wel gereageerd op de domme, inhoudsloze commentaren maar niet op de inhoudelijke commentaren van jullie. Dat is niet eerlijk. Ik wil bij dezen zeggen dat ik jullie commentaar, dat inderdaad wel uit onderbouwde meningen bestaat, erg waardeer. Niet iedereen hoeft het met mij eens te zijn en jullie jagen de discussie lekker aan, waarvoor hulde. Mijn 'reageerbeleid' is dat ik in principe als blogger nergens op reageer en de lezers lekker laat discussieren. Probleem is hierbij dat ik het bij de nutteloze negatieve commentaar niet kan laten om deze mensen kort van repliek te dienen. Toch maar eens dit 'beleid' herzien denk ik zo...

  • Wakker Vlees

   Romy, ik zou inderdaad dit beleid herzien als ik jou was. Ik denk dat je het ook enigszins verplicht bent naar je lezers om te reageren op vragen of opmerkingen op je blogs, mits deze natuurlijk het reageren waard zijn. Je moet niet alleen je lezers met elkaar de discussie laten aangaan want de discussies die hier plaatsvinden ontstaan door jouw blog. Het is dus niet meer dan normaal dat je eventueel verder uitweidt over je standpunt of mening.

 • Jeroen

  Wat een flauw commentaar zeg, ik vond het best een leuk stukje. Volgens mij is het een vrij terechte observatie dat niet-Wageningers vaak nogal op Wageningen neerkijken, en dat dat wat mij betreft niet terecht is.
  En dat Romy soms wat naïef overkomt lijkt me nog geen reden om een rot-opmerking als "Het komt op mij over dat je nogal loopt te jammeren over het feit dat je geen vrienden hebt." te maken.

  Reageer
  • Roel

   Volgens mij noemde ik haar naief inderdaad, maar was het iemand anders die zei dat 'ze geen vrienden heeft'.

   Dat terzijde, klopt het dat er snel wordt neergekeken op Wageningen. En met de tijd worden ze zelf allemaal 'ambassadeur' al heeft dat soms wat tijd nodig ;) 't Is uiteindelijk maar hoe je het overbrengt.

   Ik vind overigens ook dat als Romy commentaar geeft op commentaar dat volgens haar zonder inhoud is en aangeeft hoe inhoudelijk dit is, het hypocriet is om dan geen commentaar te geven op commentaar dat wel inhoud heeft. Of je het er nou mee eens bent of niet.

   Je schrijft blogs om een discussie of gedachtegang op te zetten. Soms doet ze dat beter dan andere keren (in alle eerlijkheid heeft ze de Social Studies wel een kleine stem gegeven in Wageningen). Maar als je als uiteindelijke doel hebt om te zeggen dat Wageningen tof is en dat de inleiding en de 1e alinea daar niks mee te maken hebben, komt je bericht niet goed over. Dat insinueerde namelijk een hele andere stelling (Waar gaan alle studenten heen? En wie zijn die andere studenten?). Om dan vervolgens te eindigen met 'Wageningen is tof' doet af aan de totale kwaliteit van de blog. Volgens mij bedoelde iemand hieronder dat te zeggen. In wat minder aardige/constructieve woorden.

   Wat ze wil zeggen is misschien niet probleem. Meer het hoe. Neem eerder een voorbeeld aan Jan-Willem. Al vind ik dat hij soms makkelijke onderwerpen heeft, maar toch zijn die iets beter opgezet. Sterke ingang, goede inhoud. Zelfde met die Duitse jongen (Jona?), alhoewel ik zijn schrijfstijl gewoon niet mag, maar daar zit wel wat meer in. En dan als laatst het Italiaanse meisje (sorry dat ik de namen niet meer weet) - die zijn misschien wat simpeler - maar geven een kijk op het WUR-leven en/of Nederlandse cultuur vanuit de ogen van een international. En juist om die reden was het leuk geweest als Romy de laatste keer bijvoorbeeld schreef over de -echt- grote verschillen tussen Tanzanie en Nederland bij thuis komst, en niet over het feit dat ze 'oma' wordt. (Dit was volgens mij ook een comment, maar weet het niet zeker).

   Overigens wil ik niet zeggen dat ik het beter kan. Als dat als argument hier wordt gebruikt vind ik dat heel goedkoop, maar als lezer wil je toch een stem laten horen. Zeker als iemand wordt betaald om dit te schrijven, maar dat laatste weet ik niet zeker, dus ik ga er vanuit dat dat in ieder geval niet het geval is. En dat de blogs vrijwillig worden geschreven. Ik zeg niet dat Romy moet stoppen, maar wel dat ze iets meer inhoud/kwaliteit mag geven. Later krijg je ook een hoop anonieme kritiek op je publicatie en die moet je ook voor lief nemen. Laat dit dan een les zijn, want niemand wil iets lezen waarvan de kwaliteit allang is weggelopen.

 • Autodropkoning

  Romy, wat is nu echt je punt met deze blog? Het komt op mij over dat je nogal loopt te jammeren over het feit dat je geen vrienden hebt. Dat is dan echt jouw probleem. Ik lees graag de blogs op de Resource, maar ik zou het op prijs stellen als het echt ergens over gaat.

  Reageer
  • Romy

   'Wat is nu echt je punt met' dit commentaar? Het feit dat je de boodschap niet uit mijn stukje haalt, ligt toch waarschijnlijk meer aan jouw leeskwaliteiten dan aan het ontbreken van een 'punt'. Een aanwijzing speciaal voor jou: lees de één-na-laatste zin.

  • Vriend

   Zeg Romy, misschien moet je proberen vriendelijk te blijven naar de mensen die wél je blog lezen.

  • Wakker Vlees

   Je hebt dus je statement "Wageningen is ook tof" uit weten te smeren over 380 woorden? Dat zijn enorm veel onnodige woorden die een wel heel makkelijke vorm van scoren moeten ondersteunen. Je hebt eigenlijk niets te melden maar je moet wel eens in de twee weken een broddelwerkje inleveren om te voldoen aan de eisen van de Resource en die twee-wekelijkse cashflow op gang te houden. Om dan terug te vallen op zoiets basaals en oppervlakkigs als "Wageningen is tof" getuigt van weinig inspiratie. Vrijwel elke student die in Wageningen studeert zal een positieve houding hebben naar Wageningen, en dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de lezers van de Resource.

   Ik denk dat men het kan waarderen als je een eigen kijk geeft op een maatschappelijk fenomeen of iets wat je is overkomen wat opmerkelijk is en wat daadwerkelijk het vermelden waard is. Want als je zulke blogs blijft schrijven zal het niveau van de Resource gaan dalen naar meer van deze inspiratieloze woordenbrijen welke terug te pakken zijn op drie- of vierwoordige 'catchphrases'. Misschien kan je over twee weken een mooie blog schrijven over het uitgaansleven in Wageningen. Ik heb alvast een mooie zin om nog 376 woorden omheen te breien: "Wageningen heeft ook café's".

 • Roel

  Ik denk overigens eerder dat het gebrek aan kamers voor deze studenten een grotere rol speelt dan 'Ik wil blijven waar ik ben'. Als dat laatste namelijk had gespeeld, dan bleven ze daar in eerste instantie wel.
  Daarnaast ervaarde ik zelf dat de studenten die hun BSc bij Wageningen haalde, minder open stonden naar instroom-studenten die al een eigen kliekje hebben gevormd. Nou ken ik jouw situatie/persoonlijkheid uiteraard niet, maar misschien is dit juist de oorzaak waardoor je een verkeerd beeld van ze hebt. Als je niet met ze praat, kom je er niks over te weten.
  Om toch even terug te komen op de woningmarkt, daarvan kan gezegd worden dat de nieuwe studenten te laat zijn begonnen met het zoeken. Echter, dit komt mogelijk ook door het maken van een late keuze om toch een Master te volgen. En die dan zelfs in Wageningen te doen.
  En overigens, die 'klasgenoten' (of om ze niet zo kinderlijk te noemen: Studenten) lezen dit wel, zoals ik. Zelfs na mijn studie.

  Overigens, de reden misschien dat er bij jou meerdere cynische of sarcastische reacties komen, komt naar mening doordat je vaak een wat naieve instelling neemt. Zo was het roepen dat een Beta-student niets is zonder jou, bijvoorbeeld niet het slimste wat je in Wageningen kon roepen. Ik doe het zonder jou best prima. :)

  Hopelijk is deze reactie wat meer inhoudelijk. (ik ben niet dezelfde persoon)

  Reageer
  • Roel

   "Daarnaast ervaarde ik zelf dat de studenten die hun BSc bij Wageningen haalde, minder open stonden naar instroom-studenten die al een eigen kliekje hebben gevormd."

   Sorry, ik bedoel dat de studenten die hun BSc in Wageningen hebben gehaald al een eigen kliekje hebben gevormd.
   Naarmate de periodes vorderen, zullen instroom-studenten en Internationals een groep vormen (van wat ik zag dan).

  • Roel

   "Daarnaast ervaarde ik zelf dat de studenten die hun BSc bij Wageningen haalde, minder open stonden naar instroom-studenten die al een eigen kliekje hebben gevormd."

   Sorry, ik bedoel dat de studenten die hun BSc in Wageningen hebben gehaald al een eigen kliekje hebben gevormd.
   Naarmate de periodes vorderen, zullen instroom-studenten en Internationals een groep vormen (van wat ik zag dan).

  • Berend

   @Roel

   De problemen op de Wageningse kamermarkt zijn echt heel betrekkelijk wanneer je ze vergelijkt met andere steden.

  • Roel

   @Berend,
   Nee, klopt, dat is misschien ook zo. Maar dat neemt niet weg dat het misschien kort door de bocht is om te zeggen dat de studenten liever blijven waar ze zitten en elke dag enkele uren willen reizen.
   Daarnaast is het misschien ook kort door de bocht van mij om te zeggen dat dat juist niet het geval is. Maar zo ervaarde ik het, al is dat misschien ook een paar jaar terug en is onderhand de housing-situatie enigszins verbeterd.

 • Vriend

  KLASgenoten!? *huil*

  Reageer
  • Romy

   Niet-inhoudelijk commentaar!? *huil*

  • Wakker Vlees

   Niet-inhoudelijke blog? *huil*


Re:ageer