Student - 2 juni 2014

Blog: Na ons de zondvloed

8

Afgelopen week is de wereld er niet rooskleuriger op geworden voor studenten. Ten eerste heeft de medezeggenschap toch ingestemd met het bindend studieadvies. Ten tweede is de kogel door de kerk: het sociaal leenstelsel gaat er komen.

De medezeggenschap was toch zo goed op weg. Misschien dat het kopje thee van Job Cohen dusdanig indrukwekkend was dat alle studentenraadsleden spontaan hun verstand verloren, want opeens waren de 'keiharde eisen' van tafel. Nu komt het BSA er toch, zonder een enkele garantie dat het bij 36 punten blijft en zonder dat studenten er ook maar iets over te zeggen hebben in de aankomende jaren. En dat terwijl het in eerste instantie überhaupt niet nodig was.

En dan het sociaal leenstelsel. Maanden, wat zeg ik, jarenlang is erover gefluisterd, gediscussieerd, onderhandeld en geprotesteerd. Nu gaat het gratis geld definitief in rook op voor iedereen die vanaf aankomende september aan een studie begint. Wij hebben het al niet makkelijk, met alle beperkingen die de overheid ons oplegt wat betreft studieduur, maar de generatie studenten na ons zal het burgerleven beginnen met een schuld van zo’n 30.000 euro. In de tijd dat zij proberen een huis te kopen, een carrière op te bouwen en hun kinderen groot te brengen, moeten ze elke maand afbetalen aan hun grote vriend DUO. En als ze pech hebben en niet zo veel af kunnen lossen, kunnen ze op hun zestigste nog met een studieschuld lopen. Dit is natuurlijk allemaal onder gunstige leen- en terugbetaalvoorwaarden, maar voor aspirant-studenten en ouders met een wat minder ruime financiële achtergrond kan dit zo afschrikwekkend zijn dat ze niet meer gaan studeren.

Afgelopen week is er weer een nieuwe stap gezet in een richting die we al jaren op gaan. Meer en meer kweken we generaties dociele studenten die enkel op de universiteit zitten om er zo snel mogelijk met een diploma weer af te komen. Wie kiest er nog voor een mooie, interessante studie als die slechte baanprognoses heeft? Wie gaat er op kamers als het niet echt hoeft? Wie gaat er nu nog in een bestuur of commissie als je elke maand vertraging uit eigen zak moet betalen?  Kortom, wie neemt er onder die financiële druk nog de de ruimte om zichzelf te ontwikkelen buiten de strakke tijdskaders van de universiteit?

Maar goed, BSA en SLS gelden straks alleen voor de nieuwe eerstejaars, dus waar zouden wij ons druk om maken? Na ons de zondvloed. Dus denk er maar niet te veel over na. En nu weer snel aan de studie, want stel je voor dat je vertraging oploopt. Dat zou je maar geld gaan kosten.

Re:acties 8

 • Romy

  En een mooi tegenartikel waarom het SLS wél een goed idee is. https://decorrespondent.nl/944/waarom-het-sociale-leenstelsel-een-zegen-is/71897029952-2e252b9e

  Reageer
 • Romy

  Een mooi artikel over waarom een leenstelsel voor studenten geen goed idee is. https://decorrespondent.nl/1228/let-op-geld-lenen-je-kunt-er-niet-vroeg-genoeg-mee-beginnen/14030948712-9b258539

  Reageer
 • Anneloes Reinders

  Beste Tammo, PPP en Romy,

  Graag nodig ik jullie uit voor een kop koffie om een inhoudelijke en feitelijk correcte discussie te voeren over een BSA en de positie van de studentenraad. Je kunt mij vinden in G439 en als je van tevoren even mailt zorg ik dat ik er ben. Dat lijkt me een stuk opbouwender dan anonieme reacties á la geen stijl te posteren op de resource site.

  Reageer
  • Tammo

   Hartelijk dank voor de uitnodiging. Maar jij houdt vast aan je eigen mening als studentenraadslid en ik blijf bij mijn standpunt. Mij dunkt zonde van onze tijd. Maar ik ben zeker niet de enige die er zo over denkt.

  • Anneloes Reinders

   Jammer dat je zo onconstructief bent. Persoonlijk ben ik van mening dat als je ergens over klaagt je hier ook iets aan moet doen. Als je je bedenkt ben je dus nog steeds welkom!

 • JH

  "Wie kiest er nog voor een mooie, interessante studie als die slechte baanprognoses heeft?"

  Liberal arts, journalistiek en sociologie studeren doe je maar op eigen kosten. Het is mijns inziens heel simpel. Als jij wilt dat de Staat je studie (deels) betaalt, zul je die af moeten maken en daarna terug moeten betalen in de vorm van belasting: oftewel een baan vinden.

  Reageer
  • GN

   Om vervolgens ook in Nederland te gaan werken? ;)

 • JK

  Ach Romy, jij als oud gediende in de studentenraad moet ook weten; de studentenraad is niet de SSC. Niet de studentenraad maar de SSC moest instemmen. De medezeggenschap moet uiteindelijk de studenten en medewerkers vertegenwoordigen, waarvan een groot deel (met name studie adviseurs) voorstander waren van een BSA. Het probleem lag inderdaad bij het verhogen van een BSA, maar garanties bestaan niet en tijden veranderen. De SSC heeft wel degelijk voor elkaar gekregen dat er inspraak komt voor studenten. Via een monitorgroep die de eerste twee evaluaties in de gaten zal houden. En daarnaast via advies, als er wijzigingen zijn zal de SSC geinformeerd en geconsulteerd worden. Als er goede inhoudelijke redenen zijn om de wijziging niet door te voeren zal de Raad van bestuur daarnaar (moeten) luisteren.

  Wat is er overigens zo vreselijk mis met een BSA? Het wordt hier niet ingevoerd voor studiesucces maar juist om de student te helpen. Juist met het SLS is het belangrijk dat studenten zo snel mogelijk op de juiste plek zitten om torenhoge schulden te vermijden. En een goede start in het eerste jaar zal de student in latere jaren meer ruimte geven om ook andere dingen te ontdekken en leren.

  Omdat het voor de student is neemt ook de universiteit haar verantwoordelijkheid door struikelvakken aan te pakken, cursussen te geven aan studenten die moeite hebben met studeren en natuurlijk de intensieve begeleiding die we gewend zijn. Ook zal er uiteraard, zoals past bij de persoonlijke benadering hier, een hardheidsclausule zijn voor bijzondere gevallen.

  Juist als oud studentenraadslid had ik een meer inhoudelijke blog van je verwacht. Wat is er zo vreselijk mis met een BSA van 36 punten? Sinds je blogs bent gaan schrijven schijn je meer te houden van populistische statements om de studentenraad af te kraken.

  Reageer
 • Raadslid

  Beste Tammo,

  Wat een frustratie! Dat Wageningen een van de weinige Nederlandse universiteiten met een fulltime studentenraad is bewijst maar weer hoeveel waarde de universiteit hecht aan de studentenraad. Romy uit hier haar mening tegen de BSA, maar dat zegt natuurlijk niet dat de studentenraad tegen een BSA was. Zoals je zegt: merendeel van de studenten was vóór een BSA. Het was dus ook niet constructief om tegen te blijven. Waar de raad achter de schermen om gevochten heeft, is enig zeggenschap krijgen over de BSA als deze ingevoerd zou worden, want je gaat me toch niet vertellen dat studieverenigingen zitten te wachten op een verhogen van deze 36 ECTS?

  De studentenraad heeft wel degelijk macht. Er bestaat zoiets als een Wet op Hoger Onderwijs, waar haarfijn de rechten en de macht van de studentenraad in staat beschreven. Ik wil ze best eens voor je onderstrepen. Tuurlijk werk ik een jaar aan mijn CV, maar meer nog werk ik aan het instandhouden van de universiteit, haar faciliteiten en kwalitatief onderwijs en het vertegenwoordigen van de stem van de student binnen de perken van de landelijke wet. Wat jij?

  Reageer
 • Tammo

  Goed, ik denk dat ik wat mensen tegen het zere been ga schoppen, maar wil toch even mijn mening kwijt:

  Dat je überhaupt de illusie hebt dat je enige inspraak heb in de studentenraad vind ik best lachwekkend en naïef. Ook door dit gevalletje blijkt maar weer dat de studentenraad iets is wat je als universiteit dient te hebben. Mijn inziens is het een wassen neus. Als het goed uitkomt wordt er naar de studentenraad geluisterd en anders niet. Ik zou het zonde vinden om hier een jaar van mijn tijd aan te besteden, want wie geld heeft, heeft macht. In dit geval is dat de universiteit en niet de studentenraad.

  Was de studentenraad trouwens niet de enige die tegen het BSA was? Zo waren bijvoorbeeld de meeste studieverenigingen voor. Wiens belang behartig je dan nog? Of zullen er mensen inzitten die aan hun CV willen werken?

  Reageer
  • Tammo

   Medewerkers lijken dit overigens wel te beseffen aangezien de MR van veel kiesgroepen heeft meer 'zetels' dan kandidaten.

 • PPP

  Ach Romy, jij als oud gediende in de studentenraad moet ook weten; je gaat als onervaren studentje tegenover een paar door de wol geverfde zwaargewichten op het gebied van onderhandelen en overtuigen zitten en je komt eruit als verliezer. Dat is dit jaar al 2 keer gebeurd trouwens. De tentamens in de avonduren werden ook zonder enig benoemd voordeel voor de studenten doorgevoerd.Bij de SLS wordt ten minste nog een poging gedaan door de minister om studenten tegemoet te komen (wat haar in mijn ogen nog aardig lukt ook).

  Ondanks dat het hardstikke goed gaat met onze prachtige universiteit laten de studentvertegenwoordigers zich het kaas van het droge brood eten terwijl de hoge heren gebouwen in de grond zet als kaviaar op een keizerbolletje. Of de studentvertegenwoordigers weten hun beleg goed te verbergen voor hun achterban die met water in de mond wacht op de kruimels die van tafel vallen. Wat krijgen studenten terug voor deze 2 zware offers die zij dit jaar brengen ten gunste van onze glorieuze university of LIFE science? Offers die het leven naast de studie nagenoeg lam leggen.

  Reageer

Re:ageer