Student - 24 juli 2015

Blog: Met je hotpants in het klaslokaal

11

Meerdere malen per week jaag ik studenten op de kast wanneer ik het heb over school, les en klasgenoten. Niet omdat ik denigrerend wil doen maar omdat school en les nu eenmaal makkelijker bekt dan u-ni-ver-si-teit en col-le-ge.

Door Carina Nieuwenweg, student BSc Moleculaire levenswetenschappen

Maar dat schijnt een soort heiligschennis te zijn. Studenten beginnen zowaar te blazen wanneer ik ze liefkozend klasgenoten noem. Want, het VWO-diploma krijgen we nu eenmaal niet bij de cornflakes. Daar is hard voor gewerkt en een heuse prestatie. De stap na het VWO is dus kennelijk echt een ding. Iets waar we trots op moeten zijn. School zijn we ontgroeid, zo luiden de ongeschreven regels. Goed, ik kan daar wel een beetje inkomen. Een klein beetje.

Waar ik echter niet bij kan, nee wat ik gewoon totaal niet snap, is dat diezelfde schoolgenoten (of medestudenten, as you wish), in wiens ogen ik openlijk prik in de trots van het algehele academische wezen wanneer ik het heb over ‘naar de les gaan’, het kennelijk wél acceptabel vinden om in extreem korte broekjes, flip-flop-slippers (of blote voeten, schijnt ook helemaal hip te zijn) en korte naveltruitjes of topjes door de universiteit te paraderen. Outfits die in mijn optiek meer thuis horen bij een going-to-Ibiza-themafeest. Hoe serieus neem je de universiteit dan? Er zijn genoeg alternatieve outfits in bijna iedere stijl die geschikt zijn voor warm weer, maar die tenminste niet iedereen laten meegenieten van je cellulitis.

Nee, ik blijf het gek vinden wanneer iemand mij in korte hipsterpants corrigeert voor mijn schoolse uitspraken. Want ja, ze mag dan misschien wel net-niet in haar onderbroek rondlopen, dat paraderen doet ze nog altijd op de universiteit. En zeker niet op school.  

Ik moet toegeven dat dat gekke fenomeen mij intrigeert. Ik heb daarover de volgende theorie. Is het misschien niet gewoon zo dat alle studenten vinden dat ze school ondertussen ontgroeid zijn? Dat ze ondertussen toch wel wat voorstellen in de maatschappij, maar dat ze eigenlijk vooral willen dat universiteit gewoon nog net niet de grote boze buitenwereld is. Dat er gewoon nog één laatste tussenstation is voordat het serieus wordt. Voordat je kledingstijl écht consequenties heeft.

Met dit blog doet Carina mee in de strijd om blogger te worden voor Resource.

Re:acties 11

 • De smaakpolitie

  Carina, heb je de foto's van de AID gezien?

  https://www.facebook.com/aid.wageningen

  Doe er iets aan, waarschuw die meisjes, het is geen school meer! Vanaf nu is het serieus. Bovendien wil niemand die cellulitis benen zien, en zouden ze die ook niet moeten willen laten zien. Al die arme meisjes begrijpen gewoon niet dat straks die kledingstijl écht consequenties heeft.

  Mooi artikel in de eerste Resource van het studiejaar! Een gewaardschuwde AID-studente met cellulitis maar zonder baan ambitie (bij de pvda?) telt voor twee!

  Reageer
 • Blotepotepeter

  Hahahahaha, nee. Op blote voeten lopen is ontzettend tof. Wie ben jij om mensen op hun kledingsstijl te bekritiseren?

  Maar als je er zo over denkt, moet je maar misschien een verzoek indienen om school-, ik bedoel, universiteitsuniformen in te voeren (ofwel uniuniformen).

  Reageer
 • Maartje

  Ik vind je verhaaltje leuk Carina (als ik het verhaaltje ipv blog mag noemen ;)) Ik reageer niet snel op fora, maar ben het in dit geval zó met je eens, vond het tijdens de warme dagen in juni ook echt geen stijl zoals sommigen erbij liepen eerlijk gezegd. Iedereen mag het zelf bepalen, maar toch vind ik het geen gezicht als je in een soort bikinibroekje door de uni/school loopt :)

  Reageer
 • GT

  universiteit bekt ook niet lekker, daarom zeg ik 'uni' en dat is dan nog korter dan 'school'!

  Reageer
  • Carina

   Mee eens! Nu nog een lekker bekkend alternatief voor college.

 • San

  Je begint zo goed in je eerste alinea; die is leuk om te lezen. Jammer dat de tegenstrijdigheid die je probeert te schetsen kant noch wal raakt. Alsof kledingkeus gerelateerd zou zijn aan opleidingsniveau, wat een onzin. Erg kortzichtig om mensen daarom niet serieus te willen nemen.

  Reageer
  • Carina

   Hoi San,

   Bedankt voor je reactie. Ik bedoel niet te zeggen dat mensen die 'schaars' gekleed gaan, niet serieus genomen moeten worden. Of dat zij de uni niet serieus nemen. Wat ik wel zeg is dat het vreemd is wanneer juist de schaars geklede mensen commentaar leveren op mensen die de uni 'school' noemen. Dat valt in mijn optiek onder de categorie 'pot verwijt de ketel'.

  • Wakker Vlees

   Lijkt me eerder appels met peren vergelijken. Hoezo zou het op een bepaalde manier gekleed gaan je uitsluiten van het corrigeren van taalgebruik van anderen?

 • A

  Een groep mensen bekritiseert de manier waarop jij over de uni praat. Vervolgens bekritiseer jij hun op wat ze dragen. Lekker allemaal negatief doen over mensen die iets anders zijn/doen.

  Dit is een typisch pot-ketel stukje. Jammer.

  Reageer
 • -sql error-

  Wat een frustraties. Wil je soms van anderen bepalen wat ze moeten dragen? Uit welk communistisch keizerrijk kom jij?

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Wat een preuts gezever. Ik begrijp niet dat je je daar aan kan storen. En qua taalgebruik, de universiteit is nou eenmaal geen school, dus ga je ook niet naar school etc.

  Reageer
 • Jolanda Robben

  Ach eigenlijk maak het volgens mij helemaal niet uit of je het klas noemt of college zaal of school of universiteit. Bij beide opties ben je er om iets te leren. Of je dat beter met je handen of voeten kan doen of dat je het juist van je koppie moet hebben. Tja en als het dan warm is kies je kleding wat je prettig vindt zitten. Op school of op de universiteit. Toch. Als je nu een belangrijk gesprek hebt kleed je je natuurlijk er naar. Zowel voor hoge of lage functie. Ik wil maar zeggen dat iedereen uniek is en dat we iedereen in hun eigen waarde moeten laten. In de klas of in de collegezaal. Op school en ook zo op de universiteit.

  Reageer
  • Gerben

   * kleding welke/die/(waarin/waarmee je)
   * daar natuurlijk naar
   * spreektaal, geen suggesties

 • Student

  Ik zou er zelf ook niet zo bij lopen, maar laat mensen lekker dragen wat ze zelf willen..wat boeit dat nou.

  Reageer

Re:ageer