Nieuws - 11 mei 2015

Blog: Maandag gehaktdag

Ze hebben bij Green Office eindelijk het lek boven. Na jarenlang onbeduidend studentje pesten met warme-truien-dagen maken ze op dat groene kantoor eindelijk een klapper: Meatless Monday. Bam!

Ik kon al weinig sympathie opbrengen voor clubjes die hun minderheidsideeën door de strot van de rest proberen te duwen, maar vanaf nu ben ik daar definitief klaar mee. Ik bepaal zelf wel of dat vegetarische idee me aanstaat of niet. Probeer me vooral over te halen maar laat de uiteindelijke keuze in alle gevallen bij mij.

Zo’n kantine werkt heel eenvoudig via het vraag en aanbod principe. Natuurlijk staat er in het contract iets over dat aanbod, maar je gaat mij niet wijs maken dat Cormet domweg klaarmaakt wat daar in staat. Er eten kennelijk veel mensen vlees en weinig mensen vegetarisch, anders is het aanbod niet zoals het is. Als je wilt dat mensen daarin gaan veranderen moet je ze niet tegen je in het harnas jagen en de keuze wegnemen. Ik voorspel dat dit gedoe averechts gaat werken. Iedereen vindt dit betutteling en de linkse hippies krijgen de schuld van dit faalproject weer in de schoenen geschoven. Business as usual.

Als je echt een cultuuromslag in Wageningen wilt bewerkstelligen moet je met goede argumenten komen, en niet met de oneliners die iedereen allang kent en die echt geen hout snijden. Zolang die goede argumenten niet boven tafel komen en aan de man worden gebracht, lijken deze vleesloze stuiptrekkingen de enige manier waarop de groenen te werk kunnen gaan. Helaas zien ze dat zelf geheel anders.

Mocht je vandaag onverhoopt te weinig vlees binnen hebben gekregen. AH en C1000 hebben weer prima aanbiedingen. Ik zie een mooi stukje (biologisch!) kogelbiefstuk in de folder staan voor deze week, neem die gerust mee als compromis. Je kunt ook altijd nog je gehaktdag verplaatsen van woensdag naar maandag. Eet smakelijk.

Jan-Willem Kortlever is student Agrotechnologie

Twitter: @JanWillemK