Student - 26 september 2016

Blog: Leegstand

tekst:
Jan-Willem Kortlever
6

Wageningen University heeft geen ruimteprobleem maar een roosterprobleem, zegt blogger Jan-Willem. Voordat hier goed naar is gekeken is de invoer van avondcolleges voorbarig.

In de lopende en volgende onderwijsperiode houdt de universiteit een proef met avondcolleges. Na een evaluatie worden deze ingevoerd, dat staat zo ongeveer wel vast. Nu is daar afgelopen tijd genoeg over gezegd, maar toch kan ik het niet laten ook een duit in het zakje te doen. Er is namelijk iets vreemds aan de hand wat door iedereen genegeerd lijkt te worden. Het vermeende ruimtegebrek in de onderwijsgebouwen is namelijk een farce; de helft van de ruimten staan gewoon leeg. Als je een rondje Forum en Orion doet, zie je dat een groot deel van de zalen niet wordt gebruikt. We hebben geen ruimteprobleem maar een roosterprobleem.

Het vermeende ruimtegebrek in de onderwijsgebouwen is een farce, de helft van de zalen staan gewoon leeg.

Van alle typen zalen is de bezetting ver onder de maat. Of je nu kijkt naar computerruimten, practicumzalen of grote collegezalen, allemaal worden ze veel te vaak niet gebruikt. Iedereen kan het zien. Ga maar eens een rondje lopen en kijk overal naar binnen. Ik heb het de afgelopen tijd (en ook de afgelopen jaren) meerdere keren gedaan en telkens was het beeld hetzelfde. Zelfs vanuit je luie stoel kun je via de app Available PC zo zien dat er in alle tijdvakken gewoon (grote) computerzalen leeg staan.

Eén van de problemen zit bij vakgroepen die te veel onderwijsruimten inhuren, en deze vervolgens niet gebruiken. Omdat de roostering niet goed controleert of gereserveerde ruimten gebruikt worden, hebben ze geen zicht op de daadwerkelijke bezetting. Wie kent het niet, dat je rooster op MyPortal (dat is de zaalreservering) laat zien dat je les hebt, terwijl je vak in de praktijk een vrije zelfstudiemiddag had ingepland op het daadwerkelijke rooster dat je kreeg aan het begin van je vak.

Iedereen kan het zien. Ga maar eens een rondje lopen en kijk overal maar naar binnen.

De universiteit moet eerst maar eens zorgen dat ze haar roostering op de rails krijgt. Tot die tijd is het invoeren van avondcolleges erg voorbarig. In de analyse van de proef met de avondcolleges wordt vast ook meegenomen welke factoren in de huidige situatie zorgen dat een dergelijke stap nodig is. Ik hoop van harte dat het roosterprobleem boven tafel komt en dat de universiteit het lef heeft eerst daar op orde zaken te stellen. Voordat ingrijpende besluiten worden genomen omtrent colleges in de avonduren.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillenK

Re:acties 6

 • Verdiep je of roep niets

  Wageningen Universiteit mag gezegend zijn met Jan-Willem, eens in de zoveel jaar is er een student met buitengewone capaciteiten. Ik ben blij dat jij in je eentje met een persoonlijke analyse van likmevestje de hele afdeling roostering de les kan lezen. Bij roostering zitten natuurlijk ook geen professionals die moeten roeien met de riemen die ze hebben.

  Ik kan je vertellen dat er uitgebreide analyses zijn gedaan (door externe partijen) naar de bezettingsgraad van alle ruimtes die voor onderwijs worden gebruikt. Daaruit kwam dat de grote collegezalen (>100), groepsruimtes en pc-zalen intensief worden gebruikt en tegen hun maximum aanlopen. Verder is er het advies gekomen om beter te monitoren hoe ruimtes gebruikt worden vandaar dat er nu Wi-Fi metingen zijn. Eén van de oplossingsrichtingen voor het capaciteitsprobleem is niet voor niets het efficiënter roosteren en beter gebruik van beschikbare ruimtes.

  Maar natuurlijk staat de raad van bestuur te popelen om impopulaire maatregelen te nemen die studenten en werknemers schaden. Daar worden ze gelukkig van en daarvoor zijn ze aangenomen. Deze mensen hebben totaal geen hart voor de universiteit en willen met namen studentjes pesten.

  Voor je volgende blogs zou ik graag zien waar je gepresenteerde waarheden vandaan komen.

  Nog een bijlage uit het onderzoeksrapport over de bijdrage van de Student Council:

  "The research of the Student Council served as a stimulant for putting the quality and effectiveness of the timetabling process on the agenda.

  The gathered data shows:

  Low room frequency of lecture rooms according to the Council, but, in a period where the curricula show an emphasis on group work. No general conclusions can be drawn from the investigation."

  Reageer
  • verspilde tijd

   Oeh, de RvB heeft ook een account aangemaakt.

  • G

   Je gaat dan nog steeds voorbij aan het punt dat Jan-Willem aanhaalt en dat is dat veel ruimtes leegstaan, terwijl ze wel ingeroosterd worden. Dat is helemaal niet de schuld van de roosteraars, maar iets waar wel wat aan gedaan moet worden. Idd, één van de dingen waar ze om die reden mee bezig zijn is wifi metingen. Maar het gaat ook om een cultuuromslag. Studenten zijn slim genoeg om zelf een ruimte voor groepswerk te zoeken, docenten moeten af van het principe dat er altijd ruimtes beschikbaar moeten zijn voor groepswerk, dat is een verantwoordelijkheid van de student.

  • Friso de Vos

   Yeshhh

 • Johan

  Goed punt. Als studenten zien we dagelijks dat er plenty ruimten leeg zijn en stof staan te vangen. Het lijkt alsof het College van Bestuur dat niet wil zien of daar schijt aan heeft. Die avondcolleges moeten kosten wat kost door worden gevoerd. Idioot.

  Reageer
 • Reële rover

  Klopt helemaal wat JW zegt. En is ook echt al jaren zo hoor.
  Maar ik wil nóg wel een mogelijke reden noemen die achter het verhaaltje van de WUR schuilt: personeelstekort.
  Volgens mij moeten we het hele gedram van de uni over avondcolleges dan ook gewoon reduceren tot een ordinaire bezuinigingsmaatregel over de rug van de veel te tamme student die tóch niet in opstand komt en de dito niet goed georganiseerde docent die vervolgens geen normale uren meer kan maken.
  Ik gok zomaar dat de RvB zelf wel netjes om 17:30 uitklokt elke dag.

  Reageer
 • Gerben

  Waar, maar vooral gek dat je denkt dat dit nog niet eerder is opgemerkt. Ook kan ik me voorstellen dat docenten een lokaal beschikbaar willen stellen waar studenten 'bij elkaar' of in ieder geval terecht kunnen bij zelfstudie.

  Overigens denk ik dat studenten met plezier een rol willen spelen in het monitoren van onbedoelde leegstand van geroosterde lokalen.

  Reageer
 • Student

  Goed gezegd JW.

  Reageer
 • Buurman

  Hier zou wel eens de crux van het probleem kunnen liggen JW, goed dat je dit aankaart. Dit gevoel heb ik ook.

  Als je dit zou kunnen ondersteunen met cijfermatige bewijzen, heb je een sterke zaak tegen de uni.
  Het is nog niet te laat! (goeie slogan tegen avondcolleges toch?)

  Reageer

Re:ageer