Student - 18 januari 2016

Blog: Kou lijden

10

Het is weer zover, de jaarlijkse warme truienweek van Green Office is van start gegaan. Dat betekent de hele week kou lijden in het Forum.

Natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld, begrijp me goed, maar op dit soort symboolpolitiek zit niemand te wachten. De energiebesparing is nihil en weegt niet op tegen het verlies aan comfort. Ik snap niet waarom de universiteit steeds meewerkt aan allerlei knullige initiatieven waarmee ze haar studenten denkt op te moeten voeden. Organiseer gewoon ieder jaar een groot duurzaamheids- of klimaatdebat waarin iedereen zijn zegje mag doen, maar val ons niet lastig met geleuter in de marge.

Volgens mij is het in Wageningen helemaal niet nodig om iedereen een week in de kou te zetten zodat we ons bewust zijn van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Iedereen weet ervan. Een deel past z’n leven daar een beetje op aan en een deel doet dat niet. Bij mij wordt de drammerigheid van dit soort actieclubjes weer eens bevestigd. Studenten willen niet als kleuters behandeld worden volgens het principe van ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’. We zijn echt wel in staat zelf een analyse te maken van het klimaatvraagstuk. Als bij een deel van de studenten het standpunt niet ‘groen’ genoeg is, werkt het echt niet om er dan maar even een warme truienweek doorheen te jassen.

Dat andere project van Green Office, vleesloze maandag, weet ik ondertussen handig te omzeilen. Op aanvraag maken de cateraars gewoon broodjes met vleeswaren voor je klaar. Wellicht kan ik daarom ook vragen of mijn werkplek wel gewoon verwarmd wordt deze week. Hopelijk komen ze daar bij Green Office niet achter, want dan verzinnen ze geheid weer iets nieuws waarmee ze ons nóg harder kunnen pesten.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillemK

Re:acties 10

 • Jan-Willem

  Mijn visie op duurzaamheid moet los worden gezien van mijn kritiek op de activiteiten van Green Office. Natuurlijk zie ik in dat toekomstige generaties niet voort kunnen leven op de manier zoals wij dat doen. Er zullen aan de kant van de consument/burger en aan de kant van de producent/wetgever dingen moeten en gaan veranderen. Ik sta ergens in het midden en ik heb geen pasklaar antwoord op de vraag hoe ik de toekomst voor me zie.

  Ik, en velen met mij leveren wel zware kritiek op de (door andere regeerders goed verwoordde) manier die gehanteerd wordt om de ideeën van Green Office bij de rest naar binnen te stampen. Een dialoog is beter en effectiever dan acties die onbegrip en weerstand oproepen. Dat sommigen mij wegzetten dan milieu-hater, telegraaf-schreeuwer of lomperik neem ik voor lief, want ik schuw zelf ook geen harde taal. Wel hoop ik geen valse kwalificaties te ontvangen, want het hele duurzaamheidsdebat gaat me wél aan het hart.

  Reageer
 • Marlies

  @ Jan-Willem:

  Hoe kijk jij aan tegen zaken als duurzaam met de aarde omgaan, milieuvervuiling, klimaatverandering en het leed dat mensen en dieren wordt aangedaan door onze levensstijl?

  Hebben de 'actieclubjes' gelijk dat we iets moeten veranderen aan onze manier van leven, even los van of je het met hun manier eens bent? En zo niet, waarom niet? En zo ja, hoe moet het dan wél volgens jou?

  Als je op bovenstaande vragen antwoord geeft, heb je een volgende column. Die ik persoonlijk een stuk interessanter zou vinden om te lezen. En je kán interessanter en diepgaander schrijven dan je nu doet, ik doel op je blog 'Vrede op aarde'.

  Reageer
 • Liberalist

  @Peter

  We leven in een vrij land, dus mensen mogen zelf hun keuzes maken. Waarom ben je zo gehaaid op het feit dat men kritiek heeft dat hun keuzes onvrijwillig worden ingeperkt? Tuurlijk heb je gelijk dat er 'lomperiken' rondlopen die niets geven om de planeet, maar zet je dan in om diegenen dan te sturen dat zij zelf uiteindelijk voor de duurzamere oplossen kiezen ipv ze te dwingen.

  Dat betekent dus geen Meatless Monday en dus ook geen koude week. Want het resultaat is dat de week erna de verwarming weer normaal staat en iedereen vrolijk doorgaat met hun leventje zoals ze dat altijd deden.

  Er zijn genoeg communicatiestudenten/docenten/professoren op de uni die je haarfijn kunnen uitleggen wat de beste communicatiestrategie zal zijn om je boodschap - duurzaamheid blablabla - zo goed mogelijk over te brengen, zodat mensen uit eigen beweging dezelfde keuzes zullen maken zoals jij en je ze dat niet hoeft te dwingen, zoals de communisten dat doen.

  Reageer
  • Peter

   Denk je nou echt dat figuren als broer konijn of Jan-Willem zich daarvan wat aantrekken? Voor dat soort types werkt alleen de hardere aanpak, die zitten zo vastgeroest in hun eigen denkbeelden, die hebben geen preek of peen nodig, die luisteren alleen naar de stok.

   Ik juich het initiatief toe, je ziet dat een hoop studenten begaan zijn met het lot van de aarde, net als je dat in de samenleving ziet. Helaas zijn er ook die denken 'na mij de zondvloed' en ook dat zie je in de samenleving. Te lang hebben we onze oren laten hangen naar dat soort figuren en geprobeerd om iedereen tevreden te houden. Vrijheid is een groot goed, maar voor sommige mensen is het gewoon niet weggelegd. Ook dat moeten we gewoon accepteren. Niet elke methode werkt voor iedereen.

  • Broer Konijn

   @Peter, het zou je verbazen! Maar dat is exact het probleem in deze kwestie, je vooraf ingenomen standpunt en het complete gebrek aan perspectief.

   Als vrij denkend mens ben ik prima in staat om mijn eigen keuzes en afwegingen te maken, ook wat betreft duurzaamheid. Ik ben wat dat betreft, vind ik, goed op de hoogte van de huidige stand van zaken en draag denk ik meer dan gemiddeld mijn steentje bij, OP MIJN MANIER, aan een duurzame samenleving. Green Office zou mij hierbij kunnen helpen door nog meer informatie te verschaffen en manieren te geven hoe ik nog meer kan bijdragen aan dit gezamenlijke doel.

   Echter kent het voor mij ook grenzen, er zijn ook dingen die ik niet laat waar onder voor mij dan het eten van vlees op de uni, gemakzuchtig gehaald daar in de kantine.

   Dan wil ik niet te horen krijgen dat een clubje mij dit moeilijker maakt op maandagen, omdat ze schijnbaar vinden dat ik niet bewust genoeg bezig ben. Dan heb ik zoiets van flikker op, "you dont know me", die keuze maak ik zelf. En dan gaan bij mij, puur uit principe want dat is het in beide gevallen, de hakken in het zand en vreet ik die lauwe aangeboden gehaktbal op met een (misplaatst) zelf voldaan gevoel van HA!

   Aldus mijn punt dat het gewoon averechts werkt, je overtuigd er niemand meer mee, zeker op een Universiteit als Wageningen waar iedereen hier al relatief goed ingelicht is, en stoot alleen maar mensen tegen het been die het eerst overwegend met je eens waren, totdat je hen zaken ging opleggen, hoe klein dan ook. • B. Dekker

  Ik vind het eigenlijk ook een hele armoedige column, beetje gefrustreerd geblaat vanuit de heup. Ik vind het wel een goede actie op de campus, er wordt meer over klimaatverandering gesproken op deze manier, ook door mensen die er niet in geloven zoals hier in de reacties. Veel van hen hebben zich er vast nog nooit zo mee beziggehouden, en dat alleen al is winst! Hulde green office, mijn zege hebben jullie.

  Reageer
  • Broer Konijn

   @ B. Dekker
   Onder het credo negatieve reclame is ook reclame? Om er even een nieuwe Godwin aan te hangen, ik denk dat IS het roerend met je eens is.

   Zoals ik eerder al aanhaalde, door "jullie" onvoorwaardelijke overtuiging in deze duurzame kruistocht verliezen jullie totaal het perspectief dat je voor ogen hebt, bewustwording creëren door er over te spreken. Dat kan op heel veel andere manieren dan mensen iets op leggen zoals nu voornamelijk de actiepunten zijn. De grootste discussie die wordt opgeroepen is weerstand en mensen die het niet boeit, mensen die het wel boeien zijn al overtuigd. We studeren allemaal aan deze Universiteit en zijn ons donders goed bewust van de situatie. Het er wel of niet naar handelen is daarmee dan ook volledig een eigen keus.

 • Broer Konijn

  Peter, je voelt je nogal verheven in je overtuiging en daarmee duw je iedereen die het niet met je eens is een het hokje van een "telegraaf" lezer die er niets van begrepen heeft en mee gaat met de stroom.

  Ik denk dat we mogen aannemen dat de meeste studenten prima tot een zekere mate weet de ernst van de problemen die je schetst, maar het is aan het allen om daar op hun eigen manier mee om te gaan. Nu is er niets mis met extra bewust wording creëren, maar zoals Jan-Willem ook schrijft, niet op deze manier waarmee iedereen wordt geforceerd om mee te doen. Ik krijg juist hierdoor een afkeer van dat geouwehoer en de duurzaamheid die me wordt opgedrongen, ipv dat ik op mijn eigen gekozen manier bijdraag.

  Echter doordat je overtuigt bent van de juistheid van deze acties is elke discussie onvruchtbaar, zie ook nu de discussie gaan op facebook tbv meat-monday. Omdat het voor het groter goed is, moet iedereen dit relatief kleine offer brengen en zich verder niet aanstellen. Tuurlijk is het een klein offer, maar wel eentje die iedereen zelf zou moeten maken. Door de keus te maken voor anderen schiet je qua mind-set in ieder geval niets op, in tegendeel zelfs als ik naar mijn omgeving kijk.

  Reageer
 • Petrus

  En je hebt altijd 'lomperiken' die bij iedere aanleiding hun zogenaamde ethische superioriteit willen etaleren. Daarbij iedereen die een andere mening heeft ridiculiseert. Ongeacht of ik het eens of oneens met de stelling ben, blijft het grappig, alhoewel, ook wel een beetje een achterhaalde strategie. Daarnaast, is het pushen van dit soort symboolacties - op dit punt ben ik het eigenlijk best met de schrijver eens - niet op zichzelf een heel klein beetje populistisch op zichzelf? Lekker doordrukken want wij weten wat goed voor u is? Kom op nou Peter...

  Reageer
  • Peter

   Oh zeker, je kan het prima oneens zijn met deze week, maar dat kan je ook gewoon in normale bewoordingen duidelijk maken. Of je doet eens een onderzoekje naar de cijfers, en toont hier aan waarom het onzin is. Maar zo'n schreeuwerig stukje, met simplistische bewoordingen, om maar op de onderbuik in te spelen vind ik een student-onwaardig. Jan Willem heeft ooit zijn bachelor gehaald, en zal daarbij toch ook niet met dit soort Telegraafteksten zijn scriptie hebben 'verrijkt'? Ik respecteer elke mening, maar als we ons gaan uitdrukken als hooligans met een ontwikkelingsachterstand, dan verliest iedereen. Jan Willem moet toch veel beter kunnen dan dit, anders is hij slechte reclame voor de WUR student. Cynisme is voor de simpele zielen, ik lees liever een wat meer doordachte tegenwerping.

   PS Sorry voor alle dubbele berichten, er gaat soms wat fout hier.

 • Peter

  Ik kan zo nog wel even doorgaan Jan Willem, maar het is denk ik wel duidelijk. Probeer eens een column te schrijven als niet de frustratie uit je pen gutst. Slaap eens een nachtje over je ideeën, lees een column op een rustig moment eens terug. Het is echt elke keer weer dit simplistische onderbuikgeneuzel dat je hier neerplempt. Zoek eens uit wat de energiebesparing is, en of die nihil is, zoek eens uit of de student er inderdaad wel zo bekend mee is of ga in op alternatieve manieren om energie te besparen (ik neem aan dat je jaarlijkse debat een geintje is, je weet, plas, glas, alles blijft zoals het was). Dit soort teksten doen het goed bij de onderlaag van de bevolking, het zou, nogmaals, prima passen in de WUZ rubriek in De Telegraaf, maar mogen wij van een student, een masterstudent nota bene, een beetje meer verwachten?! We schrijven hier voor medestudenten, niet voor de doelgroep van SBS6 en De Telegraaf.

  Reageer
  • Reële rover

   @ Peter

   Je hebt je mond wel vol van SBS6 en Telegraaf, maar zelf schrijf je als een extreme tokkie en je bent ook al niet slim genoeg om te weten hoe deze website werkt, gezien je diarree aan duplicate reacties.

   Inhoudelijk @ Jan-Willem: heel goed punt heb je (wederom, hoe doe je het toch).
   Niets irritanter dan de linksche gutmensch die haar eeuwige morele gelijk probeert te botvieren op anderen door hen zijn wil door de strot te duwen. PRIMA, dat de gutmensch de thermostaat thuis op 17 graden zet. PRIMA, dat de gutmensch zo onwijs betrokken is met het milieu en denkt dat zijn acties ook maar één iota uitmaken afgezet tegen massavervuiling in Azië. Allemaal prima, maar laat andere mensen hun eigen keuzes maken en wees eens een keer niet zo verdraaid onverdraagzaam als niet iedereen het met jouw kostbare meninkje eens is.

 • Peter

  Inhoudelijk? Is dit een grap? Het hele broddelwerkje hierboven staat vol met populistische onzin. Het is niet mijn bedoeling om persoonlijk te worden, ik ken je immers niet echt, maar uitgaande van wat je schrijft kan ik niets anders concluderen dan dat je een schrijfstijl hebt die niet zou misstaan in De Telegraaf. Een bloemlezing: "knullige initiatieven" (mening, ik, en met mij velen, vind het een geweldig initiatief) , "haar studenten denkt op te voeden" ( lulkoek, de universiteit geeft het goede voorbeeld door de verwarming uit de draaien, er zit niets pedagogisch achter, als je uit het gebouw loopt word je nergens meer op betutteld), "val ons niet lastig met geleuter in de marge" (lastigvallen? Klimaatverandering valt je ook lastig. Is een warme trui lastig voor je? En is het geleuter in de marge? Ik denk dat je geen idee hebt van hoeveel energie de verwarming in de winter kost op de campus) "Iedereen in de kou te zetten" (onzin, warme trui aan en je merkt niets). "Drammerigheid" (het is 1 weekje man, wat stel je je aan? een weekje een warme trui aan, nou guttegut, Jan Willem loop een longontsteking op in het forum). "Actieclubjes" (Green Office een actieclubje noemen geeft wel aan hoe weinig je van deze organisatie af weet, dit is trouwens niet met actie bereikt, maar gewoon overleg met het bestuur, misschien komt het door je rellerige schrijfstijl dat je deze optie niet hebt overwogen). "Studenten willen niet als kleuters behandeld worden" (ze worden helemaal niet als kleuters behandeld, ze worden gewezen op de gevaren van klimaatverandering en ons energieverbruik en zoals het met volwassen gaat, nemen we als universiteit verantwoordelijkheid. De verwarming op de kleuterschool uitdraaien, probeer je dat in te denken en zie in hoe onzinnig je schrijft. )

  Reageer
  • Peter

   Ik kan zo nog wel even doorgaan Jan Willem, maar het is denk ik wel duidelijk. Probeer eens een column te schrijven als niet de frustratie uit je pen gutst. Slaap eens een nachtje over je ideeën, lees een column op een rustig moment eens terug. Het is echt elke keer weer dit simplistische onderbuikgeneuzel dat je hier neerplempt. Zoek eens uit wat de energiebesparing is, en of die nihil is, zoek eens uit of de student er inderdaad wel zo bekend mee is of ga in op alternatieve manieren om energie te besparen (ik neem aan dat je jaarlijkse debat een geintje is, je weet, plas, glas, alles blijft zoals het was). Dit soort teksten doen het goed bij de onderlaag van de bevolking, het zou, nogmaals, prima passen in de WUZ rubriek in De Telegraaf, maar mogen wij van een student, een masterstudent nota bene, een beetje meer verwachten?! We schrijven hier voor medestudenten, niet voor de doelgroep van SBS6 en De Telegraaf.

  • JK

   Hoi Peter, Ik neem aan dat je wilde reageren op mijn reactie hieronder. Ik ben niet de schrijver van het stuk (J-WK =/= JK). Wil je alsnog (inhoudelijk?) reageren op mijn stelling:

   Het is twijfelachtig of acties die bewustwording van de milieukwestie willen vergroten d.m.v. het opleggen van maatregels aan studenten daadwerkelijk effect hebben en hen niet juist afstoot.

   Tegen een lager energieverbruik is helemaal niemand. Maar met een verlaging van leefkwaliteit door zo'n actie zonder dat je anderen keuze biedt, bereik je mijns insziens weinig. Dit komt omdat jij misschien wel vindt dat iedereen dit moet doen, maar wie ben jij om dit te bepalen?

   Het maakbaarheidsdenken is sterk aanwezig en perkt daarmee vrije keuze in. Ik denk dat je bij de groep waarbij juist veel te halen valt qua bewustwording jezelf eigenlijk al buitenspel zet door op deze manier je wil op te leggen.

 • Peter

  Je hebt altijd lomperiken die geen reet geven om de aarde. Dat soort figuren begint te steigeren bij een dagje geen frikandel, of een dagje niet de verwarming op de hoogste stand. Voor dat soort figuren zijn dit soort acties juist perfect, ze beginnen zich te ergeren en gaan zich zelfs uitspreken tegen de acties, zodat wij, de mens met wat meer begrip in zijn donder, weten wie de lomperiken zijn de het voor de rest verpesten. Jan Willem, je hebt wederom een column geschreven die niet had misstaan in De Telegraaf, ik vermoed dat jij dit trouwens als een compliment opvat.

  Reageer
  • JK

   Peter, beter discussieer je inhoudelijk in plaats van ad hominem te gaan.

   Er is niets mis met het idee om de bewustwording te vergroten. Ik betwijfel echter of acties zoals deze, gepaard gaande met idealistische mensen die anderen betuttelen of belachelijk maken, ook maar enigszins constructief zijn met het bereiken van het doel.

 • HdeVries

  Ben jij ook zo begaan met het milieu maar vindt jij dat je medemens er (in jouw ogen) te weinig oog voor heeft? Kom in actie en bedenk een ludieke actie die het bloed onder de nagels van je collega’s vandaan haalt! Zoals:
  Wissel ál papier om in printers van A4 naar A5. Kleinere afdrukken schelen in energie, papier en inkt! Een klimaatneutraal vergrootglas is af te halen op het kantoor van de Green Office!

  Reageer
  • Peter

   Of een verbod om als medewerker van de WUR alleen met de auto te komen, carpoolen, fiets en openbaar vervoer is alleen toegestaan...


Re:ageer