Student - 18 januari 2016

Blog: Kou lijden

Het is weer zover, de jaarlijkse warme truienweek van Green Office is van start gegaan. Dat betekent de hele week kou lijden in het Forum.

Natuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld, begrijp me goed, maar op dit soort symboolpolitiek zit niemand te wachten. De energiebesparing is nihil en weegt niet op tegen het verlies aan comfort. Ik snap niet waarom de universiteit steeds meewerkt aan allerlei knullige initiatieven waarmee ze haar studenten denkt op te moeten voeden. Organiseer gewoon ieder jaar een groot duurzaamheids- of klimaatdebat waarin iedereen zijn zegje mag doen, maar val ons niet lastig met geleuter in de marge.

Volgens mij is het in Wageningen helemaal niet nodig om iedereen een week in de kou te zetten zodat we ons bewust zijn van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Iedereen weet ervan. Een deel past z’n leven daar een beetje op aan en een deel doet dat niet. Bij mij wordt de drammerigheid van dit soort actieclubjes weer eens bevestigd. Studenten willen niet als kleuters behandeld worden volgens het principe van ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’. We zijn echt wel in staat zelf een analyse te maken van het klimaatvraagstuk. Als bij een deel van de studenten het standpunt niet ‘groen’ genoeg is, werkt het echt niet om er dan maar even een warme truienweek doorheen te jassen.

Dat andere project van Green Office, vleesloze maandag, weet ik ondertussen handig te omzeilen. Op aanvraag maken de cateraars gewoon broodjes met vleeswaren voor je klaar. Wellicht kan ik daarom ook vragen of mijn werkplek wel gewoon verwarmd wordt deze week. Hopelijk komen ze daar bij Green Office niet achter, want dan verzinnen ze geheid weer iets nieuws waarmee ze ons nóg harder kunnen pesten.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillemK