Nieuws - 27 juli 2015

Blog: Keuzes maken

'Als er een ding is waar ik moeite mee heb, dan is het met keuzes maken. Ik vind keuzes maken niet leuk, omdat ik het gevoel heb dat ik ergens aan vast kom te zitten als ik eenmaal de keuze heb gemaakt. Toch wordt er van mij verwacht dat ik keuzes maak.'

Door Lisa Nguyen, tweedejaars BSc Bedrijfs- en consumentenwetenschappen

Er zijn zoveel keuzes die gemaakt moeten worden en ik heb al moeite met beslissen wat ik ’s ochtends op mijn brood wil. Laat staan dat ik nu moet beslissen welke Master ik wil gaan volgen of wat ik later in mijn leven wil bereiken. Soms weet ik het allemaal niet meer en zou ik willen dat er een handleiding is voor het maken van keuzes. Dit bestaat echter niet en ik heb daarom maar mijn eigen handleiding ontwikkeld.

De eerst cruciale stap in het maken van keuzes is je brein voor een moment ‘uitzetten’ en naar je kloppende hart luisteren. Dit lijkt in eerste instantie niet logisch, maar toch heb ik gemerkt dat dit in de meeste gevallen tot het beste resultaat leidt. Er hoeven niet altijd tien argumenten te zijn waarom je voor een bepaalde keuze bent gegaan. Want wat heeft het voor zin om zoveel argumenten te hebben, terwijl je  er eigenlijk niet goed bij voelt? Wegen die argumenten zwaarder dan wat je voelt? Ik denk persoonlijk van niet, omdat ik denk dat je veel verder kunt komen als je er een goed gevoel bij hebt. 

De tweede stap is je gevoel blijven volgen en niet te veel nadenken. Meestal is het zo dat je het al weet, maar dat je brein weer zo nodig zijn stem wilt laten horen en je in de war wilt brengen. 

Het gaat er meestal niet om wat je kiest, maar wat je met je keuze doet.  Soms moet je een flinke afstand afleggen om te bereiken wat je wilt bereiken. Dat geeft niet, als je maar doorzet. Het gaat namelijk om het hele traject dat je aflegt  en niet alleen om je bestemming. Er zijn vele wegen naar Rome, kies daarom een weg waar jij je goed bij voelt. Je kunt van A naar B, maar wie zegt dat er maar één  manier is om van A naar B te komen?  

In het leven is er niet altijd een stappenplan om keuzes te maken. Soms moet je gewoon je gevoel volgen, de knoop doorhakken en er 100% voor gaan.

Met dit blog doet Lisa mee in de strijd om blogger te worden voor Resource.