Nieuws - 18 mei 2015

Blog: Idealis en internet

De internetdeal van Idealis verhit de gemoederen alweer een tijdje. Geen wonder, na zuurstof is internet zo ongeveer levensbehoefte nummer één van studenten.

Zelf ben ik afgelopen week naar een informatiebijeenkomst geweest, maar mijn gevoel bij de nieuwe deal is toch dubbel.

Bij Idealis hoor je ze bijna mopperen: ‘We hebben twee jaar toegewerkt naar deze deal waarbij we alle opties afgewogen hebben. De SFO (Stichting Flatoverleg) is het gewoon met ons eens. En dan beginnen nu opeens al die  studenten te zeuren!’ Angstig zie je ze kijken naar de kritische gezichten van de studenten in de zaal. Zo veel hadden ze er nu ook weer niet verwacht. Hun nieuwe vriend van Ziggo stelt ze gerust: ‘Maakt u zich maar geen zorgen mevrouwtje,’ zegt hij handenwrijvend, ‘we hebben vaker met dit bijltje gehakt. En ook in Amsterdam, Utrecht en Delft zijn studenten uiteindelijk gewoon voor de bijl gegaan hoor.’

Eén ding is zeker: de communicatie van Idealis naar studenten hierover was om te huilen. Van begin af aan is de insteek geweest om studenten ertoe te bewegen gewoon voor te stemmen en verder geen moeilijke vragen te stellen. Ondertussen zijn de reparatiewerkzaamheden om de gaten in de informatie te dichten volop in gang gezet, maar veel lomper hadden ze het niet kunnen brengen. Studenten ontvingen één mailtje met als strekking: ‘Hé jongens, willen jullie effe stemmen voor een nieuwe en duurdere internetdeal voor de aankomende twaalf jaar? En, o ja, als je flat tegenstemt kunnen jullie internet binnenkort vergeten.’

Ook de informatiebijeenkomst in het Forum straalde niet bepaald professionaliteit uit. Er was niet eens een zaaltje besproken en ze hadden, lekker makkelijk, Ziggo uitgenodigd om ons te overtuigen van de deal. Niet bepaald bevorderlijk voor het vertrouwen en voor een open gesprek over alle opties. Wanneer leert Idealis het eens? Wij zijn geen kinderen maar kritische studenten en wij slikken niet zomaar alles wat ons voorgeschoteld wordt.

Voor zover ik kan beoordelen heeft Idealis heus wel zijn best voor ons gedaan. Ze zijn meerdere opties nagegaan, maar Ziggo was de enige die tv, internet en 24-uursservice kon bieden voor een redelijke prijs. En, afgaande op wat Ziggo ons vertelt, is het best een prima pakket dat ze ons aanbieden. Een tientje meer per maand is dan toch redelijk. Maar onze gang met zeven mensen  betaalt straks bijvoorbeeld wel €105 euro per maand voor het pakket en met grofweg 4000 Idealis-studenten gaat Ziggo op jaarbasis dus een enorme smak geld aan ons verdienen. Dan ga je al snel denken: kan dat écht niet goedkoper als we zo groot inkopen?

Maar goed, je kunt het Idealis nauwelijks kwalijk nemen. Het is een klein kantoor van een plaatselijke studentenhuisvester tegen één van de grootste internetproviders van het land. Die zijn er op gebrand om de deal er, ook in Wageningen, doorheen te krijgen. Tegen zoveel professionaliteit kan Idealis natuurlijk nooit op. Bovendien is er niet echt een alternatief, dus Ziggo heeft ruim baan om zijn zin door te drukken.

Het zal best een prima pakket zijn wat wij voor vijftien euro aangeboden krijgen. Maar het snoep kan nog zo zoet zijn, als het door je strot geduwd wordt ben je er toch niet bepaald blij mee.