Nieuws - 22 november 2016

Blog: Holland

tekst:
Jan-Willem Kortlever

Blogger Jan-Willem is trots op zijn geboortestreek. Helaas dreigt die streek door een gemeentelijke herindeling te wisselen van provincie.

Mijn wortels liggen in Holland. Zuid-Holland. Ik ben opgegroeid in de Vijfheerenlanden, welke het meest oostelijke deel van Zuid-Holland beslaat. Het is net geen Utrecht, Gelderland of Brabant, maar gewoon Holland. En daar ben ik best trots op. Je geboortestreek heeft iets magisch, iets aantrekkelijks. Nergens zijn de polders (geen idee of je strikt genomen ‘polder’ mag zeggen) zo mooi, de wegen zo kronkelig of de boerderijen zo authentiek als bij ons. Zo lijkt het in ieder geval. Ieder weekend, wanneer ik van over de Lek bij Vianen Holland binnen kom, klopt mijn hart iets sneller.

Ieder weekend wanneer ik van over de Lek bij Vianen Holland binnen kom, klopt mijn hart iets sneller.

Toch zou dat wel eens afgelopen kunnen zijn binnenkort. Vanwege een lelijke herindeling van mijn gemeente (Zederik) met Leerdam en Vianen is de kans groot dat we verhuizen naar Utrecht. Omdat Vianen in de provincie Utrecht ligt, en Zederik en Leerdam in Zuid-Holland, moet er gekozen worden. Utrecht lijkt de strijd die daaruit voortkomt te gaan winnen. Ik baal er van. Ik ben Hollander, en dat kunnen ze toch niet opeens veranderen? Daarnaast worden we zomaar gescheiden van die andere mooie streek in Zuid-Holland, de Alblasserwaard. Van oudsher een gebied waar hetzelfde soort volk woont. De geschiedenis van de streek lijkt genegeerd te worden en ruw een andere kant op te worden gestuurd.

Ik hoop dat de planologen en bestuurders van de toekomst rekening houden met historische verschillen, en niet zomaar regio’s samenvoegen of zelfs verhuizen.

Met de Gelderse Vallei heb ik geen binding. Daar zou een dergelijk voorval me waarschijnlijk geen bal schelen. Wel merk ik hier diepgewortelde verschillen. De gemeente Wageningen (links) zou nooit fuseren met Ede (rechts). De mensen zijn anders; samenwerken in de Foodvalley gaat nog wel, maar echt bij elkaar horen zullen ze nooit. Ik hoop dat de planologen en bestuurders van de toekomst rekening houden met historische verschillen en niet zomaar regio’s samenvoegen of verhuizen. Ik geniet nog even van Holland, hopend dat we er tóch mogen blijven.