Student - 29 augustus 2016

tekst:
Jan-Willem Kortlever
2

Blogger Jan-Willem heet nieuwe studenten welkom. Dat doet hij door een open brief te schrijven aan Sjaar.

Hoi Sjaar! Leuk dat je er eindelijk bent. Na jaren spelen op de middelbare school begint vanaf nu het echte werk. Het studentenleven (en de studie) is een verademing als je het vergelijkt met het strakke regime op school. Als je echt dacht veel vrij te hebben kom je wel bedrogen uit, je hebt onverhoopt net die ene universiteit gekozen met nogal veel contacturen. Verder zul je het snel naar je zin hebben hier. Wageningen is fantastisch.

Wij, huidige studenten, kijken wel met argusogen naar je. Grote kans dat je straks op ónze werkplek in de bibliotheek zit. Of dat je je fiets op ónze favoriete plaats parkeert. Om nog maar te zwijgen over dat wij straks avondcolleges krijgen omdat jullie met zoveel tegelijk gekomen zijn nu. De komende weken zullen we aan elkaar moeten wennen, dat heeft tijd nodig. Jullie met erg veel, en dat zorgt voor wat problemen. De bazen in het Atlasgebouw (het hoofdkantoor van de universiteit) vinden groeien namelijk nogal interessant, maar het is daardoor wel een beetje druk geworden hier. Trek je er niets van aan, je kunt het ook niet helpen tenslotte.

Je moet niet gek opkijken als je de komende dagen mensen op blote voeten, op klompen of in hippie-kleding langs ziet komen.

Oh ja, je moet niet gek opkijken als je de komende dagen mensen op blote voeten, op klompen of in hippie-kleding langs ziet komen. Dat is normaal hier. Niet dat iedereen het normaal vindt (bij lange na niet) maar we accepteren het wel, dus ook jij zult er mee moeten dealen. Nog één ding. Ben je onverhoopt een studie begonnen op de LeBo (De Leeuwenborch) dan kan het zijn dat je meteen de lachers op je hand hebt als je erover begint. Waarom precies, en of het terecht is moet je zelf maar ontdekken. Het is een beetje cliché allemaal, maar je staat wel 1-0 achter op een feestje.

Re:acties 2

• Reële rover

Paar correcties op bovenstaand verhaaltje.

- De avondcolleges heb je te danken aan een studentenraad die niet doet waar ze nota bene voor betaald krijgt: studenten vertegenwoordigen. Kortom: pak die kans en doe het straks zelf beter.

- Mensen op blote voeten zijn in Wageningen net zo normaal als ijsvrij in augustus: niet. Al moet je wel weten dat er een paar gekkies in Wageningen wonen die je anders willen doen geloven. Niet teveel op letten, zie je straks vanzelf wel.

- Zit je op de LeBo en word je uitgelachen daarom? Maakt niet uit joh. 95% kans dat het dommige naïviteit en/of jaloezie is. Die mensen lach je later keihard uit als ze uiteindelijk bij stichting De Blinde Bosmarter een lullig kantoorbaantje hebben. 5% kans dat het iemand is die wél echt iets gaafs gaat doen later wat niet veel anderen kunnen. Good on them.

• Jan-Willem Kortlever

- De studentenraad heeft zich hier nog niet officieel over kunnen uitspreken, de pilot die nu gedaan wordt gaat buiten de studentenraad om (dat kan ook volgens de WHW, de raad heeft geen rechten over dergelijke pilots). Het zou wel goed zijn als de studentenraad weer eens een duidelijk signaal afgeeft (ook richting de studenten) dat ze fel tegen zijn. De resultaten van de pilot zullen zo gepresenteerd worden dat het CvB sterk staat in haar verdere strijd. Dat afwachten is tactisch niet handig.

- Oké, misschien wel.. ;)

- Als Agrotechnoloog ben ik niet zo bang een lullig kantoorbaantje bij een nog lulligere stichting te krijgen. Maar sommige studenten lopen misschien wat risico. Blijft staan dat de LeBo-studies een lachertje zijn. In ons cliché.

• Lebo-o-o

Agrotechnologie? https://youtu.be/MTjJTsrglDA?t=16s

Groetjes vanuit Hollandseweg 1!

• Welkom

Lekker Jan-Willem! Ik zou alleen de avondcolleges niet zomaar voor lief nemen als ik Sjaars was. T is maar een experimentje, toch?

• Henk

Nee, het is een vies spelletje van het CvB..