Student - 26 januari 2015

Blog: Het gangleven

8

Haar studentenflat is vaak ongelofelijk smerig, maar verhuizen naar 'volwassener woonruimte', daar wil blogger Romy Appelman nog niet aan.

Mijn huisgenootjes laten regelmatig het koffiezetapparaat de hele dag aanstaan. Onze keukentafel ligt vol spullen. In de wasbak staat de afwas van mijn ganggenootje. Je kunt bij ons beter je handen niet afdrogen, want van de handdoek hier worden je handen alleen maar viezer. In de gang staan twee kratten bier, een spuitbus, dertig paar schoenen en een zak tuinaarde. Op het balkon staat een zwartgeblakerde barbecue te verregenen.

Ik ben zesdejaars en woon inmiddels vijf jaar op Hoevestein. In die jaren heb ik vermoedelijk flink aan mijn weerstand gewerkt, want alles in huis is vaker vies dan schoon. Niemand waagt zich zonder schoenen in de keuken, want schraap je de hoeveelheid kruimels en etensresten in onze keuken bij elkaar dan hoeft niemand deze winter meer honger te lijden. Het is dat Hoevestein compleet van beton gemaakt is, anders hadden de muizen hier welig getierd. Wie de moed heeft te stofzuigen, wordt de volgende dag alweer met zijn neus op de feiten gedrukt omdat de vloer vol rijst ligt. Remsporen in het toilet en verstopte putjes in de douche horen erbij. Iedereen op onze gang heeft wel een rolletje wc-papier in zijn kamer voor als dat op de gang weer eens op is.

Natuurlijk, ik zou als ouderejaars naar volwassener woonruimte kunnen gaan zoeken. Op een plek waar het niet de hele avond rumoerig is en waar je nooit iemands stinkende was uit de wasmachine hoeft te halen. Maar buiten dat de huurprijzen in Wageningen de afgelopen jaren schrikbarend omhoog zijn gegaan (die van mij heeft nagenoeg stilgestaan) zou ik het niet willen. Want waar anders dan op mijn eigen, gezellige gang zou ik op zondagavond het weekend staan te bespreken? Met wie moet ik dan Wie is de Mol kijken? Wie zou me dan spontaan meevragen naar de karaoke-avonden bij Annies of een andere kansloze gelegenheid? En wie moet dan mijn lieve eerstejaars huisgenootje naar bed sturen als ze stomdronken aan de keukentafel zit te slapen?

Nee, zonder mijn huisgenootjes zou ik een saaie ouderejaars worden. En dat mag natuurlijk niet gebeuren. Dus zo lang het hier zo gezellig blijft als het is, blijf ik nog even hier op Hoevestein wonen.


Re:acties 8

 • Gerben

  Het alternatief is je 14m2 als versterkt fort met hand en tand tegen de boze corridor te verdedigen. Met een magnetron en koelkast + flinke vriezer op je kamer hoef je eigenlijk nog maar 1x per maand de keuken in om een massale diepvriesmaaltijd voor te bereiden. Dit aangevuld met een enkele kant-en-klaar of afhaalmaaltijd gaat verbazend lang mee. De toiletten blijven natuurlijk een soort kampeergevoel - op onze gang liggen al de toiletrolletejes van zeker 6 maanden nog op het toilet.

  Reageer
  • Gayben

   Goh. Je lijkt wel een Chinees.

 • gf

  Volgens mij is er geen correlatie tussen de gezelligheid van de gang en de netheid. Je stelt het bijna hypothetisch: de gang is vies, dus het is gezellig.

  Maar ik ben blij dat je denkt dat je het echte, ruige, pure studentenleven leidt door in broodresten rond te lopen.

  Reageer
 • Pauper major c'er

  Ik kom er vaak, en ben blij dat ik weer weg kan, zo smerig is het daar soms, vooral als de bierkoelkast het niet doet

  Reageer
  • Pauper major d'er

   Vies

 • Vriend

  Ik zou het nog geen 6 dagen volhouden op welke Idealis-sterflat dan ook :').

  Reageer
 • S

  Man man man, wat een ruig leven zeg. Dat je dat al 6 jaar volhoudt, respect! Ik wil dit ook, kan dat leven wel op prijs waarderen!

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Wauw, dat klinkt echt als een toffe, studentikoze gang zeg! Echt zo'n plek waar je geen afscheid van kan nemen, waar je status als zesdejaars student er toe doet. Ik wou dat ik zo'n gave studentengang had...

  Reageer
 • U

  Ik woon ook in zo'n gang, maar wij houden ons tenminste aan een schoonmaakrooster.. wel zo fijn...

  Reageer
 • Luuk Riemens

  Lekker hoor

  Reageer

Re:ageer