Nieuws - 31 oktober 2018

Blog: Hebbes-rechten in de bieb

tekst:
Geert van Zandbrink

Blogger Geert van Zandbrink moet het psychologische probleem van morele rechten in de bieb gaan overdenken wanneer iemand zonder te vragen in 'zijn' yellow room gaat zitten.

© Sven Menschel

‘Hebbes’ appt m’n huisgenootje me, terwijl ik in de rij sta om een lokaaltje te reserveren. Om drie minuten voor acht waren we op Forum; in de drie minuten om het uur vol te maken is de rij voor de receptie verdrievoudigd. Gelukkig kan ik de rij verlaten en mijn weg vervolgen om in de niet reserveerbare ‘yellow room’ te gaan zitten. Daar hebben wij nu de rest van de dag recht op. Want zo werkt het, toch?

Het doet wat denken aan de handdoekjes aan het zwembad van het all-inclusive hotel in Turkije, het morele rechtensysteem op de WUR, vooral in de zelfstudieweek en tentamenweek. Zodra je om acht uur ’s ochtends de klik van de biebdeur hoort, stormen – ik overdrijf echt niet – de mensen naar binnen, om dat ene plekje te bemachtigen. Om half negen zit de bieb stampvol.

Lef
Ons leerproces in de yellow room wordt van tijd tot tijd verstoord door iemand die de deur opent en het hoofd de hoek om steekt. Vol, is de conclusie dan, en er volgt een excuus. Maar vol is het in werkelijkheid nog helemaal niet, er zijn zeker nog twee stoeltjes vrij aan onze tafel. Eén persoon heeft die dag het lef om erbij te komen zitten. Zonder vragen, zonder iets te zeggen. En in dat uurtje gezelschap vraag ik me af of ik dat raar vind.

Zodra je de klik van de biebdeur hoort, stormen – ik overdrijf echt niet – de mensen naar binnen

Ik zie het al voor me, als in een film, twee scènes achtereenvolgens, van huisgenoten aan het avondeten na een dag studeren. In ons huis, ‘er kwam gewoon iemand bij zitten, zonder te vragen, dat kun je toch niet maken?’ en in het huis van de vergezellende lefgozer, ‘ik ben er gewoon bij gaan zitten’. Op beide opmerkingen kunnen instemmende antwoorden komen; er valt voor beide kanten wat te zeggen.

Afleiding
Maar voor mij en mijn huisgenootjes was het eigenlijk geen probleem, want het hoeft niet voor afleiding te zorgen. Dat was voor mij deze keer wel zo, want ik moest het psychologische probleem van morele rechten in de bieb gaan overdenken. En voor iemand die erbij komt zitten is het weldegelijk heel bevorderend voor het leerproces: in de bieb studeren werkt bij mij in ieder geval drie keer zo goed als thuis, dus alle mogelijke plekjes moeten benut worden. Conclusie: lefgozer, je hebt groot gelijk, wie je ook was. Lekker bij komen zitten.

Geert van Zandbrink studeert Economie en Beleid.