Student - 23 mei 2016

tekst:
Jan-Willem Kortlever
7

Het is blogger Jan-Willem nooit gelukt op te gaan in het sociale leven van zijn studentenvereniging. En dus stelt hij zich weer de vraag: lid blijven of niet?

Op één of andere manier onderhoud ik al jaren een haat-liefdeverhouding met mijn studentenvereniging, C.S.F.R. Dei Gratia. Ik ben nooit echt opgegaan in het verenigingsleven maar heb me er ook nooit echt aan onttrokken. Het sociale raamwerk wat zo’n vereniging brengt, is goud waard en had ik nooit willen missen. De vriendschappen en diepgaande gesprekken zijn fantastisch maar een deel van de activiteiten kunnen me daarentegen gestolen worden. Met name de vergaderingen tot diep in de nacht die nergens over gaan en de verenigingsmaaltijden met verplichte zinloze en saaie tafelgesprekken vermijd ik zo vaak als mogelijk.

Ik kan niet met, én niet zonder C.S.F.R. kennelijk.

Afgelopen week vierden we onze 45ste Dies Natalis. Tijdens dit 9de lustrum stond het onderwerp ‘Traditie’ centraal. Tijdens het bijbehorende gala in het Openluchtmuseum zong iedereen uit volle borst ons dispuutslied en lustrumlied. Ik mompelde er wat achteraan, en dwaalde in gedachten naar hetgeen de vereniging nu precies voor mij betekent. Ik voel geen trots als ik dat lied meezing. Ik ben nooit besmet geweest met het C.S.F.R.-virus. En toch ben ik al vijf jaar lid. Ik kan niet tegen het keurslijf waarin alle besluiten en activiteiten die de vereniging onderneemt zijn gegoten. Maar ik weet donders goed dat een vereniging wel juist daarop draait en dat het vastigheid en continuïteit biedt. Wellicht ben ik te eigenwijs en zie te weinig in dat een vereniging een beetje geven en nemen is.

Ondertussen denk ik na of ik volgend jaar nog steeds lid blijf. Na lang wikken en wegen besluit ik om toch aan de vereniging te blijven hangen. Ik kan niet met, én niet zonder C.S.F.R. kennelijk. Misschien ben ik toch besmet met het virus, of ben ik gewoon bang m’n sociale netwerk te verliezen als ik vertrek. In ieder geval trekt de vereniging nog te hard, en laat ik me overhalen. Bedankt mooie mensen, ook volgend jaar zal ik er zijn.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Volg hem op Twitter: @JanWillenK

Re:acties 7

• Molenmentariër

Het feit dat je besloten hebt om toch nog een jaar lid te blijven van DG, zegt toch wel weer iets over de sfeer ;)

• Broer Konijn

Vind persoonlijk je kritische blogs een heel stuk sterker dan dit soort geneuzel. Laat dat maar aan die chick over die elke keer verteld over haar semi-militaire achtergrond.

Dit is namelijk aardig cringeworthy... Je hebt een paar vrienden bij je christenclubje zitten en daarom zit je er nog bij, zodat je nog met hen binnen de voordelen/faciliteiten die het clubje heeft, activiteiten kan ondernemen. Dat is die habbekrats van een contributie het wel waard. Punt. Heeft toch niets met dat virus waarover je loopt te zaniken; je omschrijft zelf redelijk precies waarom je er verder niets bij voelt.

Verder lijken me zinloze en saaie tafel gesprekken inherent aan een "vereniging" met een religieuze insteek. (Alhoewel, ISIS kan wellicht best spannende meetings hebben) Vragen of iemand nog geneukt heeft lijkt me nogal een dooddoener en waar normaal het credo "een goed verhaal hoeft niet waar te zijn" leuke conversaties kan opleveren, is dat nu de grondslag van jullie hele bestaan.

Ik "geloof" ook niet dat je raamwerk ter grootte van een wc-raampje bij een dergelijk kleine vereniging nou een springplank naar de toekomst is. Meer het kettingkje aan de deur dat jou niet los wil laten gezien gezien elk lid daar een significante impact heeft. Dat kun je zien als hele hechte vriendschap, al vind je dat zelf ook wel meevallen, of pure wanhoop wat het eigenlijk een beetje sneu maakt.

Oké, genoeg gebashed, doe maar weer snel iets relevants aan de kaak stellen waar iemand wel een interessante mening over kan vormen. Dit is namelijk zelfs voor mij te kut om als afleiding dienst te doen en te makkelijk om niet serieus op te reageren.

• Jan-Willem

Ik blog over alles wat te maken heeft met mijn studentenleven. Dit blog staat je kennelijk niet aan, maar het feit dat je zo'n lang relaas (gelukkig degradeer je het zelf al tot 'bashen') nodig hebt om dat duidelijk te maken, laat zien dat je er tóch even voor moest gaan zitten. En dat was de bedoeling. Check.

• Judas

Ze zullen je vast met open armen welkom heten bij hun zinloze en saaie tafelgesprekken. Volgens mij heeft de haan twee keer gekraaid...

• Jan-Willem

Nou, ik denk dat ik nog prima welkom ben! En zo niet, dan zal ik aan je denken.. #zuur

• Corstian

Schumpeter: "het toppunt van beschaving is je inzet voor iets waarvan je toch de relativiteit inziet." :p

• Zeker

DG 4ever!

• Buurman

Ik denk dat ik prima without dit soort columns kan Jan-Willem.

• DG'er

Yes, DG Hoogh!