Student - 8 mei 2017

tekst:
Jan-Willem Kortlever
4

De universiteit wil de bacheloropleidingen Engelstalig maken, en dat vindt Jan-Willem een historische vergissing. Het moet eens afgelopen zijn met de internationaliseringsdrang.

De plannen om de bacheloropleidingen van Wageningen University Engelstalig te maken worden serieuzer. De komende jaren moeten vijf opleidingen switchen, en hun vakken volledig in het Engels gaan aanbieden. Momenteel is het 1e jaar nog Nederlandstalig, en wordt er daarna geleidelijk overgestapt op het Engels waardoor studenten rustig kunnen wennen. De gemakzucht waarmee nu gekozen wordt om compleet Engelstalig te beginnen, is een historische vergissing en een knieval voor de internationaliseringsdrang van het management in Atlas. En dat is niet de eerste keer.

De medezeggenschap stelt de terechte vraag of de WUR een Nederlandse universiteit met internationale studenten is, of een internationale universiteit die ‘toevallig’ gevestigd is in Nederland. Natuurlijk is het eerste het geval. Primair dient de universiteit het Nederlands belang. Wat mij betreft is er beperkte ruimte voor internationale studenten, en passen we ons onderwijs dan ook maar beperkt aan. Ik krijg sterk de indruk dat het kwaliteitsaspect volledig wordt losgelaten om internationaal aantrekkelijk te zijn. Wat schiet een Nederlandse student op met Engelstalige bachelors? Dát zou de vraag moeten zijn. Het antwoord is helder: helemaal niets. Beginnende studenten worden ruw in het Engelse keurslijf geduwd, om Chinezen en andere lucratieve buitenlanders te paaien.

Ik ben bang dat de nuance in discussies verloren gaat. De universiteit moet zorgen een vrijplaats te zijn voor discussie en tegengestelde meningen en visies, waarbij jezelf kunnen uiten essentieel is. Nieuwe studenten moeten deze grondhouding aanleren, en dat is best even schakelen. Je moedertaal is daar bij uitstek geschikt voor. Middelbare scholieren beheersen het Engels nog niet tot het niveau van de nuance, en daarom dreigt dit aspect van de academie verder onder te sneeuwen in Wageningen.

Re:acties 4

• bricout jean

Grote kans zeer aantrekkelijk!

Voor al uw financiële behoeften,neem dan contact met ons op.

Mail: offers.financing.online@hotmail.com

Whatsapp: +330784503896

Dank u

• Kees

Als je een academische opleiding volgt kun je niet om de internationale context heen. BSc in het Nederlands levert alleen maar MSc studenten met ondermaatse beheersing van Engels op. Hoe eerder je begint hoe beter.

Volgens mijn onderbuik komt het verzet tegen Engels als voertaal vooral van docenten met matige beheersing van Engels en studenten die bang zijn voor de grote, boze wereld. Een voertaal betekent niet dat je geen Nederlands mag spreken, alleen dat je er voor kiest om inclusief te zijn. Er zit altijd wel een internationale student bij die maar moeilijk aansluiting vindt als iedereen constant Nederlands praat.

Een geheel Nederlandse opleiding vind ik beter passen bij MBO opleidingen, die vaak veel meer op de Nederlandse markt zijn gericht. Iemand die een academische opleiding volgt en zich graga laat beperken door de landsgrenzen moet otch eens na gaan denken of dit een verstandige, toekomstbestendige mindset is.

• GT

'BSc in het Nederlands levert MSc studenten met ondermaatse beheersing van het Engels op'

Dit is wel echt een loze opmerking. NL staat bekend als één van de landen dat het beste Engels spreekt (met een andere moedertaal dan Engels). Kortom gezegd, als je als internationale in Wageningen komt, is dat Engels over het algemeen slechter dan de Nederlandse BSc studenten.

'Een geheel Nederlandse opleiding vind ik beter passen bij MBO opleidingen' Arrogant hoor. Ik denk dat de rechtenstudenten elders in het land het niet met je eens zijn.

• Paultje Pils

@GT
      In plaats van alleen op zijn opmerkingen te haten, kun je ook je eigen standpunt onderbouwen? Is wat interessanter voor een discussie en wellicht ook bevredigender voor je stuitende intellect.

Ik zal je vast een duwtje in de goede richting geven. Daar NL als goed Engels sprekend land bekend staat, waarom zou dit dan een barrière zijn voor een Engelstalige BSc? De wetenschappelijke literatuur gebruikt in de regel Engelse termen, de loze Chinees kan makkelijk aansluiten en voor de Nederlander is het dus geen probleem. Louter de principe kwestie van verregaande internationalisering en in hoeverre dat wenselijk is mijn inziens een valide tegenargument.

Verder is de MBO opmerking tot in het extreme trekken en een specifieke opleiding als voorbeeld pakken om zowel zijn incorrecte als jouw misplaatste punt te maken nou niet bepaald een sterk staaltje argumentatie. Leuker voorbeeld was wellicht een universitaire opleiding Nederlands geweest om de ironie nog eens te benadrukken. :)

• schaam je WUR

Volledig eens met Jan_Willem. Nederlandse docenten die met Nederlandse studenten in een voor beiden vremde taal gaan praten geeft aan twee kanten kwaliteitsverlies in het begip van de lesstof en de onderlinge communicatie. En dat alleen maar voor het imago van een "internationale universiteit". En uiteraard om geld te kunnen vangen van buitenlandse studenten die nu eenmaal meer moeten betalen dan Nederlandse studenten. WUR: schaam je!

• diversity rules

Engels blijft een lastige taal