Nieuws - 7 augustus 2017

Blog: Ei opnieuw slachtoffer

tekst:
Carina Nieuwenweg

Na de ‘menstruatierel’ door twee dieetgoeroes enige tijd geleden, is het ei opnieuw slachtoffer. Blogger Carina vindt de commotie rondom de eieren die besmet zijn met Fipronil overdreven.

Was het de vorige keer een uitspraak van dieetgoeroes van The Green Happiness' ('een ei is de menstruatie van een kip'), moet het ei het nu weer ontgelden. (Conspiracy theory, anyone?) Nu de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de stof Fipronil in eieren heeft gevonden, laat half Nederland de versgebakken en vers gekookte eitjes staan. Waar de menstruatie fabel vooral tot Google-ende burgers leidde (hoe zat dat nou ook alweer met vogels en voortplanten?) is het schap met eieren bij de Appie of de Aldi nu leeg.

Dat de gemiddelde Henk en Ingrid de NVWA serieuzer nemen dan twee bloggende dames is in ieder geval een geruststelling. Maar de verschijning van Cees Nieuwkerk in het RTL nieuws, de man die naar eigen zeggen 'nooit een loterij won maar bij wie het nu wel bingo was' (hij zou meer dan 30 besmette eieren hebben gegeten) doet bij mij toch wel de wenkbrauwen fronzen.

Fipronil is niet dodelijk en eigenlijk maar 'licht toxisch' voor de mens.

Dat de beste man zich zorgen maakt lijkt me een normale reactie. Maar laten we dingen eens in perspectief zetten. Fipronil is niet dodelijk en eigenlijk maar 'licht toxisch' voor de mens. Een studie uit 2004 beschrijft zeven mensen uit Sri Lanka die probeerden zelfmoord te plegen met het stofje in pure vorm: een equivalent dat ongeveer overeen komt met tien miljoen eieren. Goed, de pati├źnten moesten veel braken en erg plezant zal het verblijf in het ziekenhuis niet zijn geweest, maar volgens het artikel hebben de zeven mensen het ziekenhuis (lichamelijk) gezond verlaten. Waarschijnlijk is het overgewicht van Cees veel schadelijker voor zijn gezondheid dan de 30 besmette eieren die hij heeft gegeten.

Tabaksindustrie
Het klinkt een beetje als de gemiddelde vakantieganger die in zijn of haar auto lichtelijk gespannen is voor de vliegreis. Terwijl statistisch gezien, de autoreis naar het vliegveld het gevaarlijkste en dodelijkste deel van de reis is. Ik vraag me af of iemand ooit opgelucht op het vliegveld aankwam. 'Zo, dat hebben we maar mooi overleefd.'

Kijken we naar de LD50 waarde, de 'lethal dose' waarbij 50% van de beestjes waarop wordt getest het niet overleeft, dan is die van Fipronil met 97 milligram per kilogram lichaamsgewicht hoger dan die van nicotine: 50 milligram per kilogram lichaamsgewicht. En dan hebben we het enkel over de nicotine en niet de teer of andere schadelijke stoffen. Het is vreemd dat kippenboeren op de kop dreigen te gaan vanwege een stofje dat we zonder enig geklaag over onze huisdieren spuiten om ze vlo en mijtvrij te krijgen, terwijl tabaksindustrie├źn een verslavend product op de markt kunnen brengen met 50% kans op longkanker als gevolg. Ik ben benieuwd wanneer we de sigaretten uit de schappen gaan ruimen.