Student - 9 april 2015

Blog: Drukdrukdruk met studentenactiviteiten

2

Ons kleine studentenstadje barst van de energie. Iedere avond kun je kiezen naar welke borrel, lezing of sportactiviteit je nu weer gaat, blogt Romy Appelman.

Afgezien van wat saaiko’s* die elke week door het OV ploegen omdat ze per se bij pappie en mammie willen blijven wonen, ken ik geen student die niet aan verenigingen, sporten, commissies, besturen of activiteiten doet. Wel eens iemand ontmoet die helemaal nergens lid is? Niet eens van een studievereniging en zelfs geen sportkaart heeft? Precies, die zijn heel zeldzaam.

Dit heeft tot gevolg dat we een zeer actieve studentenwereld hebben, waar je van maandag- tot en met donderdagavond kunt kiezen uit een overaanbod van borrels, sportevenementen, debatten, vergaderingen, feestjes, etc. etc. Als je elke avond iets doet, zeg je nog zes andere activiteiten af omdat je nu eenmaal niet op twee plekken tegelijk kunt zijn. Dat betekent agendaconcurrentie. Je kiest immers voor het allerleukste of belangrijkste dat er op dat moment te doen is en je laat die andere opties varen.

Dat is een probleem voor kleine, beginnende groepjes die in Wageningen voet aan de grond proberen te zetten. Want als je met iets nieuws begint, ben je op zoek naar leuke en actieve studenten die de boel draaiende kunnen houden. En laat dat nou nét het type zijn dat ook vijf andere opties achter de hand heeft. En dus moet je concurreren met gevestigde organisaties. Hulde aan het Rode Kruis Studentendesk en Wageningen Debating die het voor elkaar hebben gekregen.

Maar ook als je een debat, lezing of feest organiseert, moet je van goeden huize komen om genoeg mensen te trekken. Jouw feestje moet immers concurreren met nog twee andere feestjes. Dus zul je moeten flyeren, posteren en facebookspammen als een malle om jouw activiteit onder de aandacht te brengen. En zelfs als je dat allemaal doet, loop je een groot risico dat jouw fantastische evenement ten onder gaat in leegte en treurnis omdat mensen die avond nu eenmaal ergens anders waren. En dus neem je je voor om de volgende keer je promotie nog beter op poten te zetten zodat het echt niemand kan ontgaan wat jij georganiseerd hebt. Maar die vlieger gaat niet altijd op.

Gisteren organiseerden RUW en DWARS een debat over gentechnologie. Er kwam een spreker namens Greenpeace en eentje namens Monsanto. Qua promotie was de standaardprocedure afgedraaid. Er was een lokaal voor vijftig mensen gereserveerd. Er kwamen er tweehonderd. Mensen zaten op tafels, op de grond, stonden in de deuropening, het lokaal barstte zowat uit zijn voegen.

Het verschil met andere avonden? De ongelofelijke interesse van Wageningse studenten in gentechnologie en de aanwezigheid van interessante sprekers. Daardoor was de promotie effectief, waarschijnlijk ging het nieuws over dit debat als een lopend vuurtje door Wageningen. Het lijkt een open deur en misschien is het sneu dat ik hier nu pas achter kom, maar voor mij was het een eyeopener: het is echt wel mogelijk om je activiteit vol te krijgen, als er maar genoeg geïnteresseerden zijn. Nu nog bedenken hoe je studenten warm kunt laten lopen voor lezingen die niet over gentechnologie gaan.

* Zelfbedacht woord, in spreektaal niet te verwarren met ‘psycho’s’. Mag ik hierop alvast het patent claimen, mocht er ooit een octrooibestand voor nieuwe woorden worden aangelegd?

Re:acties 2

• blije zelfstandige

Je vind jezelf kennelijk erg flink, omdat je bij een groepje hoort. Veel flinker dan mede-studenten die hun eigen weg in de maatschappij zoeken. Ik ben er zo een die nergens lid van is, en ik ken in mijn nabije omgeving nog zeker tien anderen die geen lid zijn (en ook niet willen worden) van verenigingen, commissies, besturen, praatgroepjes en andere bezigheden voor studenten die denken dat ze vereenzamen als ze zich niet ergens georganiseerd bij aansluiten. Voor wie zelfstandig zijn en zelfstandig denken kennelijk te hoog gegrepen is. Wie is hier nou eigenlijk de saaiko?

• Hamkaas

Nu doe jij precies hetzelfde. Je schaart jezelf in een groepje (nergens lid van) en schaalt jezelf boven dat groepje (zelfstandiger). Wie is hier nou eigenlijk de hypocriet?

• gefrustreerde lezer

Wat een nare manier om mensen die thuis wonen te beschrijven met het woord saaiko's. Het omvat je hele vooringenomen houding tegenover iedereen die een iets andere studententijd heeft dan jij. Daar moet je echt iets aan veranderen, het leidt vaak af in je blogs. Soms heb je best interessante onderwerpen, maar door zo'n nare opmerking vol vooroordelen heb ik meteen al geen zin om verder te lezen. Laat staan je serieus te nemen.

Net zoals mensen die liever niet naar feestjes gaan of geen druk verenigingsleven hebben. Sommige mensen vinden het gewoon fijn om hun avonden door te brengen op de bank, met een goed boek en een kop thee. Ze bestaan echt! En weet je nog wat het raarste is? Dat is helemaal ok. Net zoals het prima is als je wel van feestjes en activteiten houdt.

• Wakker Vlees

Ik ben het helemaal met je eens, had het niet beter kunnen verwoorden.

• Petje

'Heb je er ooit aan gedacht dat mensen thuis blijven wonen om redenen die ze misschien niet meteen met jou delen? Omdat ze zorg moeten dragen voor een zieke ouder? Vanwege geldproblemen? Vanwege psychische problemen?'

Argumentatie gebaseerd op voorbeelden van hypothetische situaties met zieke en of arme mensen klinken vaak ontzettend goed in je hoofd, maar vertegenwoordigen zelden tot nooit de realiteit. Het is wel een goede strategie voor een eventuele politieke carrière!

In de praktijk weten jij en ik best dat thuiswonende studenten ook héél vaak weinig zin hebben om uit de comfort zone van hun ouders en omgeving te vertrekken. Lekker veilig thuisthuis, weg van de grote boze mensen wereld. Is dat erg? Nee!
      Mag Romy ze saai vinden? Ja dat mag!

Wat een gepikeerde antwoorden! Hebben "Saaiko's" toevallig ook een dunne huid?