Student - 18 april 2017

Blog: Door de duurzame bomen het bos niet meer zien

3

Wie tegenwoordig probeert wat duurzamer te leven kan rekenen op een golf aan commentaar. Zowel vanuit de anti-verandering hoek als van de voorlopers. Met al die meningen vindt Blogger Carina Nieuwenweg het lastig om te zien wat nu echt zoden aan de dijk zet.

Ik heb periodes gehad van vegetarisch eten, periodes van geen kleding kopen en periodes van ‘zolang mogelijk in de wintermaanden de verwarming uit laten’.  Tegenwoordig eet ik ook één dag per week plantaardig. Net als menig ander persoon met ietwat verantwoordelijkheidsbesef, probeer  ik een steentje bij te dragen na alle schrikbarende rapporten over klimaatverandering. Zeker wanneer je eten in kliko’s ziet verdwijnen omdat de houdbaarheidsdatum één dag is verstreken. Tja, officiële rapporten liegen er niet om (behalve in Amerika misschien). Op termijn moet er toch iets veranderen aan onze levensstijl. Dus waarom niet alvast bewuster en duurzamer leven, zonder direct in het extreme te gaan. Ik hoef geen voorloper te zijn. Maar ik wil ook zeker niet bij het groepje naïevelingen horen dat vleeseten het liefst opgenomen ziet worden in de universele rechten van de mens.

Duurzaamheidsexperts
Het gekke is dat zodra je met je goede voornemens aan de slag gaat en het vlees wat vaker laat staan daar prompt ook iedereen een mening over heeft. Zo is kaas net zo slecht als vlees in de ogen van sommigen en heeft één keer per week plantaardig eten geen zin, want dan compenseer je het toch wel weer op andere dagen. Bovendien zijn sommige noten ook des duivels omdat ze overgevlogen moet worden. Neem je vliegkosten mee in je duurzaamheidssommetje en dan is een stuk Hollandse koe op je bord toch echt beter dan een handje amandelnootjes. Volgens sommigen dan. En voor de hardcore kenners is het nooit genoeg. Want als je één dag per week plantaardig eet, kunnen dat er ook prima twee zijn.

Kokos
Nu ook Fairfood een campagne is begonnen tegen oneerlijke kokos, heb ik geen idee meer of ik voor het pakje kokosmelk of melk van de koe moet gaan. Maar het meest schokkend vond ik een blog van een reporter van de Huffingtonpost over het doneren van kleding aan derdewereldlanden. Daar komen ze ondertussen om in gedoneerde kleding. Het overgrote deel belandt op kledingvuilnisbulten en een deel wordt verkocht voor een symbolisch bedrag waardoor lokale mensen die kleding willen verkopen direct uit geconcurreerd worden.

Sta je dan met je goede gedrag je kledingkast uit te ruimen om met een goed gevoel een volle zak bij de humanitasbak te deponeren. Soms zie ik door alle duurzame bomen het bos niet meer.  

Re:acties 3

 • Herkenbaar

  Heel herkenbaar. Mijn tip: doe gewoon je eigen ding, gebruik je gezond & kritisch verstand, ga niet teveel mee met niet onderbouwde hypes, en vooral: praat er niet teveel met anderen over. Andere mensen hebben andere waarden en normen, en soms voelt men zich aangevallen als je die niet precies deelt. Zonde van de moeite.

  Reageer
 • Aadje piraatje

  Al die kilo's eten in de kliko is inderdaad erg overdreven. In het verleden hadden we geen UHT en THT-data op de producten staan. Je haalde de melk uit de koelkast, rook aan de fles (want pakken waren er toen nog weinig) en als het niet zuur rook, dan dronk je het gewoon. En zo ging het met álle producten!
  Maar ja, de staat verplichtte de fabrikanten om een datum op de verpakking te zetten en daarmee is de ellende begonnen. Om het nóg langer houdbaar te maken kwamen er talloze plastic verpakkingsmiddelen omheen, en E-nummers werden toegevoegd. En wij burgers pikken het allemaal maar, we hebben, wat dat betreft, geen keus!

  Wij shoppen altijd in de landwinkel omdat het nogal wat verpakking scheelt. Vlees eten doen we overigens nog wel dagelijks en we zijn ook niet van plan dat te veranderen. Laat eerst de fabrikanten maar eens veranderen en dán pas kan de consument er in meegaan, de stimulans is dan ook veel groter, nu is het vechten tegen de commercie.

  Reageer
 • Reële rover

  Zolang het niet politiek correct is om het enige échte probleem te benoemen en aan te pakken (krankzinnige overbevolking), weiger ik om heel hypocriet "een dagje per week" geen vlees te eten.

  Laat de mensen met het eeuwige morele gelijk eerst maar eens de oogkleppen afzetten, dan ga ik misschien meewerken.

  Reageer

Re:ageer