Student - 8 juni 2015

Blog: De waarheid

tekst:
Jan-Willem Kortlever

Wat is waarheid? Deze vraag stelde ik mezelf opnieuw na oploop van het Grote Vleesdebat van afgelopen woensdag.

De vertegenwoordigers van alle relevante partijen hadden zich verzameld in de aula van de universiteit om, zo deed de organisatie Foodlog vermoeden, het probleem rondom vleesproductie en vleesconsumptie de wereld uit te helpen. Met een beetje redelijkheid zou er een ideaal gecreëerd moeten kunnen worden waarin alle partijen tevreden zijn. Niet dus. Iedereen was het er over eens dat de huidige situatie van overproductie, lage prijzen en consumenten die door de bomen van keurmerken het bos niet meer zien verziekt is, maar daarna praatten de aanwezigen vooral in het eigen straatje.

Alle aanwezigen benadrukten dat het probleem gezamenlijk moet worden opgelost, om vervolgens keihard naar een andere partij te wijzen. Het probleem zit in een fundamentele grondhouding die het niet toelaat over de eigen schaduw heen te stappen. Sommige partijen zijn antivlees en schromen niet de waarheid een beetje te verdraaien om hun standpunten kracht bij te zetten. De producenten willen overleven, en zijn soms blind voor het maatschappelijke debat. De supermarkten zeggen het helemaal te snappen, maar als hun concurrentiepositie in het geding dreigt te komen wordt het een ander verhaal. Verschillende politieke partijen hebben goede ideeën, maar vertegenwoordigen enkel de eigen achterban. Ik bleef gedesillusioneerd achter. Toen ik wegfietste wist ik één ding: niemand had gelijk. En niemand vertelde de waarheid in dit debat, hoogstens de eigen waarheid.

Toch moet er een waarheid zijn, ook in het vleesdebat. Of de mens in staat is de hele waarheid te kennen is maar de vraag. Ik denk het niet. Daarnaast is de waarheid vaak ook hard, en daarom negeren de meeste partijen die liever. Daarom modderen we lekker verder en blijft iedereen ruzie maken in het debat rondom vlees. De echte waarheid zou wel eens pijnlijk kunnen zijn. Ook voor mij. Vooralsnog zal er een reële middenweg bewandeld moeten worden waarbij alle partijen bestaansrecht houden.

Twitter: @JanWillemK