Student - 8 juni 2015

tekst:
Jan-Willem Kortlever
4

Wat is waarheid? Deze vraag stelde ik mezelf opnieuw na oploop van het Grote Vleesdebat van afgelopen woensdag.

De vertegenwoordigers van alle relevante partijen hadden zich verzameld in de aula van de universiteit om, zo deed de organisatie Foodlog vermoeden, het probleem rondom vleesproductie en vleesconsumptie de wereld uit te helpen. Met een beetje redelijkheid zou er een ideaal gecreëerd moeten kunnen worden waarin alle partijen tevreden zijn. Niet dus. Iedereen was het er over eens dat de huidige situatie van overproductie, lage prijzen en consumenten die door de bomen van keurmerken het bos niet meer zien verziekt is, maar daarna praatten de aanwezigen vooral in het eigen straatje.

Alle aanwezigen benadrukten dat het probleem gezamenlijk moet worden opgelost, om vervolgens keihard naar een andere partij te wijzen. Het probleem zit in een fundamentele grondhouding die het niet toelaat over de eigen schaduw heen te stappen. Sommige partijen zijn antivlees en schromen niet de waarheid een beetje te verdraaien om hun standpunten kracht bij te zetten. De producenten willen overleven, en zijn soms blind voor het maatschappelijke debat. De supermarkten zeggen het helemaal te snappen, maar als hun concurrentiepositie in het geding dreigt te komen wordt het een ander verhaal. Verschillende politieke partijen hebben goede ideeën, maar vertegenwoordigen enkel de eigen achterban. Ik bleef gedesillusioneerd achter. Toen ik wegfietste wist ik één ding: niemand had gelijk. En niemand vertelde de waarheid in dit debat, hoogstens de eigen waarheid.

Toch moet er een waarheid zijn, ook in het vleesdebat. Of de mens in staat is de hele waarheid te kennen is maar de vraag. Ik denk het niet. Daarnaast is de waarheid vaak ook hard, en daarom negeren de meeste partijen die liever. Daarom modderen we lekker verder en blijft iedereen ruzie maken in het debat rondom vlees. De echte waarheid zou wel eens pijnlijk kunnen zijn. Ook voor mij. Vooralsnog zal er een reële middenweg bewandeld moeten worden waarbij alle partijen bestaansrecht houden.

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 4

• Marlies

'een reële middenweg' --> zoals captain smiles ook al noemt, is die vleesarme maandag niet juist een mooi voorbeeld hiervan? Een dag met de nadruk op vegetarisch, hoewel niet 100%. De rest van de week kun je zelf kiezen.

Lijkt mij best een voorbeeld van een middenweg. Echter in een andere blog heb je deze vleesarme maandag met de grond gelijk gemaakt.

Maar goed, wat is nou eigenlijk écht jouw idee over dit onderwerp?

• Mo

Maar is de echte waarheid ook niet een eigen waarheid? Wanneer weet je wat de echte waarheid is?

Ondertussen is het gesprek wel verder op gang en komen we stapje bij beetje vooruit.

• Marlies

In het vleesdebat hangt 'de waarheid' volgens mij gewoon af van wat je doel is.

Als je als doel hebt om zoveel mogelijk geld te verdienen aan vleesconsumptie, is 'de waarheid' een andere dan wanneer je als belangrijkste doel hebt om wel soms vlees te eten maar tegelijkertijd het milieu zoveel mogelijk wilt sparen. En als je het doden van een dier even erg vindt als het doden van een mens zal het weer anders liggen.

Verder denk ik wel dat het goed kan kloppen wat Jan-Willem zegt, dat iedereen vooral vanuit zijn eigen perspectief praat.

• Captain Smiles

what do you think about Meatless Mondays? an effort to prompt students and staff to eat recipes without meat (at least once a week). too radical or middle road?

• Henk

Well, quite a strong opinion I think.. ;)

• Captain Smiles

I know I know....:P

• Anne

Ik ben stiekem heel blij dat je dit ervaart, want ik heb héél lang het idee gehad dat ik daarin de enige was. Er is geen absolute waarheid in een debat waarin verschillende partijen langs elkaar heen praten. Een tussenweg vinden lijkt haast onmogelijk, want ook in een debat zal je radicaal moeten zijn om te 'overleven'. Argumenten voor een gulden middenweg worden weggewuifd want men wil geen concessies maken. Dat vind ik erg jammer, want de mogelijkheden zijn eindeloos als men besluit om voor de beste optie te gaan, niet de makkelijkste (i.e. verkrampt vasthouden aan je eigen ideologieën).