Nieuws - 26 oktober 2015

Blog: De naakte waarheid

tekst:
Jan-Willem Kortlever

In ontmoetingscentrum Impulse startte vorige week een expositie met geschilderd naakt. Blogger Jan-Willem vindt het goedkoop om zo opschudding te willen veroorzaken.

Vorige week was Impulse is het nieuws. Het debat- en ontmoetingscentrum op het westelijk deel van de campus zette namelijk de nogal controversiële stap enkele schilderijen van naakte bejaarden aan de muur te hangen. Niet iedereen was gediend van deze confronterende plaatjes, dus werd het debatcentrum zelf onderwerp van debat. Zelf vind ik ze vooral lelijk, en daarom geen succes. Niemand zit te wachten op een schilderij van hoe hij of zij er over 50 jaar uitziet, toch?

Hoe kom je er bij om te kiezen voor dit soort kunst? Dat je dit in Moskou zou ophangen om te bewijzen dat er daar wél vrijheid is op de academie, kan ik me nog voorstellen. Maar waarom hier in Nederland laten zien dat we dit ‘normaal’ vinden? Beter hangen we de volgende keer kunst op waaruit blijkt dat we ook nog enig besef van smaak en moraal hebben. De vrijheid om naakt aan de muur te kunnen en mogen hangen, leidt er nog niet automatisch toe dat je dat ook moet doen. Volgens de programmaleider van Impulse ‘was het juist de bedoeling, dat de kunst zou zorgen voor opschudding’. Dan breekt toch wel een beetje mijn klomp. Geen uitleg geven over het waarom, maar gewoon lekker opschudding willen veroorzaken. Kennelijk kan Impulse wel wat publiciteit gebruiken, want anders hang je kunst op waar wél een verhaal achter zit.

Ik heb wel een beetje medelijden met de oudjes op de schilderijen. Ik kan me niet voorstellen dat je voor de lol naakt met je hoofd tegen een muur gaat staan wachten totdat je eindelijk geschilderd bent, om vervolgens ergens in een vergeten debatcentrum in een klein provinciestadje te worden gehangen, om zo wat opschudding te veroorzaken. De wereld is soms onnavolgbaar.

Jan-Willem doet de master Biosystems Engineering. Vol hem op twitter: @JanWillemK