Student - 22 april 2014

Blog: De e-wattes?

13

Even snel vijf euro van je laatste stufi op je chipknip zetten voor die broodnodige koffie is er straks niet meer bij. Ons vertrouwde chipknipsysteem gaat eruit en dus is de universiteit overgestapt op een ander betaalsysteem.

We gaan straks allemaal onze printjes en koffie betalen met de WURcard, via een systeem dat ‘e-wallet’ heet. Goed nieuws voor Inepro Cashless Solutions B.V, het bedrijf dat onze universiteit in de arm heeft genomen om het betalingsverkeer te regelen. Minder goed nieuws voor studenten.

Om te beginnen kun je straks niet meer even snel langs de oplaadautomaat om je account op te laden. Dit moet via de website van Inepro en vervolgens via iDeal. Omslachtig. Het minimale bedrag dat je op je account kan zetten is tien euro. Dat betekent dat je gedwongen bent minder geld in je zak te houden en meer beschikbaar te stellen voor services van de universiteit. En het wordt natuurlijk aangemoedigd om meer over te maken omdat je zestig cent transactiekosten betaalt. Alhoewel, mensen met een buitenlandse rekening betalen meer transactiekosten; tot €2,30 bij een transactie van vijftig euro.

Geld dat je van je bankrekening overzet op de e-wallet ben je praktisch kwijt. Dit maak je namelijk over naar Inepro en die geeft je maar één keer de kans om je geld terug te krijgen. Via een officieel formulier dat je moet printen, invullen, scannen en mailen naar de servicedesk. En o ja, ze vragen daarvoor een vergoeding van vijf euro. Tja.

Wat als je, lekker kostenefficiënt, net vijftig euro naar Inepro hebt overgemaakt en vervolgens je WURcard kwijtraakt? Dan heb je een probleem. Je kunt SSC mailen of bellen, maar deze zijn natuurlijk alleen bereikbaar op nog minder dan kantoortijden. Als jij op vrijdag om twee uur ’s middags je WURcard kwijtraakt, kan iemand lekker het hele weekend van jouw geld printen en koffie drinken voordat hij op maandagochtend geblokkeerd wordt.

En dan moeten we nog maar zien dat de overgang soepel gaat verlopen. Eerst krijgen we te maken met nieuwe multifunctionals (oftewel printers) en in mei krijgen we nieuwe koffieautomaten die alleen de WURcard accepteren. Dat betekent tijdelijk twee betaalsystemen tegelijk. Printers staan erom bekend dat ze altijd net niet doen wat jij wilt en straks krijgen we nieuwe printers in combinatie met een nieuw betaalsysteem. Dat wordt lachen. De cateraars moeten later nog om, al heb ik gehoord dat er wat opstand is. Die willen het waarschijnlijk gewoon bij pinnen houden. En gelijk hebben ze.

De e-wallet is dus lastig, duur en biedt minimale service aan gebruikers. Waarom de universiteit voor dit systeem heeft gekozen is een raadsel. Is er een aanbestedingsprocedure geweest? En wie was daar dan bij betrokken? De studentenraad in ieder geval niet, die is achteraf geïnformeerd dat dit echt het beste systeem is.

Er is weinig meer aan te doen, de e-wallet komt eraan. Gelukkig heb ik van dit alles de aankomende tijd weinig last omdat ik in Congo zit. En daar hebben ze hele andere problemen.

Re:acties 13

 • ouderejaars

  Ik ben kwaad over dit nieuwe systeem. Waarom kunnen we niet gewoon PINNEN?!
  Nu moet ik voor 60 cent geld uploaden om 't vervolgens niet terug te kunnen krijgen (ja eenmalig voor freaking 5 euro, wat een onzin!!!) als ik het niet op krijg.

  Fuck the system ik doe niet mee. Jammer joh!

  Reageer
 • just the regular guy "B from the E

  Man man man, wat een gedoe ik boycot alles vanaf nu.
  Neem mijn eigen koffiekan, en mijn eigen wifi-kopiemachine mee vanaf nu.

  Reageer
 • Maartje

  Inmiddels zijn nu alle koffiemachines vervangen. Hoewel het printen dan misschien wat goedkoper is geworden (1 cent, wauw) is de koffie behoorlijk wat procent gestegen! Zelfs 100% meer voor wat simpel heet water (nota bene in je eigen beker): van 5 naar 10 cent. Ik kan het missen hoor, maar vind het wel flauw.

  Reageer
 • harold

  De servicekosten á 60 cent is zeker een achteruitgang ten opzichte van het oude systeem. Jammer dat er geen betere optie is. Ik wist niet dat printen goedkoper is geworden maar waarom betaal je nu 50 cent voor de bagger wat koffie heet uit de automaat ipv 35 (eigen beker)? Op begaande grond kan je het uittesten ;)

  Reageer
 • Rob Ramaker

  Het nieuwsbericht over de E-wallet is trouwens hier na te lezen:

  http://resource.wageningenur.nl/nl/show/Virtuele-portemonnee-vervangt-chipknip.htm

  Reageer
 • Studentenraadslid

  Even een simpel rekensommetje over de 60 cent opwaardeerkosten.

  Voorheen kon je voor 10 euro 100 dubbelzijdige zwart-wit printjes maken.

  Nu kan je dezelfde 100 dubbelzijdige zwart-wit printjes voor 7 euro maken.

  10 - 7 = 3 euro. De kosten voor printen in kleur worden relatief nog goedkoper.

  Tel uit je winst!

  Reageer
 • Simone - Studentenraad

  Beste Romy,
  Zoals ik je telefonisch heb toegelicht voor je dit artikel schreef, weet je dat de studentenraad hier wel bij betrokken is geweest en hoe. Ik vind het daarom jammer dat je er voor gekozen hebt deze informatie niet te gebruiken.

  Voor de lieve lezers daarom hierbij wat meer informatie over de keuze van de WUR voor dit betalingssysteem:
  Vanwege afschaffing van de chipknip moest er op zoek gegaan worden naar een nieuw betalingssysteem, zoals ook op andere instellingen gebeurt. Het systeem waar nu voor gekozen is, is goedkoper dan vele andere vervangende systemen en wordt op vele plekken ook al gebruikt. Het opwaarderen van de chipknip kost ook geld, maar deze kosten neemt de bank op zich. Dat de universiteit dit niet doet, betekent dat we meer kunnen investeren in de kwaliteit van onderwijs, en is dat niet wat we uiteindelijk willen?

  Ben je verder je pinpas nog nooit kwijt geraakt? Erg fijn voor je! Maar wist je dat je het geld dat op je chipknip staat voorgoed kwijt bent, en het dus een verbetering is dat je het nu überhaupt terug kan krijgen?

  De studentenraad is niet betrokken geweest bij de aanbesteding, maar wel bij de verdere implementatie en communicatie van dit betaalsysteem, waarbij alle op en aanmerkingen meegenomen en gebruikt zijn.

  Gelukkig heb ik na (bijna) een jaar studentenraad het idee dat ik iets toegevoegd heb aan de kwaliteit van de Wageningen Universiteit. Aan jouw blogs te lezen heb jij ditzelfde gevoel niet overgehouden aan jouw jaar in de studentenraad. Misschien is het tijd om te beseffen dat er in die tijd al wel heel wat verbeterd is, door de inzet van de studentenraad.

  Reageer
 • bolkey

  Er bestaat allang een universeel betaalmiddel. Het heet "geld".

  Reageer
 • JH

  Ah, dit is wel belangrijke, nuancerende informatie.
  Foei, Romy, je hebt de Kamer onvolledig ingelicht.

  Reageer
 • Joe

  Vergeet niet, dat er nu natuurlijk ook behoorlijk wat data over jou verzamled wordt. Je koopt nu niet meer anoniem, maar de uni weet precies waar je wanneer wat gekocht hebt binnen haar muren. Brave new Wageningen.

  Reageer

Re:ageer