Student - 3 maart 2014

Blog: Censuur

9

God bestaat niet, weet het College van Promoties van onze universiteit te vertellen met de regels die het heeft opgesteld rondom promoties. Promovendi mogen God namelijk niet danken in hun proefschrift. De universiteit heeft daarmee een primeur, want het is nog nooit iemand gelukt te bewijzen dat God niet bestaat.

Er is gelijk maar een richtlijn van gemaakt, want over iets wat niet bestaat mag je natuurlijk niet schrijven. Laat staan dat je het ook nog bedankt. Deze harde opstelling raakt me persoonlijk, want ik geloof namelijk dat God wél bestaat. Gisteren in de kerk werd mijn geloof weer bevestigd. Ik snap heel goed dat andere mensen zich daar niks bij kunnen voorstellen, maar daaruit volgt toch niet per definitie dat geloven maar ver van de wetenschap moet staan? Als ik ooit promoveer (daar ziet het niet naar uit, wees gerust) dan wil ik zeker God bedanken voor alle hulp. Of iemand die dat leest nu gelooft in God of niet. Ik kan zelf ook niet geloven dat iemand hulp heeft gehad van z’n paard tijdens het werken aan een promotie, maar als dat wel zo is, mag dat best naar voren komen.

Ik begrijp niet waarom het dankwoord in Wageningen vrij moet zijn van religieuze uitingen. In dit deel van je proefschrift laat je iets van jezelf zien; het heeft verder niets te maken met de inhoud. Door God te verbieden in dit (niet wetenschappelijke) deel suggereer je indirect dat religie gevaarlijk is voor de wetenschap. Alsof de integriteit in het geding zou komen als je persoonlijke levensovertuiging gestoeld is in een God. Als christelijke wetenschappers God gaan gebruiken om theorieën te onderbouwen die discutabel zijn, gaat er wel iets fout. Dat is overigens heel iets anders dan wetenschappers die Intelligent Design verdedigen. Een discussie waard op zichzelf.

De empirische waarneming is heilig in de wetenschap en onder dat mom worden er met gemak uitspraken gedaan over het transcendente, over hetgeen dat buiten onze zintuiglijke waarneming ligt. Het gevolg hiervan is in Wageningen pijnlijk duidelijk geworden, namelijk dat een promovendus niet meer openbaar in een dankwoord uit mag komen voor datgene waar hij de laatste grond voor zijn bestaan in vindt: namelijk in een God.

Toch is de zelf universiteit ook niet helemaal vrij van religie of levensbeschouwing. Als ik over de campus fiets dan zie ik de sporen overal. Gaia is namelijk de godin van de aarde, Triton is de god die de zee kan bedaren en Atlas is de krachtpatser uit de Griekse mythologie. Het is maar dat je het weet.


Twitter: @JanWillemK


Re:acties 9

 • IkGeloofInWetenschapNietInOnzin

  Wie religie wilt uitdragen dient zich ver te houden van wetenschap. Ook al hebben sommige mensen met de meest irrationele denkbeelden met allerlei kunstgrepen toch religie en wetenschap weten te verenigen, het is onverenigbaar, of om in religieuze terminologie te blijven: het is een gedwongen uithuwelijking.

  Ik vind dat een proefschrift vrij moet blijven van religie of andere onzin. Het begint met een man op een wolk bedanken en eindigt met het ontvlechten van chakra's terwijl we om een dampende ketel heen dansen. Wie graag zijn medestudenten deelgenoot maakt van zijn levensovertuiging die schrijft dat maar in het vriendenboekje/poëziealbum van zijn medestudenten, naast de andere onderwerpen die qua belang op het zelfde niveau staan: lievelingskleur, lievelingseten en idool. Een proefschrift is een wetenschappelijk werk, religieuze uitingen daarin verwerken is alsof je de wetenschap vol in de bek spuwt.

  Reageer
  • Marlies

   Beste IkGeloofInWetenSchapNietInOnzin,

   Interessante reactie. Je zegt aan de ene kant dat religie net zo onbelangrijk is als lievelingskleur, lievelingseten en idool, maar aan de andere kant 'klink' je alsof je je er desondanks behoorlijk druk om maakt.

   Goed, dat vind ik typisch. Maar goed, om nog even inhoudelijk erop in te gaan: het is hier al her en der gezegd: het dankwoord staat los van de wetenschappelijke inhoud. Dus ik snap niet zo goed het probleem. Het ontvlechten van chakra's terwijl je om een dampende ketel heen danst heeft weer niets met bedanken te maken, dus dat het daarbij eindigt zal ook wel meevallen.

 • Wouter

  Beste mensen,

  Er is petitie in de lucht, die zich richt op heroverweging van het beleid ten aanzien van het dankwoord.

  There is a petition online, which aims at reconsidering the Acknowledgements policy of the Academic Board
  http://www.ipetitions.com/petition/acknowledgments-wu

  Reageer
 • Promovendus

  Raar dat de meeste reacties hier gaan over of wetenschap en religie wel/niet samengaan. Dat lijkt me niet waar het hier over gaat, namelijk: moet een promovendus de vrijheid krijgen om te bedanken wie/wat hij/zij wil? Dat is niet zozeer een wetenschappelijke exercitie maar veeleer een persoonlijke noot, waar, naar mijn mening, de Raad van Bestuur/ het College van Promoties, zich niet in te mengen heeft.

  Reageer
 • john lennon

  Imagine there's no countries
  It isn't hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion, too

  Reageer
 • Kritisch

  Er moet hier een duidelijk verschil worden gemaakt tussen aan de ene kant de inhoud van een wetenschappelijk stuk en aan de andere kant hoe dat tot stand komt. En hoewel dat verschil in bovenstaand wellicht niet zo duidelijk naar voren komt, ben ik het wel eens met de conclusie. Het bedanken van iets of iemand voor de steun en inspiratie tijdens het proces staat los van dat wat je daadwerkelijk schrijft en beweert. Dus nee, @ Arjan en @p, er wordt niet gezegd dat je een religieuze basis mag geven voor je rapport. Het gaat erom dat behalve je ouders, je begeleider en je zwaar bejaarde hond je ook je dank mag uitspreken voor de steun aan godsdienst tijdens het, daar komt ie weer, proces. Bijzonder, zeggen we dan...

  Reageer
 • p

  @Arjen Verwoert
  Natuurlijk is het hele onderwijs toe aan secularisatie. Het hele idee dat je kinderen moet kunnen opvoeden (indoctrineren)volgens jou fantasietjes is krankjorum. Omdat jij niet gelooft in de waarheid (bv evolutie) ga je de wetenschappelijk onderbouwde waarheid van die kinderen weghouden en ze sprookjes vertellen in biologie klas.
  Sprookjes en verhaaltjes zijn goed inliteratuur klassen, waar ze op hun waarde beoordeeld worden en waar het duidelijk is dat het fictie is.

  De indoctrinatie van kinderen op basisscholen door religie is een van de meest schadelijke dingen voor de hele wetenschap. Het leert je te stoppen met nadenken en kritisch zijn.
  Waarom is iets zo? Omdat god het zegt!
  Hoe zit het? Kijk in de bijbel!
  Nee!
  Dit is desastreus voor wetenschap. Er moeten altijd vragen worden gesteld. Een idee moet altijd ontkracht kunnen worden. En als jou idee ontkracht wordt spring je een gat in de lucht en bedank je de andere wetenschapper, want door diegene is de wetenschap weer een stapje verder. Zo komt de wetenschap waar we nu zijn en veel verder.
  Religie werkt precies omgekeerd. Het idee staat opgeschreven en omdat het het woord van god is kan het niet onwaar zijn.

  Het verstandigste dat een kennis instituut moet doen in het stimuleren van creativiteit en zelf nadenken om zo op briljante ideeen te komen. Dus als weldenkende universiteit dan je religie en ga je zeker niet sinterklaas op een wolk bedanken voor je inspiratie.

  Reageer
 • JH

  Best wel grappig. Aan de ene kant ben je er heilig van overtuigd dat God bestaat, maar aan de andere kant vind je dat christelijke wetenschappers (ja, dat is een contradictio in terminis mijns inziens) diezelfde God niet mogen gebruiken om theorieën te onderbouwen? Als je er zo van overtuigd bent dat die God bestaat, kom dan eens met bewijs ervan; laat eens zien hoe dat blijkt en wat/hoe die God allemaal beïnvloedt. Moet niet moeilijk zijn als het zo overtuigend is, toch?

  Reageer
 • Wakker Vlees

  Dan was je zo lekker op dreef met je afgelopen blog, kom je nu weer met deze onzin in. Alle geloofwaardigheid weer weg. Jammer dit.

  Reageer
 • Arjan Verwoert

  Ik ben het in zoverre eens met je stuk dat er hier gemeten wordt met 2 maten. In Nederland hebben we enerzijds het recht op godsdienst-onderwijs, hier worden kinderen van jongs af aan dus opgevoed onder een religieuze doctrine. Als deze kinderen later in hun leven promoveren mag het persoonlijke deel uit het proefschrift niet bestaan uit een dankbetuiging(op de WUR) meegekregen vanuit deze doctrine. Paradoxaal noem ik dat want een wetenschapper heeft (als het goed is) inmiddels kritisch onderzoek leren doen en kan daarnaast geloven, als kind zonder deze kritische-reflectie op een school zitten gebaseerd op een religie lijkt mij veel schadelijker..

  Kort gezegd ik vind dat de WUR zich hier mengt in een politieke discussie en een onderwijsinstituut moet daar per definitie afstand van houden!

  Laat voorop staan dat in het proefschrift zelf niets mag staan wat niet wetenschappelijk bewezen is.
  Als niet meer vermeld mag worden wat iemand inspireerde om onderzoek te doen (goddelijk ingegeven of niet) dan moet er misschien eens gekeken worden of het onderwijs als geheel niet toe is aan secularisatie.

  Reageer

Re:ageer