Student - 14 december 2015

Blog: CV pimpen

tekst:
Carina Nieuwenweg
3

Hoe zorg je dat jouw CV onweerstaanbaar is voor bedrijven, vraagt blogger Carina zich af. Alleen lijken op die vraag geen eenduidige antwoorden te bestaan.

Wanneer het gaat over hetgeen bedrijven zoeken in toekomstige werknemers lijkt het alsof iedereen de waarheid in pacht heeft. CV pimpen is helemaal in. Een bestuursjaar doen want 'dat staat goed op mijn CV'. Of niet te veel energie steken in het halen van hoge cijfers want ‘bedrijven kijken daar toch niet naar.' Zit hier een kern van waarheid in of is zijn het excuses om leuke dingen te kunnen doen?

Vreemd genoeg spreken mensen elkaar hierin tegen. Studenten die erg actief zijn met commissie- of bestuurswerk hoor ik vaak zeggen dat bedrijven toch niet naar cijfers kijken, maar of je jezelf naast je studie hebt ontwikkeld. De cum-laudestudenten roepen weer dat bovengemiddeld scoren je aantrekkelijker maakt. Want er zijn meer studenten die commissiewerk hebben gedaan dan cum-laudeafgestudeerden.

Een voorbeeld in dit lijstje was een student die na zijn vwo- een hbo-opleiding ging doen, want 'bedrijven hebben het allerliefst een vwo’ers met hbo-diploma. Dan heb je namelijk wel de brains maar ook de sociale en praktische vaardigheden'.

Wanneer het gaat over hetgeen bedrijven zoeken in toekomstige werknemers lijkt het alsof iedereen de waarheid in pacht heeft

Toen ik een recruiter vroeg wat mij nou aantrekkelijker maakt voor een bedrijf (bestuurswerk, hoge cijfers of toch hbo) schepte dat niet veel duidelijkheid. 'Het gaat om het totaalplaatje.' Waarschijnlijk heeft ze helemaal gelijk. Maar nu weet ik nog niet hoe je nou het beste je CV kan pimpen. 'Het helpt natuurlijk wel als je weet bij wat voor soort bedrijf je straks wilt solliciteren.' Klinkt logisch. Verrassend genoeg zijn er meer studenten die weten hoe ze zichzelf aantrekkelijker kunnen maken voor 'het bedrijf' waar ze straks gaan solliciteren dan studenten die weten welk of wat voor bedrijf dat precies is.

Veel duidelijker vind ik de reactie van een UWV-werknemer. 'De werkelijkheid is helaas dat de kans veel groter is dat iemand je op gesprek laat komen omdat je hetzelfde genre boeken leest – als je dat toevallig op je CV hebt gezet – dan vanwege het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan bij een bedrijf waar zij nog nooit van heeft gehoord.'

Vergeet die commissieklus of hbo-opleiding dus maar als je het toch enkel doet om je CV te pimpen. Gelukkig kunnen we dit soort dingen ook doen omdat het gewoon leuk is.

Carina is derdejaars student BSc Moleculaire levenswetenschappen. Zij blogt eens in de twee weken op Resource-online.

Re:acties 3

 • docent

  Als partner van een recruiter verbaas ik me er steeds weer over dat studenten denken dan bestuursfuncties positief staan op je CV, en volgens sommigen zelfs belangrijker zijn dan hoge cijfers. Het hangt natuurlijk een beetje af van je nieuwe werkgever zelf. Als dat een 'corpsbal' is geweest, zal een bestuursfunctie je wellicht kansrijker maken, maar in zijn algemeenheid staat een bestuursfunctie toch vooral voor veel lol maken naast je studie, en staan hoge cijfers voor iemand die 'life long learning' belangrijker vindt. En voor als een werkgever is dat laatste toch echt veel relevanter.
  En de sociale vaardigheden? Wie wel eens een zooi brallende studenten 's avonds laat uit een sociëteit heeft zien rollen, weet dat het opdoen van sociale vaardigheden wellicht het laatste is waar een studentenvereniging goed voor is.

  Reageer
  • Reële rover

   @ docent.
   Oei oei, ik proef wat oud zeer. Mocht je niet bij het gave gezelschap, of in die mooie commissie vroeger? Of kwam je niet door de introductietijd? Het is in elk geval duidelijk dat je docent bent, want je hebt totaal geen idee wat er in een bedrijf gevraagd wordt.

  • hear

   hear, hear...

 • Misty

  @ Mindful

  Ik ben het eigenlijk wel met jullie allebei eens. Het één bijt het ander niet.

  Ik denk dat het goed is om te beseffen dat tegenwoordig bedrijven het voor het kiezen hebben. Alleen een opleiding is haast niet meer genoeg. Zoals Reële Rover al aangeeft.

  Het lijkt me dus gezond om als student er iets naast te willen doen, maar dat moet dan inderdaad wel iets zijn wat je leuk vindt. Ten eerste omdat je toch niet zeker weet wat nou 'het beste is' om er naast te doen. En ten tweede omdat je het toch niet volhoudt anders.

  Reageer
 • Reële rover

  Bedrijven kijken bijna niet naar cijfers. Ze willen zien wat voor persoon ze voor zich hebben. Iemand die slim is, enthousiast is over de baan waarnaar gesolliciteerd wordt, dat enthousiasme kan onderbouwen (dus geen fake gezwam) en die een link / affiniteit heeft met het werkgebied van het bedrijf. Daarnaast willen ze dat die persoon goed functioneert in een team/bedrijf en daarvoor is sociale ontwikkeling extreem belangrijk. Dit kun je bijvoorbeeld (maar niet exclusief) opdoen door lid te worden van een studentenvereniging en daarin actief te zijn. Aangezien het echt niet meer zo makkelijk is een beetje een normale baan op niveau te krijgen, hebben werkgevers het voor het kiezen. 100+ reacties op een vacature is absoluut niet vreemd. Iemand die naast zijn studie het liefst meerdere interessante/relevante zaken kan vermelden, krijgt simpelweg de voorkeur.

  Wil je de wetenschap / onderzoek in, dan zijn hoge cijfers waarschijnlijk belangrijk. Maar ook dan geldt weer dat de werkgever het voor het uitkiezen heeft en wederom de nevenactiviteiten een rol gaan spelen.
  Kortom, werk aan jezelf en doe iets naast je studie.

  Reageer
  • Mindful

   @Reële rover

   Nee, ik kom eerder mee met Carina. Doe vooral wat je leuk vindt. Waarschijnlijk ben je daar ook het beste in.
   En misschien moeten we carrière dan ook breder zien als werken bij het ideale bedrijf of organisatie: er zijn heel veel minder interessante bedrijven, waar je prima een leuke baan kan vinden. Ik denk dat ik wel in staat ben het ideale leven te leven met een minder ideale baan:)

  • Reële rover

   Tuurlijk. Als student moet je 't leuk vinden om ergens lid te worden, een commissie te doen, o.i.d. Als je het alleen doet voor je cv, kun je het beter laten.

  • Misty

   @ Mindful

   Ik ben het eigenlijk wel met jullie allebei eens. Het één bijt het ander niet.

   Ik denk dat het goed is om te beseffen dat tegenwoordig bedrijven het voor het kiezen hebben. Alleen een opleiding is haast niet meer genoeg. Zoals Reële Rover al aangeeft.

   Het lijkt me dus gezond om als student er iets naast te willen doen, maar dat moet dan inderdaad wel iets zijn wat je leuk vindt. Ten eerste omdat je toch niet zeker weet wat nou 'het beste is' om er naast te doen. En ten tweede omdat je het toch niet volhoudt anders.


Re:ageer