Nieuws - 3 augustus 2015

Blog: Boerenverstand

tekst:
Koen Guiking

De boeren houden de gemoederen deze zomer weer aardig bezig. In Frankrijk zijn belangrijke snelwegen naar het zuiden geblokkeerd, en ook in België roeren de boeren zich.

In Nederland lijkt het rustig, maar achter de schermen rommelt het ook. We hebben hier niet een vergelijkbare cultuur als in Frankrijk, maar anders zouden de trekkers binnenkort ook de A2 blokkeren.

Sinds de afschaffing van het melkquotum is de melkproductie gestegen, en zijn de prijzen gedaald. Er was vooraf rekening gehouden met prijsschommelingen en de hoop is dat als de markt zich stabiliseert de prijzen weer zullen stijgen. In deze moeilijke omstandigheden hebben de boeren te maken met een uiterst onbetrouwbare overheid. Afgelopen maand heeft staatssecretaris Dijksma een maximum gesteld aan de uitstoot van fosfaat. Boeren die vanwege de afschaffing van het melkquotum hebben geïnvesteerd om uit te breiden komen nu in de problemen omdat ze bij uitbreiding van de veestapel boven het fosfaatplafond uit dreigen te komen. Omdat er veel onduidelijk is over de precieze invulling van de plannen, kunnen boeren niet goed anticiperen op de verandering. Met alleen boerenverstand red je het niet meer als boer, omdat alle regelgeving complexer is geworden dan ooit. Het zou de overheid sieren als er een lijn wordt getrokken waar vandaan de sector kan gaan bouwen aan een toekomst, zonder telkens geconfronteerd te worden met nieuwe konijnen uit de hoge hoed.

Ik hoop dat de boeren snel in een opwaartse spiraal terecht komen. En dan niet alleen de melkveehouderij, want ook in de varkens en de kippen is het slecht boeren momenteel. Een mix van eerlijke concurrentie en goede prijzen, naast meer waardering vanuit de maatschappij en duidelijkheid vanuit de overheid kan de sector er weer bovenop helpen. Ik hoop dat we in Wageningen ook vóór de boeren kiezen, en niet tegen. Een sterk signaal is wat de sector nu nodig heeft.

Twitter: @JanWillemK