Student - 3 augustus 2015

Blog: Boerenverstand

tekst:
Koen Guiking
3

De boeren houden de gemoederen deze zomer weer aardig bezig. In Frankrijk zijn belangrijke snelwegen naar het zuiden geblokkeerd, en ook in België roeren de boeren zich.

In Nederland lijkt het rustig, maar achter de schermen rommelt het ook. We hebben hier niet een vergelijkbare cultuur als in Frankrijk, maar anders zouden de trekkers binnenkort ook de A2 blokkeren.

Sinds de afschaffing van het melkquotum is de melkproductie gestegen, en zijn de prijzen gedaald. Er was vooraf rekening gehouden met prijsschommelingen en de hoop is dat als de markt zich stabiliseert de prijzen weer zullen stijgen. In deze moeilijke omstandigheden hebben de boeren te maken met een uiterst onbetrouwbare overheid. Afgelopen maand heeft staatssecretaris Dijksma een maximum gesteld aan de uitstoot van fosfaat. Boeren die vanwege de afschaffing van het melkquotum hebben geïnvesteerd om uit te breiden komen nu in de problemen omdat ze bij uitbreiding van de veestapel boven het fosfaatplafond uit dreigen te komen. Omdat er veel onduidelijk is over de precieze invulling van de plannen, kunnen boeren niet goed anticiperen op de verandering. Met alleen boerenverstand red je het niet meer als boer, omdat alle regelgeving complexer is geworden dan ooit. Het zou de overheid sieren als er een lijn wordt getrokken waar vandaan de sector kan gaan bouwen aan een toekomst, zonder telkens geconfronteerd te worden met nieuwe konijnen uit de hoge hoed.

Ik hoop dat de boeren snel in een opwaartse spiraal terecht komen. En dan niet alleen de melkveehouderij, want ook in de varkens en de kippen is het slecht boeren momenteel. Een mix van eerlijke concurrentie en goede prijzen, naast meer waardering vanuit de maatschappij en duidelijkheid vanuit de overheid kan de sector er weer bovenop helpen. Ik hoop dat we in Wageningen ook vóór de boeren kiezen, en niet tegen. Een sterk signaal is wat de sector nu nodig heeft.

Twitter: @JanWillemK

Re:acties 3

 • John

  Het verdwijnen van het melkquotum was al jaren geleden beslist, en de overheid besluit pas op het moment dat het gebeurd een vervangingsmaatregel te bedenken om het mestoverschot te limiteren. Ik zou zeggen, Rutte I en het debiele Landbouw/Natuur beleid van dat Kabinet zijn daar zeker debet aan. Dat cabinet was meer bezig met dingen afbreken dan rekening te houden met de toekomst, onder het mom van 'de boeren eerst'. Nou, dat merken we nu :/

  Reageer
 • Lekkere worst

  Dit geldt niet alleen voor boeren, maar voor de gehele overheid, denk aan de BTW verhoging waardoor loodgieters in de problemen komen, denk aan oldtimers die moeten betalen terwijl ze drie jaar geleden brief hebben ontvangen vrijgesteld van wegenbelasting te worden en ga zo maar door.

  Reageer
 • Peter

  Tsja, een heldere visie heeft de overheid al jaren niet meer uitgesproken, maar ik weet niet of boeren er blij mee zullen zijn als ze dat doet.
  De kaders waarin een Nederlandse agrariër moet manoeuvreren worden steeds smaller. Het wordt steeds lastiger om te concurreren op de wereldmarkt.
  Daar tegenover staat dat de consument alle keuze vrijheid moet hebben. Ook als het niet voldoet aan Nederlandse productie eisen (vb: boontjes uit egypte). Maar dat is niet het grootste probleem.
  Nederlandse levensmiddelenproducenten gebruiken liever goedkoop geproduceerde ingrediënten uit het buitenland dan Nederlands product (vb: eiwit poeder van eieren van kippen in legbatterijen in Roemenië). Nog steeds niet het grootste probleem.
  De Nederlandse agrarische sector produceert meer dan de Nederlander kan eten. Zuivel, vlees, glasgroente, aardappelen, fruit, etc. Dit exporteren wij. Nu wordt door al die investeringen die boeren moeten doen om in de kaders die de overheid stelt te blijven de kostprijs van ons product erg hoog. Daardoor wordt ons product te duur en kunnen de boeren hun geld niet meer verdienen. Dat is het grote probleem.

  O, en dat er wat boeren zijn geweest die zo dom zijn geweest grond zo duur aan te kopen dat het niet meer rendabel is. (Het is niet alsof dat maximum aan de fosfaat uitstoot zomaar uit de lucht komt vallen).

  Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor kaders die onze wereld een beetje fijner maken om op te leven, maar op landsniveau betekent dat een politiek besluit tegen een gezonde agrarische sector.
  Dit kan alleen opgelost worden door het probleem breder te trekken naar het Europese vlak, maar daar verwacht ik met deze malaise niets van. Toch is het de enige hoop voor agrarisch exportland Nederland. (Dat, of ons door Duisland laten annexeren. Te vroeg? Nee, toch?)

  Reageer

Re:ageer